Срещу сивата икономика: Плащанията в брой до... 1 000 лева

ГЕРБ и Патриотите подкрепиха проекта на първо четене
22 юни 2017 12:30,
202
Срещу сивата икономика: Плащанията в брой до... 1 000 лева
Снимка: Reuters, архив

До две години плащанията в брой ще се намалят до 1000 лева. Това решиха депутатите със 102 гласа "за", 80 "против" и 3 "въздържал се" на първо четене на промените в Данъчно–осигурителния процесуален кодекс /ДОПК/.

Въпреки че имаше критики към конкретни предложения, ГЕРБ и "Обединените патриоти“ подкрепиха проекта, предложен от Министерския съвет.

Със законопроекта се въвеждат правилата на две европейски директиви за задължителния автоматичен обмен на информация в областта на данъчното облагане. Другите промени, които провокираха коментари от опозицията, са ограничаването на плащанията в брой до 1000 лева в рамките на две години.

Промените предвиждат и да се търси отговорност от пълномощниците на предприятия, като по този начин се цели да се ограничи порочната практика собственици на фирми да ги прехвърлят на малоимотни граждани. Предвижда се и фискален контрол върху стоките с висок риск.

Червената опозиция заяви, че няма да подкрепи промените, тъй като те са в противоречие със Закона за нормативните актове и са направени "зад гърба на всички заинтересовани групи".

"Така предложените промени са опит да се решат сериозни проблеми, но начинът не е този. Това не е добър начин за правене на законодателство. В проекта няма оценка на ефекта, както и последващ ефект“, коментира соцдепутатът Георги Търновалийски.

По думите му с промените за пълномощниците ще се позволят различни тълкувания на закона. Ограничаването на плащанията в брой пък не било европейска практика и тези промени ще донесат разходи за малкия и среден бизнес.

"Вие по принцип сте си "За", ама гласувате против закона в неговата цялост. Предлагаме го на първо четене, дайте вашите предложения между първо и второ четене. Гласувате всичко за бюджета против. Но ние се борим със сивата икономика", контрира Владислав Николов от ГЕРБ.

Според "Воля" с промените ще останат много "незатворени вратички" и ще се натоварят гражданите и бизнеса с допълнителна тежест. В члена за пълномощниците вносителите не били предвидили всички хипотези, тъй като така можело да се търси отговорност и от адвокатите и счетоводителите на фирмите.

Ограничаването на кешовите плащания намери противник и сред мнозинството.

"Като свалиш прага, това неминуемо обхваща всички лица. Един телевизор, мебелите, надхвърлят тази сума. С промените няма да ограничим големите фирми, които извършват злоупотребите. Ние ограничаваме физическите лица и ги лишаваме от свободата да избират", коментира Валентин Николов от ГЕРБ.

Патриотът Николай Александров призова да се приеме закона в неговата цялост и да се ограничи практиката да се прехвърлят фирми на фиктивни собственици, но заяви, че между първо и второ четене "Обединетите патриоти" ще внесат предложения да се запази прагът от 10 000 лева за плащанията в брой.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
1
 
5
 
! Отговори
extremist преди 6 години
ДЪРЖАВАТА НА ТИКВИТЕ......
188
0
 
13
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
0.5% такса теглене от сметката на суми над 2000 лв 2% комисионна от постъпленията чрез пос терминал.3% комисионна за разваляне на пари Такса управление на сметката,такси за пос терминалите .Такси за всичко!!!!Недай си боже да паднеш толкова ниско и да вземеш кредитна карта.Хора инвестирайте и съхранявайте парите сисами.Не правете влогове.Банките печелят благодарение на вашите пари!!!! Печелете вие с тях.Ограмотете се финансово!!
187
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименА знаеш ли грамотни финансите, че търговеца плаща 2-4% от покупката на банката при плащане на терминал. А дали тези 2-4% не афектират цената на стоката. Ако прага беше 2000 евро ОК. Можеш да си купиш телефон или телевизор в брой, за по-сериозни покупки в банка. Съгласен... но 500 евро е смешна сума за праг!
186
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
crypto currencies
185
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 190Е затова ли сте най-бедни в ЕС, драги смехурковци?! Защото сте много умни...ами бедни сме да, на свръх рачлък сме бедни, но 75% имат свой личен покрив, а "богатите" европейци с кешбека - 50% цял живот са под наем, щото са много умни, но не са виновни те - системата им ги е омотал яко, а и не цнает, какво е безплатно при социализма! те ако бяха помирисали социлизъм - отдавна да са съборили тази грабителска система!
184
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 190Не само, че няма да плащате, а те ще ви дават кешбек, ако изобщо знаете що е то..разбрахте ли сега - юруш на промоциите - купувайте, харчете яко, нищо че не ви трябва, въртете мелничката на разхищението, а за "награда", ще имате 5% връщане на харчлъка който сте направили за 200% над нуждите ви, и така сте си "изяли" заплатката още на 2-ата седмица е вече не ви стигат парите! Не ви стигат парички ли ? харчете от картата, нищо че е празна, ще приспаднем от заплатката!
183
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След прочетени около 50 коментара изводът е следният. Българите нямат финансова култура- нямат идея какво е кредитна карта (мислят си, че нон-стоп се плащат някакви лихви?!?!?), нямат идея какво е гратисен период, нямат идея какво е кешбек, мислят, че при плащане през ПОС има някакви такси. Един на десет е умен човек, който разбира материята. Нормално, предвид факта, че у нас само един на десет взимат нормална заплата. И защо ли взима 5-10 пъти повече? Защото е умен- личи си от коментарите.
182
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещо фрапантно, което прочетох е, че българинът действително не знае какво е кредитна карта и какво е гратисен период... Умници, дали е по-добре даден хотел да ви блокира 2000 долара по реалната сметка (дебитна карта и реално налични пари) или е по-добре да ви блокира пари от кредитната карта, за които така и така лихва няма да платите. Я помислете малко. Ама то какво да мисли ***, като излиза от България, натъпкал колана с парите да тича в Лондон да мие чинии. То това е за интелигентни хора.
181
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боже, чета и не вярвам на очите си колко *** човек е българинът... Щели да плащат на банките, като си купували телевизори. Не само, че няма да плащате, а те ще ви дават кешбек, ако изобщо знаете що е то. *** пример- за една година по моята кредитна карта съм платил годишна такса 30лв. и съм получил 1000+ кешбек от различни промоции. Искате да сте европейци, но предложат ли ви нещо умно, ревете и се мислите са по-умни. Е затова ли сте най-бедни в ЕС, драги смехурковци?! Защото сте много умни.
180
4
 
5
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
Така , като си купувате телефон, телевизор, хладилник, компютър, мебели ще трябва да платите и рекет на банковия картел !ДОЛУ ГЕРБ! ДОЛУ ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ!
179
4
 
5
 
! Отговори
Stamat преди 6 години
"Срещу сивата икономика"Xa-xa.Sre6tu horata i v polza na iluminatite!!!
178
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 183Обикновениите хора, които не са търговци неплащат нищо при хлащане с пос. Търговците продават с голяма надценка и каквото и да плащат за тях е нищо.
177
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПРОТЕСТЪРВ чужбина сама престъпниците скрадират пачки във къщите.
176
5
 
6
 
! Отговори
до 183 преди 6 години
Аз плащам 10 хил лв годишно такси само за да ти тегля моите пари от разплащателната ми сметка постъпили чрез плащане с пос .Не ми говори!!!!
175
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнгелИ с този закон и без този закон банките ще си вземат таксата за поддържане на сметка.При пазаруване потребитете неплащат такси.
174
2
 
20
 
! Отговори
ПРОТЕСТЪР преди 6 години
ТЕГЛЕТЕ СИ ПАРИТЕ ОТ БАНКИТЕ!!! НЕКА БАНКЕРИТЕ ПОЧНАТ ДА СИ РАЗПРОДАВАТ ЯХТИТЕ! НЕ ИМ ТЪПЧЕТЕ ГУШИТЕ .А ОТНОСНО ЗАКОНА НЯМА ДА СЕ ПРИЕМЕ
173
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До байхейс"Всяка крива линия успоредна на линията на партията /ГЕРБ/ е права линия ".Значи щом са го предложили от ГЕРБ ,няма нужда да се умува.
172
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 179Свободни са да пускат кеш през балкона.
171
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние ограничаваме физическите лица и ги лишаваме от свободата да избират", коментира Валентин Николов от ГЕРБ..николов, нали това е целта - удара е именно върху физическите лица, защото те са все още свободни, когато разполагат с кеш.факта, че единствено в у нас - няма закон за личен фалит, а в същото време единствено у нас се готви такъв нисък праг за кеша, та тези факти са просто крещящи за реалната картина в бамковата система, и "опастността" която виси над банките - тоновете лоши кредити!
170
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Правилно решениеСпоред мен ако 90 процента от търговците започнат да приемат плащане с банкова карта ще падне значително плащането с кеш. В средните градове на България в много от заведенията приемат само кеш.