Финално от законодателя: Без предупреждение за камери на пътя

Депутатите в спор: Кой да носи отговорност - шофьорът или собственикът на колата
92
Финално от законодателя: Без предупреждение за камери на пътя
Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Знакът Е24, който предупреждава за камери на пътя, ще бъде премахнат. Това записаха депутатите като приеха окончателно промени в Закона за движение по пътищата.

Според вносителите от ГЕРБ, когато шофьорите са уведомявани, че има камера за скоростта, те намаляват, но след това продължават движението си с превишена скорост, което пък е основна причина за смъртните случаи на пътя. Според тях така се развива чувство за безнаказаност и се губи възпитателният ефект.

Още по темата

С промените в закона се налагат и по-сериозни санкции на собствениците на автомобили, които ги дават на пияни, дрогирани и нередовни шофьори. При такива случаи се предвижда прекратяване на регистрацията на автомобила за срок от 6 месеца до 1 година.

Кой обаче трябва да носи отговорността - шофьорът или собственикът на колата, стана повод за спор между депутатите.

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ отсече, че собствеността означава и отговорност.

"Когато аз съм собственик на МПС, аз решавам дали да го дам на Петър или на Иван и аз съобразявам дали Иван е склонен да нарушава правилата за движение по пътищата или на Петър, защото знам, че по-стриктно спазва закона, има и опция да не я давам, защото това е моята вещ", каза той.

Според съпартиеца му Вежди Рашидов обаче цялата тежест на закона трябва да падне върху този, който е бил зад волана, а не на собственика на колата.

Кирилов му отговори с пример: "Ако някой си е оставил саксията на покрива и тя падне под порива на вятъра на главата на случаен минувач кой е виновен? Не е саксията и не е вятърът, а собственикът, който не я е обезопасил".

Радишов пък се сети за такъв инцидент и в неговите студентски години. "Една капандурка имаше и на един купон някоя я бутна, тя падна до един полицай и до сутринта съм писал, че не искам да го убивам и не съм искал наистина", разказа той.

Шефът на депутатите на ГЕРБ Цветан Цветанов беше категоричен, че промените в закона трябва да имат и превантивна мярка.

"Много родителите дават колите си на децата си, които нямат книжки, а това не трябва да го толерираме, защото всеки родител носи отговорност, както и всеки работодател", настоя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
7
 
! Отговори
за сравнение преди 6 години
В Германия - родината на аутобаните, няма знаци за камери.Дори по-лошо - могат да те "блицнат" от всяка една цивилна кола паркирана дори и в най-малката невзрачна уличка.
43
2
 
1
 
! Отговори
do 46 преди 6 години
Да не ходиш в Бобов Дол и там да страдаш системно от парене под таза, рахит с гладко мозъче!
42
1
 
1
 
! Отговори
до 40 преди 6 години
Ти само ела да видиш ужаса в очите ми посранко - задклавиатурен герой! Да видим кой ще го преливат с вино! Мухахахаха, ше ходим на солниците!
41
1
 
3
 
! Отговори
все тая преди 6 години
Чета коментари и на един едно му било ясно на друг друго. Незнам дали някой се сеща защо бяха тези знаци.Беше имислен понеже имаше полицаи изкачащи от храсти и нам си къде. Аз съм за знака да се махне да се спазват законите но и за двете страни.Не искам на извънградско при ограничение 90 тоя да ми изкача от храста на завоя и да създава предпоставка за птп. Безаконието в българия е на много по голямо ниво. Смъртността по пътищата не е основно заради скорост. Пътища и купени книжки...
40
1
 
2
 
! Отговори
до 39 преди 6 години
Бедняко, бързаш да разнесеш стоката, че после да можеш за 10 на минути да краднеш нафта, признай си, странджански заплес с незавидни умствени способности, но големи нива на агресия за сметка на това!
39
0
 
2
 
! Отговори
РАЗМИСЛИ и СТРАСТИ преди 6 години
А трябваше знаците да са два,втория на 100 метра преди патрулката,а първия на 500,като се занася на бегом за време от патрулиращия.
38
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КЪДЕТО ИМА ЗНАК, ТОЙ СЕ СПАЗВА БЕЗ ДА СЕ МИСЛИ !!ЗАТОВА СА ПРАВИЛАТА НА ПЪТЯ И ТЕ ТРЯБВА ДА СЕ СПАЗВАТ.ЗАРАДИ ТАКИВА ДЪРВЕНИ "МИСЛИТЕЛИ", КАТО ВАС, СМЕ НА ТОВА НИВО!!
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 32Ша дода вееееееее...............
36
2
 
0
 
! Отговори
до 39 преди 6 години
Доставчик на тоалетна хартия, ше те преливат с вино, бургадидаски аграр къде сА е Й нацепил, искам да видя ужаса в очите ти докато ми се молиш за нещастния си животец, непотребник от меден рудник, страдащ от комплекси за малоценност и същевременно със силни смущения на еректилната функция!
35
2
 
9
 
! Отговори
? преди 6 години
Е цяла Европа ги има тия знаци,само в България ще ги няма???
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така трябва да бъде!Ако всички спазват Правилника за движение по пътищата, както е във всички нормални държави, катастрофи почти няма да има!Ама не, всеки бърза - и за къде бързате?!
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Бургас на излизане от МР, в посока към града, преди 1000 бани от доста време има сложена кутия за камера но вътре е празна! Ноо преди камерата има сложено ограничение 30 км спускаш се по нанадолнище, дори по инерция да тръгнеш от кръстовището ще превишиш ограничението Това е крещящ пример за хранилка! Тея дето са го измислили това, са ***, Господ да ги накаже! Някой има ли си идея сутринта като тръгват за работа от МР, и то без тапата която ще прави работеща камера какви задръсвания стават!
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Четейки коментарите веднага разбирам защо има толкова много катастрофи. Всички бързат за гроба.
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До браво на ***...да, но там *** на са по пътищата а в лудниците, където им е мястото!на българина не скрита камера, ми директно отнемане на колата му трябва че да се освести!
30
0
 
2
 
! Отговори
Библеотекар преди 6 години
Някой знае ли къде отиват парите от глобите.Убеден съм, че никой не се замисля.Открадват се по разни кухи проекти-това е .Предлагам глобите -ДИРЕКТНО В СМЕТКАТА НА БОЙКО.От декларацията му се вежда , че ни управлява бедняк.Ами ако видите колко книги е декларирал , че е прочел...ужас!ЕДНА "Винету" , ама не знам до края ли я прочел.
29
2
 
2
 
! Отговори
до до 25 преди 6 години
Ако мога, ше те гръмна от някое дърво директно и ше ти спестя мъките, такива убийци като теб нямат място на пътя, бездарник с невървелник, закъде бързаш бе, важна бизнес сделка за хиледи левове?!? Щот с тая заплатка от 800 лева ми се струва, че нямаш особено важни дела, просто природата те е окастрила с малка паца и компенсираш явно с високоскоростно шофиране, доколкото барутника ти може да вдигне повече от 180 де
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро очаквайте да махнат и знака 60 и да го заменят с 30 тогава и велосипедите ще глобят за превишена скорост
27
4
 
11
 
! Отговори
до 25 преди 6 години
аве ти изобщо шофьор ли си Толкова много неадекватни ограничения има по пътищата у нас че е абсурд е да се спазват! Особено на хранилките на кат, особено ако си шофьор, особено ако шефа винаги те притиска! Само човек, който не шофира активно може да приветства такава новина - още повече ще се спъне движението
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мечтата на ошаф. Палка,трънка и знак 40.
25
0
 
8
 
! Отговори
гого преди 6 години
пак ще има обжалвани и паднали в съда актове.