Офертата за F-16 отпада, ще бъде "Грипен" или "Юрофайтър"

Условията за плащане не били приемливи, разясни Каракачанов
23 юни 2017 15:37,
231

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Офертата за закупуването на F16 за превъоръжаването на родните ВВС е отпаднала и остават другите два варианта -  изтребителите "Грипен" или "Юрофайтър". Това обяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Той обясни, че офертата за закупуване на F16 е отпаднала, защото не отговаря на условията по плащанията.

"Такива са резултатите, които ни е оставило служебното правителство", каза той.

Каракачанов обясни, че основното изискване е било разсроченото плащане. Офертата за F-16 не е била оскъпена, но е трябвало основната част от плащането да бъде в първите две години, което "икономически няма как да издържи".

"Имаме решение на предишно правителство, което ако го нарушим, ще бъдем обвинявани, че по едни или други съображения предприемаме такива действия", коментира той.

Каракачанов обясни, че когато се сключи договорът за изтребителите идеята е да се плати първата вноска и да се определи периода, в който да бъдат доставени първите от общо 8 изтребителя.

"Възможно е първите да постъпят до втората-третата година и така във времето", посочи министърът.

Във внесеното в Министерския съвет предложение Каракачанов предлага да се включи и проектът за патрулните кораби и за сухопътната бойна машина, за да вървят заедно.

"Възможно е в хода на преговорите плащанията да бъдат разсрочени за повече от 10 години, но ние сме разсрочили, за да може да включим и проекта за бронираната машина, за да може със средствата да започнем и трите проекта почти едновременно", каза вицепремиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на президента Радев че ни спаси от купуването на морално остарелите американски корита, които със сигурност щяха да бъдат предпочетени от американския лакей Боко Тиквата! Всеки който има елементарни военни познания, ще ви каже че Грипени - те, са много по-добри самолети от Ф16
163
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като гледам новия руски Т--50 ми напомня на Ф--22. Алкашите ако не откраднат не могат да живеят.
162
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Су 34А Су-то се сваля и от турските ханъми за разлика от F-22.
161
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен--163;А колко е разхода на МИГ-29. Той има по скъпа подръжка от Ф--16
160
1
 
4
 
! Отговори
Само да попитам преди 6 години
Добре де..., ние като нямаме военни, които да ползват новата техника, кой ще я използва?!?Е,... има там едни връзкари, които се чудят по цял ден къде да се скатаят за които се съмнявам, че имат умствения капацитет да я усвоят...
159
1
 
7
 
! Отговори
до 160 преди 6 години
Разбирачо,Грипен имат ново поколение което излезе миналата седмица!И да фабрично нови самолети ще бъдат.Даже ще ги чакаме да ги произведат...Щото тва не е сирене...аман от разбирачи навсякъде бе..
158
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 162а какво изпържиха израелците на летището в Дамаск?? На баба ми гащите ли??
157
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За военна авиация трябват дълбоки джобове. Само разходът на гориво на F16 на час е 2400кг при скорост 890 км/ч.
156
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Същите тези, които изпържиха С-300 край Дамаск без сирийците да гъкнат.-------------И как точно са изпържили C 300 край Дамаск като те са дислоцирани в Хмеймим, ако въобще знаеш къде е на картата?
155
4
 
4
 
! Отговори
Су 34 преди 6 години
F 22 никога не е свалян, понеже C-300 никога не е стрелял по него!
154
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЗначи, понеже хората избрали нов шведски самолет, това ги правело руски агенти...-------------Кой те излъга, че Грипен е нов?Като поколение е същото като на Ф-16.И също като Ф-16 няма да са фабрично нови, а на 20 години.
153
0
 
5
 
! Отговори
Руска дезинформация преди 6 години
До до 134Сигурно си вярваш, като цитираш какво са казали сладкодумните "американски военни експерти"?
152
4
 
7
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
До до запознат--147;Там е работата че и да искаме да купим Ф--22 или Ф--35 няма да ни ги дадат ,защото ни нямат доверие,заради русофилската предателска ***. Всичките предателства в историята ни са извършени от тях.
151
1
 
7
 
! Отговори
cazzo duro преди 6 години
До до запознат/147Стига си лъгал бре като дрът..............Ф-22 "свалян" само във фалшивите новини които разпространявате. Ще има свален ф-22 В сирия и нито една снимка от останките му???? За канарчета ли ни взимаш. Да оставим настрана , че С-300/400 са абсолютно безпомощни срещу него. Относно ф -35 пак лъжеш със задните си части. НА ВЪОРЪЖЕНИЕ са 240 самолета в САЩ и 40 вече продадени на Израел. Същите тези, които изпържиха С-300 край Дамаск без сирийците да гъкнат.
150
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мисълта, че понеже сме в НАТО, не ни трябват самолети и армия е много опасна. Да не говорим, че именно НАТО е причината България да е във война със страни на хиляди километри, с които нямаме никакви проблеми.
149
5
 
1
 
! Отговори
до 134 преди 6 години
Демек, по-добре да нямаме собствени ВВС и армия така ли? Друг е въпросът че НАТО-вската бойна готовност е в трагикомично състояние - според американски военни експерти, руските ВВС могат да попилеят НАТО-вската авиация за няколко часа. Повтарям - американците го казват това.
148
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи, понеже хората избрали нов шведски самолет, това ги правело руски агенти... Много странна логика. Да не говорим, че въпросният шведски самолет е конструиран главно за военни действия срещу Руската ВВС.
147
2
 
1
 
! Отговори
Бау преди 6 години
До 152Аналогията ми е малко по-различна, но разбира се ти само това виждаш - Русия/САЩ. Имам предвид семейство, което иска да купи скъп телефон на 5 годишното си дете и спори дали да е Андроид или Айфон, вместо да се замисли дали детето има нужда от телефона и дали може да си го позволи със семейния си бюджет. В НАТО сме все пак...
146
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БауДа не би Андроид или Айфон да са руски та правиш такова сравнение? Когато руските *** започнат да правят това, което правят китайците, тогава можеш да говориш така. А това няма да стане и след 100 години.
145
3
 
7
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
Ф-35 струва около $70 млн., вчера летя на авиошоуто в Париж, летище Бурже, и никой не се е отказал да го купува. Нещо повече - вече започнаха да го произвеждат и в Италия. Ф-22 никога не е свалян, а С-400 е едно беззъбо г*вно.