Срещу сивата икономика: Плащанията в брой до... 1 000 лева

ГЕРБ и Патриотите подкрепиха проекта на първо четене
22 юни 2017 12:30,
202
Срещу сивата икономика: Плащанията в брой до... 1 000 лева
Снимка: Reuters, архив

До две години плащанията в брой ще се намалят до 1000 лева. Това решиха депутатите със 102 гласа "за", 80 "против" и 3 "въздържал се" на първо четене на промените в Данъчно–осигурителния процесуален кодекс /ДОПК/.

Въпреки че имаше критики към конкретни предложения, ГЕРБ и "Обединените патриоти“ подкрепиха проекта, предложен от Министерския съвет.

Със законопроекта се въвеждат правилата на две европейски директиви за задължителния автоматичен обмен на информация в областта на данъчното облагане. Другите промени, които провокираха коментари от опозицията, са ограничаването на плащанията в брой до 1000 лева в рамките на две години.

Промените предвиждат и да се търси отговорност от пълномощниците на предприятия, като по този начин се цели да се ограничи порочната практика собственици на фирми да ги прехвърлят на малоимотни граждани. Предвижда се и фискален контрол върху стоките с висок риск.

Червената опозиция заяви, че няма да подкрепи промените, тъй като те са в противоречие със Закона за нормативните актове и са направени "зад гърба на всички заинтересовани групи".

"Така предложените промени са опит да се решат сериозни проблеми, но начинът не е този. Това не е добър начин за правене на законодателство. В проекта няма оценка на ефекта, както и последващ ефект“, коментира соцдепутатът Георги Търновалийски.

По думите му с промените за пълномощниците ще се позволят различни тълкувания на закона. Ограничаването на плащанията в брой пък не било европейска практика и тези промени ще донесат разходи за малкия и среден бизнес.

"Вие по принцип сте си "За", ама гласувате против закона в неговата цялост. Предлагаме го на първо четене, дайте вашите предложения между първо и второ четене. Гласувате всичко за бюджета против. Но ние се борим със сивата икономика", контрира Владислав Николов от ГЕРБ.

Според "Воля" с промените ще останат много "незатворени вратички" и ще се натоварят гражданите и бизнеса с допълнителна тежест. В члена за пълномощниците вносителите не били предвидили всички хипотези, тъй като така можело да се търси отговорност и от адвокатите и счетоводителите на фирмите.

Ограничаването на кешовите плащания намери противник и сред мнозинството.

"Като свалиш прага, това неминуемо обхваща всички лица. Един телевизор, мебелите, надхвърлят тази сума. С промените няма да ограничим големите фирми, които извършват злоупотребите. Ние ограничаваме физическите лица и ги лишаваме от свободата да избират", коментира Валентин Николов от ГЕРБ.

Патриотът Николай Александров призова да се приеме закона в неговата цялост и да се ограничи практиката да се прехвърлят фирми на фиктивни собственици, но заяви, че между първо и второ четене "Обединетите патриоти" ще внесат предложения да се запази прагът от 10 000 лева за плащанията в брой.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
2
 
11
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Това не е борба със сивата икономика.Това е слугинаж за Банките!!! Да събират такси и комисионни за всичко и от всеки!!!За бога хора не си влагайте парите в банки.Въртете си парите сами .Съхранявайте си ги сами.Банките само ни ограбват!!! Да не говорим че ако всички си поискме парите едновременно банките могат да платят до 20% от влоговоте.Всичко е само цифри в компютъра!
168
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Централна банкяБанката не начислява никакви такси при покупка на стоки и услуги с карти.Единствено всяка сметка има месечна такса. Всеки плаща тази месечна такса от лев за водене на сметка. От тази такса няма как да се измъкнеш, но дори и да ползваш или да не ползваш една сметка я плащаш.
167
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега да приемат и един закон вески търговец да приема освен кеш и плащане с карти ще е добре.
166
0
 
9
 
! Отговори
зелка преди 6 години
Банковото лоби отново постигна своето.Ясно е...не са се наяли,а политиците им помагат в това.Само ми е любопитно сметката в заведението примерно за 80 годишнината на дядо ми как ще си я плати?...да не мислите,че ще тича до банката да нарежда?...или на почивка ще ни карат да плащаме с карти?...а пък за автокъщите това ще е наистина пагубно.
165
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
добър проект. колкото повече контрол има над парите ще бъде мн добре. Банките няма кой знае колко да спечелят, а ако спечелят то най-вероятно народа да изкяри я по-ниски такси, дано и по-подбри кредити ... Ако падне сивият сектор това са бая пари за държавата. но защо цели 2 години??? какъв избор се нарушава,, само мутрагентите се разкарват с по 1000лв в джоба...
164
1
 
21
 
! Отговори
Агджата преди 6 години
Тая работа няма да стане. Това е глупаво също като данък уикенд!
163
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не се гласува всеки да има една карта без такси или да контролират таксите, които банките си вземат едностранно. Резултатите показват, че печалбите на банките са от разплащания.
162
1
 
8
 
! Отговори
Мерилин преди 6 години
корпорациите владеят света, докато не остане само едно корпорация.Всички хора ще са й роби.Всъщност парите не са пари, бакнота- банкова БЕЛЕЖКА. ТАЯ БЕЛЕЖКА НЕ ЗНАЧИ НИЩО.До кога ще се съгласяваме със масовата илюзия, че шарените хартиики са по-важни от нас?Денят, в който за такъв пост ще ми разбият вратата е близо., опасно близо))ще съм потенциален терорист.D
161
13
 
2
 
! Отговори
Ха-ха преди 6 години
И да ревете и да не ревете, ще се гласува и ще стане.По-добре свиквайте отсега, за да ви е по-лесно утре.
160
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом е минал на 1-во четене, защо да не мине и на 2-ро? Каква е разликата?Ще правят промени?Някой да обясни?
159
2
 
4
 
! Отговори
мишо преди 6 години
абе няма да мине на второ четене, просто плашат опозицията да им гласува за другите закони.ИНАЧЕ как ще подчинят опозицията.
158
1
 
23
 
! Отговори
Как е в Европа преди 6 години
Germany ........ No limitMalta.....No limitHungary.......No limit for the consumersCyprus........No limitSlovenia.......No limitIceland........No limitDenmark........... No limit on cash payments for the purchase of goodsUnited Kingdom.........The consumers can make cash payments without any limitsИ т.н и т.н.Е...бем ви у прос*тият ***
157
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Подготвя се следващ грабеж на банка
156
0
 
16
 
! Отговори
Антон преди 6 години
Редно е, ако се приеме този закон, да има и ограничение в банковите такси.Не може да има такса внасяне, такса поддържане, такса теглене, такса разплащане (с карта например), както и такса получаване на превод в чужда валута (% от сумата). Този закон ще облагодетелства само и единствено държавната хазна и банките.
155
8
 
4
 
! Отговори
Кой преди 6 години
Радев и за шофьор на катафалка не става, но и от него нищо не зависи.Ветото се преодолява простичко с повторно гласуване в рамките на 1 месец.
154
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев - налагай вето!Ако си мъж, направи го!Айде да те видя, пилот ли си, мъж ли си или шофьор на самолет!
153
11
 
2
 
! Отговори
До 159 преди 6 години
За биткойна съм съгласен, но кешът си е селска работа.А интернет банкирането не е ли "цифрички на виртуален екран", но на мен например ми върши отлична работа.
152
3
 
9
 
! Отговори
Лъжата Биткойн преди 6 години
Биткойн - въздух под налягане. Нито можеш да го пипнеш, да го видиш, някакви цифрички на виртуален екран, в който бандюгите от световното правителство в момента в който решат ще му сгромолясат цената. И уж Биткойна е създаден като алтернатива на кеша, а се оказва, че и той се контролира от същите хулигани, които премахват плащането в брой.Накрая се оказва, че нямаш никакви активи и цял живот си бачкал за нищо. Банките ще ти вземат и къщата и последните ти спестявания.
151
14
 
3
 
! Отговори
До байхейс преди 6 години
Идеята е добра и за БГ. Който има повече от хиляда лева в брой - да му ги конфискуват до доказване на законния им произход.Така ще изчезне и проституцията и нерегламентираният хазарт, и търговията с наркотици и контрабандата и т.н. или поне ще се ограничат до минимум.
150
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Вай завалъ 155Хората вече минаха на биткойнс..че койните нима не знаеш, че са дело на лихварите и са точно инструмента, който уж ще спаси "хората от лихварите", а то ще е точно обратното - тласка хората точно към това, от което бягат - без кешово общество и пълен контрол над индивида!