Финално от законодателя: Без предупреждение за камери на пътя

Депутатите в спор: Кой да носи отговорност - шофьорът или собственикът на колата
92
Финално от законодателя: Без предупреждение за камери на пътя
Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Знакът Е24, който предупреждава за камери на пътя, ще бъде премахнат. Това записаха депутатите като приеха окончателно промени в Закона за движение по пътищата.

Според вносителите от ГЕРБ, когато шофьорите са уведомявани, че има камера за скоростта, те намаляват, но след това продължават движението си с превишена скорост, което пък е основна причина за смъртните случаи на пътя. Според тях така се развива чувство за безнаказаност и се губи възпитателният ефект.

Още по темата

С промените в закона се налагат и по-сериозни санкции на собствениците на автомобили, които ги дават на пияни, дрогирани и нередовни шофьори. При такива случаи се предвижда прекратяване на регистрацията на автомобила за срок от 6 месеца до 1 година.

Кой обаче трябва да носи отговорността - шофьорът или собственикът на колата, стана повод за спор между депутатите.

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ отсече, че собствеността означава и отговорност.

"Когато аз съм собственик на МПС, аз решавам дали да го дам на Петър или на Иван и аз съобразявам дали Иван е склонен да нарушава правилата за движение по пътищата или на Петър, защото знам, че по-стриктно спазва закона, има и опция да не я давам, защото това е моята вещ", каза той.

Според съпартиеца му Вежди Рашидов обаче цялата тежест на закона трябва да падне върху този, който е бил зад волана, а не на собственика на колата.

Кирилов му отговори с пример: "Ако някой си е оставил саксията на покрива и тя падне под порива на вятъра на главата на случаен минувач кой е виновен? Не е саксията и не е вятърът, а собственикът, който не я е обезопасил".

Радишов пък се сети за такъв инцидент и в неговите студентски години. "Една капандурка имаше и на един купон някоя я бутна, тя падна до един полицай и до сутринта съм писал, че не искам да го убивам и не съм искал наистина", разказа той.

Шефът на депутатите на ГЕРБ Цветан Цветанов беше категоричен, че промените в закона трябва да имат и превантивна мярка.

"Много родителите дават колите си на децата си, които нямат книжки, а това не трябва да го толерираме, защото всеки родител носи отговорност, както и всеки работодател", настоя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
12
 
! Отговори
браво на дебилите преди 6 години
Вчера се прибрах от Швеция.Там навсякъде където има камери има огромен знак!
23
0
 
8
 
! Отговори
do 23 преди 6 години
надежда няма колега/колежке.който чака политиците да му оправят живота , все едно да чака исус да слезе от небето.
22
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глоби за всички, които карат над ограниченията, били те *** или не! Който е бърз, да заповяда на пистата да покаже класа с 90 коньовата си бангия!!
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми то каква е логиката аз ако се скрия до разклона на някое село почти всички имат знак 60 няма да остане човек неглобен кои намаля там трябва все с 60 да караш да не те глобят знам знам случаи глобен с 11 км над знака
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изключително съм разочарован от БСП, които досега при предлагани от герп драстични глоби и наказания се обявяваха срещу тях! Пример - глобите за паркиране върху тротоара искани от герп-200 лв, БСП-до 50 лв Ще потърся информация каква е била позицията на БСП по въпроса и как са гласували депутатите им по приетите сега промени, и ако са били заедно с гербаджийте ме губят като техен симпатизант и избирател! А ме бяха спечелили последните няколко години! Сега надеждата е във ВКС! Не на хранилките!!
19
0
 
2
 
! Отговори
до Блу преди 6 години
абе за теб фейсбук няма ли??тук не е място да си описваме ежедневието.там дори и някоя снимка от салатата може да постнеш :)
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Куцо, кьораво и сакато - шофьори, опасни на пътя. Аз познавам хора, дето са адски неграмотни, и взеха шофьорски книжки, представете си за какво иде реч...
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
българина мисли че е цар на пътя.а като си купи някое бмв или мерцедесче, и става господ.чалгаджийски манталитет.
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как се доказва, че съм дал колата на пиян или дрогиран?? Как ще докаже прокурор, че съм дал ключовете след като се е нашмъркал а не преди това? Даваш си ключовете на трезвен и нормален шофьор, а до вечерта се е напил и надрусал?! Дрегер и тест за наркотици ли да си нося с мен? Дрегера да бъде калибриран и със стикер от Метрологията? И какво значи нередовен шофьор? Да направя справка за отнети точки и нарушения в КАТ преди да дам колата на брат ми примерно?
15
5
 
3
 
! Отговори
Хороший человек преди 6 години
До Анонимен 12На българина му е деформирано съзнанието, като на руснака. Трябва да минат поколения, за да изчезнат пораженията от комунизма.
14
0
 
11
 
! Отговори
Почитател на ГРОБ преди 6 години
Отрязаха му парите за "магистралки" и "вземеделие".Явно Тиквата обеднява , а иска да смуче още от народа.Следващият закон е:Задължително всички глоби да се плащат през банката на Цветелина!То и сега май е така!
13
0
 
3
 
! Отговори
До 12 преди 6 години
не, аз от години нямам кола
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ако има общо европейско законодателство, което е правно ирелевантно, българската държава ще е колония, няма да има национална идентичност
11
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
абе изходът е само един: на българина му трябва автономна кола, защото той няма култура на каране.ние не сме като европейците, ние сме бастуни, които не зачитат човешкия живот.убийствата на пътя ще намалеят драстично след 10-15 год, когато тези коли навлязат.а когато щофирането бъде напълно забранено(Меркел го каза преди седмица), тогава ще забравим че сме давали жертви по пътя.и повярвайте ми, за нас това ще е по-добрият вариант.
10
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крайно време е да влезе в Европа общо законодателство!Тази наша "държава" никога няма да бъде нормална,ако не се сменят законите, създавани перманентно от корумпираните комунисти.ГЕРБ също са комунисти.
9
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
правилно, иначе какъв е смисълът от камерите ?
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аргументацията и на двете страни е много силна, очертава се епичен сблъсък на мнения. Чие чувство за логика ще надделее?
7
3
 
4
 
! Отговори
арести за убииците преди 6 години
Съгласно конституцията:л. 32. (1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.(2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.Чл. 28. Всеки има право на живот. Посегателството върху човешкия живот се наказва като най-тежко престъпление.Чл. 29. (1) Никой не може да бъде подлаган на мъчение, н
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мутромилиционерщината вече е здраво фондаментирана у нас!Също, както в средновековната монархия-Русия!
5
1
 
6
 
! Отговори
АМАН от терористи преди 6 години
Парламент а НЯМА ПРаво да НАРУШаВА ОСНОВНИЯ ЗАКОН .ВИновните длъжностни лица по 100 години затвор предлагат временна мярка за озаптяване.Да се уволнят от работа .