Статистика: 36% от децата ни нямат пари и за 1 книга

БСП иска помощи и за учениците от 2, 3 и 4-ти клас
31
Статистика: 36% от децата ни нямат пари и за 1 книга
Снимка: Reuters, архив

36% от децата нямат възможност да си купят и една книга на година, 41% от малчуганите нямат възможност да отидат на училищна екскурзия или да участват в друго платено мероприятия. Тези данни изнесе соцдепутатът Анелия Клисарова.

Тъжната българска действителност сочи още, че 40% от децата не могат да си купят втори чифт обувки, а 2 на сто дори нямат място вкъщи, където да четат и пишат.

Заради това БСП иска еднократни помощи да се дават не само на първолаците, ами и за децата от втори, трети и четвърти клас.

Сумата е по 250 лева на дете, което означава, че годишно, по сметките на социалистите, ще глътне 30 милиона лева от бюджета.

Законово промяната, ако бъде подкрепа в парламента, ще бъде записана в Закона за семейните помощи за деца.

"Бедността и социалното разслоение на нашето общество е факт, 22% от населението живее под прага на минимума“, коментира Клисарова.

"Над 6 хил. деца са отпаднали от образователната система между 1 и 4 клас. Трябва да вземем бързи, своевременни мерки“, допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Децата без една книга не ги мислете, те си припечелват от телефонни измами.
25
1
 
4
 
! Отговори
Разходка преди 6 години
Вчера бяхме в едно учлище в софийски квартал - бяха се събрали около 15 деца - 6-7 ти клас - всички пушеха, носеха снакс, чипс, коли и прочие. А таксата за библиотеката е 5 лв. Значи за цигари има, за книги не. Просто на никой не му се чете, това е истината
24
0
 
3
 
! Отговори
Бай Фъс преди 6 години
Книгите да се забранят! В т. нар. "народно събрание" да приемат закон за задължително купуване на талони от "игрите на щастието". В тази връзка всеки ***, живеещ по нашите географски ширини, да си остави един по-голям нокът на ръката / на пръст по избор/, за да може да стърже безпроблемно, зер и последната стотинка да бъде харчена само за тези игри... Книги ще ми купуват...
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
кой ще ги чете тез книги
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
за това пък имат айфони
21
1
 
2
 
! Отговори
100% преди 6 години
Само да допълна статистиката - 100% от пенсионерите и те нямат за 1 книга, а 99% от работещите не са хващали книга от години.Не знам но като гледам 100% имат за нов телефон. Това ме навежда на мисълта че нарочно съдипаха образованието последните 15г и отглеждат едни потребители а не производители. Запада трябва да си пласира стоките някъде, нали така?Между другото майка му, жена на 68г ходи всяка седмица до библиотеката. Каза че вътре рядко вижда хора.
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Моето дете чете книги от библиотеката. Четеш и връщаш
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имат за спинери и цигари с марихуана.
18
0
 
4
 
! Отговори
... преди 6 години
Епа то затова само "братята" индианци правят деца! Щото за тях децата са просто още една форма да крадът от държавата! Инак хранещите ги българи правят 1 най-най-много 2 деца и после гледат да ги изпратят по чужбината, че да избягат от тая "държава" тука! Пък като гледаме и всичко "информационни" канали излиза, че книгите за нищо не ти вършат работа след като можеш с един силикон да изкараш много повече пари!
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормално, за българина единствента радоста е да създаде дете, а после какво ще става, никой не ти мисли
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имат, но не за книги, а за книжки, в които да си свият ганджата/марихуаната/тревата/канабиса и да се "нагърмят" малките наркомани! Знайте от мен, от новото поколение 85 процента за нищо не стават!
15
1
 
11
 
! Отговори
ПРЕДЛОЖЕНИЕ преди 6 години
Защо БСП не подеме инициативата чрез дарения да съберем КНИГИ, които да подарим точно на тези дечица, на чиито семейства БСП иска да дава още помощи в ПАРИ ?После да видим дали ще дойдат да си вземат книгите, които сме им събрали!
14
0
 
2
 
! Отговори
Много, ама много зле преди 6 години
Има ОБЩИНИ в страната, където НЕ СЕ ПРОДАВАТ книги. Даже и да иска, и да има пари, трябва да пътува до областния център.
13
0
 
0
 
! Отговори
До гепаджията по-дол преди 6 години
То затова баце се е загрижил да ограничи плащанията до 1000лв на ръка - те и без това митряла нема паре.
12
1
 
10
 
! Отговори
РЕАЛИСТЪТ преди 6 години
Книги ли ?!?! ... Не ме разсмивайте с този евтин популизъм!!! Колко от днешните "младежи" искат да си купят ... книга ?!?! Та те повечето НЕ могат да пишат правилно! По скоро им трябват парички за ............. Фики и Преслава ........... да гледат Божи гол и да пеят .... ТРЕПНИИИ .......... :) ;) :) ТОТАЛНОТО ИЗПРОСТЯВАНЕ НА НАЦИЯТА НИ В ПОСЛЕДНИТЕ 20 ГОДИНИ "ДЕМОКРАЦИЯ" Е НЕОСПОРИМ ФАКТ !!! И , разбира се , НЕ Е СЛУЧАЙНО ! ..... Овце се управляват "ПРАВИЛНО" много по лесно.... :) ;) :)
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПЪРВО Б С П . МИСЛИ КЪДЕ И В КОЯ ОФШОРНА БАНКА ДА ИЗНЕСЕ ПАРИТЕ. И ПОСЛЕ ЗА ДЕЦАТА.
10
1
 
14
 
! Отговори
Колко от работещите преди 6 години
български граждани не могат да си позволят да си купят втори чифт обувки? Защото се грижат за изхранването, образованието и възпитанието на единственото си дете, включително и да му купуват книги!БСП какво предлага? Да се откъсне още малко от залъка на работещите, за да се дадат още пари на неработещите, създали безбройна челяд!По 250 лв за всяко едно от 8-те деца? Ехаааа, ето ти пари, за да купим булка за сина ни, дето е в осми клас! Догодина - и за малкуту Асан!Ура!Да живее БСП!
9
4
 
2
 
! Отговори
Lora преди 6 години
И от кога БСП се замислиха за децата. Тях само пенсионерите ги вълнуват. Крайно време беше, вместо да говорят непрекъснато за увеличение на пенсиите, да помислят и за нуждите на децата. Те не са по-малко бедни от пенсионерите, но нали не гласуват....
8
1
 
10
 
! Отговори
Аз предлагам друго преди 6 години
Предлагам детски надбавки да се дават на всяко дете.Така ще могат да си купуват книги онези деца, които и сега си купуват, но работещите им родители отгладуват тези пари.Ако се приеме предложението на БСП, тези, които претендират, че нямат пари за книги, пак няма да си купуват такива. Просто ще бъдат подарявани още едни суми на техните безотговорни родители, знае се на кои.В дома им няма място, където да се седне и да се напише домашното, защото е отделено място само къде да спят 8-те деца!
7
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На пушачи - никакви помощи!!!! Включително детски надбавки!!!