Не ва ли я срам, ва... На смартфона, на улицата – език свещен!

Патриотите се срещнаха с представители на мобилните оператори, банките и IT-сектора
22 юни 2017 18:36,
74
Не ва ли я срам, ва... На смартфона, на улицата – език свещен!
Снимка: visualhunt.com

Българският език да е задължителен в дигиталното пространство у нас, за табелите на улиците и надписите по сградите, а дори и за обозначенията по униформите на полицаите. 

Това предвижда проект за закон за българския език, който депутати от Обединени патриоти предвиждат да внесат.

В голямата си част той ще е проектът, внесен от "Атака" и приет от парламента на първо четене през 2013 година. В него обаче сега ще залегне и защита на езика в дигиталния свят. 

Как да стане това обсъдиха днес патриотите с представители на мобилните оператори, банките и IT-сектора. 

Един от основните проблеми е как да си уеднакви кодирането на знаците на латиница и на кирилица така, че SMS-ът и в двата случая да е еднакво дълъг и да е на една цена. 

В момента едно съобщение на латиница побира 160 знака, а на кирилица - 60, потвърдиха представители на мобилните оператори. За да се промени това, българските институции трябва да направят постъпки пред международен сертифициращ орган, който отговаря за кодирането. 

От друга страна трябва да започне поетапно изтегляне на по-старите мобилни апарати, които не поддържат кирилица и не успяват да разчетат съобщенията на български.  

"Вероятно в закона ще залегне срок, в който операторите да се задължат да уеднаквят условията", обясни инициаторът на промяната Милен Михов от Обединени патриоти. 

Той съобщи, че сред промените, които вероятно ще последват от закона, е да се променят интернет адресите на държавните институции така, че да отговарят на наименованието им на български, а не на английски - например Министерски съвет и Народно събрание да заместят government.bg и parliament.bg. 

Промените в закона за българския език вероятно ще въведат задължение надписите на униформите на органите на реда също да бъдат на български. А също и табелите с наименованията на улиците, на кафенетата, хотелите и всички търговски обекти. Последното е задължение и по сегашни текстове от Търговския закон, но очевидно не се изпълнява.

"Искаме всичко да бъде концентрирано в един закон", обяви патриотът Станислав Станилов. 

Законът обаче ще засяга само писмения книжовен език и няма да засяга правоговора, макар вносителите да са възмутени, че дори от трибуната на парламента често се чуват изказвания на диалект. 

"Много колеги в Народното събрание говорят на диалект. И не можеш да се справиш с тях, това е тяхната обща култура, всеки отговаря за себе си", каза Станилов.

Той цитира депутатка, чието име не спомена, която в изказване от трибуната преди няколко години произнесла следното нещо: "Не ва ли я срам, ва".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
6
 
! Отговори
Митолог преди 6 години
Няма особен смисъл в тези усилия депутатски....Дори терминът """ дигиталното пространство У НАС..""" звучи абсурдно...... А искаме еврокомисар в тая материя ! ! ! Смех.........
24
0
 
3
 
! Отговори
PD преди 6 години
Наистина бе за десерт!Гоче, Гочее, Гоче. Затри са арното чадо на мама. От сой дяте, ама не удурдиса на буля. *** к'во да'т хортувам как' Сийке, те сите са таквиз. Младите да се погаждат, пък друг'то е паратька раб'та.
23
0
 
4
 
! Отговори
PD преди 6 години
Е т'ва е България. Сите накрая сме или роднини, или земляци. В краен слушай баджанаци.И както е казал поета:Всичко Българско и родно, Любя, тача и милея.Сполай ти за приятните емоции, и със здраве.
22
1
 
5
 
! Отговори
PD преди 6 години
Не зная какво е окаръчим, предполагам оформяме вади ( канли за поливане). Каръци са канали за отичане на вода. А пиростията е метална подложка, под която е огъня, а върху нея се слага казан, сач, или бакър.
21
1
 
2
 
! Отговори
Циник до шибириби преди 6 години
:-) не е баш ..баш..Бабата се радва, че ( обикновено длегия.. Икаруса вози по-меко...и спира на кръговото, където хората слизат!:-) ама иначе добър опит
20
2
 
18
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Истински случай в Хасковско заведение:Младеж, и момиче седят на маса, и чакат сервитьораСервитьора взима поръчката на момчето(кавалера) порция кябапчета с гарнитура, и бира...Сервитьора учтиво го пита:- ъм за путьето?:-)
19
1
 
14
 
! Отговори
Циник до шибириби преди 6 години
Преведи ми го на български:Разговор на спирката за Болярово.-Ко чакаш мъ Керо?-Чакам длегия реис за Буляруу.-Закко нега?-Оть по хубуу клать и на чакръкчиятъ съ празни.
18
2
 
9
 
! Отговори
PD преди 6 години
Диалектите са безценен извор, за всеки който се интересува от произхода и връзките на хората населявали Балканите, а и не само. Баба ми тесаше троскута ( ~копаше плевели), но от тесам (глагол), излиза, че инструмента е тесла. И наистина, такъв инструмент имаше, за работа в градината, различен от дюлгерския, но с също име. Дюлгерската тесла, дяла дърво, от дела-дейност, работа. Интересно, че тесла, като инструмент, не е известен в централна и северна Европа. А раб'та показва ясно кой върши нещата
17
0
 
7
 
! Отговори
Циник преди 6 години
И редник Цъфтилов от град Рила:"Маж като бор - традже сенкя под маленка трънкя!" (Като се скатавахме на занятията по р.Тунджа)
16
1
 
10
 
! Отговори
Циник преди 6 години
От старозагорски набор , с когото служихме в Елхово (кашимерията)"Котка оцеть пии ли, конь боб яде ли, и от костеначка баджак вадил ли си?!"Дефинира - тотална невъзможност!Баджак в случая не е бедро...а козина :-)
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората, които не са особено грамотни и си служат с не повече от стотина думи, сега рипат против този закон.
14
4
 
5
 
! Отговори
ФакамСоросиОтзад преди 6 години
Едно намахано *** го интервюираха по БиТиВи- то и говореше за ... " български филм мейкъри " . Та така !
13
0
 
9
 
! Отговори
PD преди 6 години
Мъдрият Български народ е оставил много пословици и поговорки, без да имало нужда да се съобразява с "правилния", наложил се, за норма диалект. И диалект и жаргон, са различни неща. Ъ..Брат, майна, Ъ..***, кажи ва, не е диалект. Диалект е: По пато идут ора. Соя столь кудга/ъ е паратик. Оти ке се косим, кога че ми мине. Вър да върим. чекай да го почекаме. Мачката руче поганци. Вуте, оти копаш седечки? Ами пробах лежечки, оно нече. Паратька раб'та е сая раб"та. и.т.н
12
1
 
9
 
! Отговори
Циник преди 6 години
От Речника на баце:(Земяътъ на врачанските пущиняци)" Я, Баце го знам по друг начин.Ти шъ каеш!Не знам кък е, ама не е и така!""Аргасай го с тарбата бе, кво има ' а го глеаш!Ората така..той се гъзнешката!"
11
2
 
3
 
! Отговори
Usukanov преди 6 години
Iasno, kratko i tochno koi duma i pusuva e lepo.
10
3
 
6
 
! Отговори
до шибириби преди 6 години
Дзвинявай, ама случайно да си от старозагорско? Малко селско казваш...да ти имам критерийте ! Това е МЕГА-СЕЛСКО и аз бих потънал в земята от срам ако мой-роднина или мой съгражданин се изцепи така, особено по тАлавизията!
9
2
 
10
 
! Отговори
Циник до 9 преди 6 години
Взе ми думите от устата...едни немци - се гордеят с диалектите си, и ги кътат като национално богатство!За жалост форума гъмжи от неграмотни...публикациите в сайта - също!иСток...АВганистан...вАзможност...Очите да те заболят!100% диалект - бих чел с удоволствие!Хасковски, Рилски, Врачански, Пернишки...
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Това ли е наистина наи големия проблем на така наречените патриоти"Ами хайде посочи най-големия проблем, че да решим само него.
7
3
 
7
 
! Отговори
PD преди 6 години
А не в диалекта е проблема, а в това, че ако и да говориш книжовно вярно, и не казваш нищо, някой си се мислят за важни.Защита на езика, означава и защита на диалектите.
6
5
 
10
 
! Отговори
Обединените И диоти преди 6 години
Карамба и малко олово! Това еа за дебелия пияния лудия! Оправиха ***,вдигнаха пенсиите и се заеха с всичко друго! Боце не само минискус треа да оперираш,но и тумора наречен ОП! Драсни им клечката,ако искаш пак даа си на власт! Не знам,но кака Курнелка ти диша във врата,даже и аз почнах да я харесвам!