Срещу сивата икономика: Плащанията в брой до... 1 000 лева

ГЕРБ и Патриотите подкрепиха проекта на първо четене
22 юни 2017 12:30,
202
Срещу сивата икономика: Плащанията в брой до... 1 000 лева
Снимка: Reuters, архив

До две години плащанията в брой ще се намалят до 1000 лева. Това решиха депутатите със 102 гласа "за", 80 "против" и 3 "въздържал се" на първо четене на промените в Данъчно–осигурителния процесуален кодекс /ДОПК/.

Въпреки че имаше критики към конкретни предложения, ГЕРБ и "Обединените патриоти“ подкрепиха проекта, предложен от Министерския съвет.

Със законопроекта се въвеждат правилата на две европейски директиви за задължителния автоматичен обмен на информация в областта на данъчното облагане. Другите промени, които провокираха коментари от опозицията, са ограничаването на плащанията в брой до 1000 лева в рамките на две години.

Промените предвиждат и да се търси отговорност от пълномощниците на предприятия, като по този начин се цели да се ограничи порочната практика собственици на фирми да ги прехвърлят на малоимотни граждани. Предвижда се и фискален контрол върху стоките с висок риск.

Червената опозиция заяви, че няма да подкрепи промените, тъй като те са в противоречие със Закона за нормативните актове и са направени "зад гърба на всички заинтересовани групи".

"Така предложените промени са опит да се решат сериозни проблеми, но начинът не е този. Това не е добър начин за правене на законодателство. В проекта няма оценка на ефекта, както и последващ ефект“, коментира соцдепутатът Георги Търновалийски.

По думите му с промените за пълномощниците ще се позволят различни тълкувания на закона. Ограничаването на плащанията в брой пък не било европейска практика и тези промени ще донесат разходи за малкия и среден бизнес.

"Вие по принцип сте си "За", ама гласувате против закона в неговата цялост. Предлагаме го на първо четене, дайте вашите предложения между първо и второ четене. Гласувате всичко за бюджета против. Но ние се борим със сивата икономика", контрира Владислав Николов от ГЕРБ.

Според "Воля" с промените ще останат много "незатворени вратички" и ще се натоварят гражданите и бизнеса с допълнителна тежест. В члена за пълномощниците вносителите не били предвидили всички хипотези, тъй като така можело да се търси отговорност и от адвокатите и счетоводителите на фирмите.

Ограничаването на кешовите плащания намери противник и сред мнозинството.

"Като свалиш прага, това неминуемо обхваща всички лица. Един телевизор, мебелите, надхвърлят тази сума. С промените няма да ограничим големите фирми, които извършват злоупотребите. Ние ограничаваме физическите лица и ги лишаваме от свободата да избират", коментира Валентин Николов от ГЕРБ.

Патриотът Николай Александров призова да се приеме закона в неговата цялост и да се ограничи практиката да се прехвърлят фирми на фиктивни собственици, но заяви, че между първо и второ четене "Обединетите патриоти" ще внесат предложения да се запази прагът от 10 000 лева за плащанията в брой.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и като хакнат няколко милиарда от сметките на 1 банка , кво праим?
128
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това значи ли, че насила ще ме накарат да си държа парите в банка. Познайте какво ще стане с банковите такси и комисионни - ще литнат до небесата. Ще плащате и за това, че дишате въздуха във банката. Няма начин да минете без нея - това е нещо като крепостно право.
127
0
 
5
 
! Отговори
аве преди 6 години
направо да ни конфискуват парите и да се приключва с тая мъка ! То бива лакомия...
126
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До турчинИзморен и обезверен е народът от революции и протести. Които до нищо не водят. Народът се мрази един на друг и е разделен. За успешна революция се иска обща кауза и национално обединение - невъзможно е при нас вече - българчетата се мразим. И сме изморени. Всеки се спасява сам. Така го измислиха мастърите отгоре, това беше идеята - раздели народа, измори го и го пороби. Пороби го модерно, така както турците не успяха за 500 години.
125
0
 
5
 
! Отговори
предложение преди 6 години
ми то не може ли направо банките да отворят магазини, направо банкерите да ни продават стоките... хаххахаха... Абсурдистан майка... Поредната неработеща тъпня...
124
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хранене на банките. Практически задължават хората да държат парите си в банка. Това не е инициатива на патриотите, а е дългата ръка на банковия бизнес. Депутатите, които ще прокарат решението, са само инструмента. Със сигурност никой не се бори със сенчестия бизнес - целта са вашите пари.
123
0
 
7
 
! Отговори
Джугашвили преди 6 години
До 119:Не става въпрос за пари, а за контрол.Банковата мафия може да печата колкото си искат пари. Не е в парите въпроса, а да контролират народите по света чрез марионетни правителства, каквото е нашето. Масите се контролират чрез финансите и майнд контрол. Накрая ще измислят чипирането. Имплантират ти чипа в ръката и там ти е кодирано ЕГН-то, банковите сметки и проследяващото устройство. И ставаш послушно кученце. Който откаже да го чипират влиза в списъка на терористите.Страшни времена.
122
4
 
4
 
! Отговори
мишо преди 6 години
ако си плащаш с дебитна карта, няма такса за банкатаако е с кредитна - също, просто до 59 дена връщаш тези пари на банката, да не ти слага лихва върху тях (може с превод от банкова сметка или с кеш)Значи, не е нужно да правиш банков превод на Технополис, за да си купиш хладилник дето ти пуска лед в чашата.Просто отиваш в магазина и плащаш с дебитна или кредитна карта.Просто като фасул.Няма такси, макси.
121
1
 
9
 
! Отговори
турчин преди 6 години
Аве не виждам тук някой да говори за протест... Раята трае... и не съм турчин, ама почвам да се замислям...
120
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е добре, а тия дето хвърлят пари през балконите ясно ли им е че не трябва да хвърлят повече от 1000лв?
119
2
 
14
 
! Отговори
Мислеща преди 6 години
На здравомислещите им е ясно, че целта на занятието не е борбата със сивата икономика. След толкова репортажи и сигнали в прокуратурата за нелегалното гориво на Марешки, вместо да го опандизят, те го направиха зам. шеф на парламента. Иначе пищят за правата на гейовете , а защо се орязва правото на избор как да си плащаш за стоки и услуги. Работя в сферата на търговията и новите промени много ще затруднят дейността ни. А който иска да раздава пари под масата , пак ще го прави с хиляди и милиони!
118
1
 
10
 
! Отговори
до банкстерите преди 6 години
ЛАКОМ Г..З КРЪВ С..РЕ!
117
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
само началото ... колко още идиотщини ще видим... ако ги търпим де... ама ние сме търпеливи...
116
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ДжугашвилиДобре, прави си, но защо са им толкова пари? На тях. Почвам да си мисля, че и те на някого плащат? На кого? Щом те са върха на пирамидата в Света.Излиза че те плащат на накой извън нашия свят.Знам как звучи, но е *** и логично.
115
1
 
9
 
! Отговори
значи преди 6 години
сле 2 години. когато един хладилник ще струва 1000 лв с тая инфлация, ще ходим за щяло и нещяло по банките - на луди ни направиха! А там едно обслужване... Все по- мъчно се живее в тая ***!
114
0
 
8
 
! Отговори
айде сега преди 6 години
обяснете ми на мен, ненормалника, че намало конспиративни теории... Нали ги осмиват такива като мен... Било фантасмагории.. Бълват по цял ден медиите битови въпроси и плява, а такива новини - между другото... За свикване - по малко ще ни отрежат - докато жабата се окаже сварена... нали знаете... иначе няма Роршилд, Гепи Морган, Рокфелер, Сорос и т.н...
113
2
 
15
 
! Отговори
Джугашвили преди 6 години
Новият Световен Ред в действие - ограничаваш кеша, народът става слуга на Ротшийлд и банковата мафия.ГЕРБ - за вас другаря Сталин и ГУЛАГ! Продажници!
112
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Яне Янков"Само че там няма такси "превод", няма комисионни!!!"Ти определено "бяла" държава не си помирисвал.В "белите" държави щавенето е такова че ще ти се отще живота а българските банки ще ти се сторят ангели.Но това няма как да го научиш в Пазарджик на чаршията......
111
1
 
13
 
! Отговори
Българи! преди 6 години
Боко ви хваща за гушата - плащанията, промяната в закона запътищата... всеки ден ви цака... трайте, трайте, 500 години робство сте търпяли...
110
1
 
9
 
! Отговори
Колко? преди 6 години
Колко ви платиха, Боко? Или си на % от оборота?