С 13 млн. надграждаме тел. 112. От него зависи човешки живот!

От 2 години бил без гаранция, работил с доброволен труд от IT от МВР
23 юни 2017 18:37,
11
С 13 млн. надграждаме тел. 112. От него зависи човешки живот!
Снимка: Булфото, архив

С обществената поръчка за 13 млн. за телефон 112 ще се надгради съществуващата система. Това заяви вътрешният министър Валентин Раден в кулоарите на парламента и успокои, че спешният телефон работи и няма да има прекъсвания.

Още по темата

По-рано стана ясно, че тел. 112 няма поддръжка от две години и гаранцията е изтекла. През този период системата се поддържала с доброволен труд от IT специалисти на МВР.

Според предишната МВР шефка Румяна Бъчварова нямало 3 млн. лева за 24-месечната поддръжка.

"Продължаваме с тази система, надграждаме я и работим няколко години, а през това време търсим съвременна система. Но новата струва 50 млн. Бъчварова се е вгледала по-скоро в този вариант в дългосрочен план", обясни Валентин Радев.

По думите му обаче нямало време за губене.

"Аз не искам да съм в ситуацията на Румяна Бъчварова да обяснявам как с 50 млн. ще правим голямата обществена поръчка за новата система, но това да стане след няколко години. А дотогава? Ако има прозорец?", попита той.

Радев разказа и че се е случвало шефът на тел. 112 да му звънне и да каже, че има прекъсване за няколко минути, но го овладяват.

"Да де, ама от това зависи човешки живот! Затова пуснахме тая обществена поръчка и ще платим за това, което не сме плащали 2 години", каза вътрешният министър.

"За тази година са необходими 5 млн., следващата още 5 млн. и така, докато станат 13 за три години. Премиерът каза "добре", допълни той.

"Това се е отлагало, служебният кабинет не е искал да се занимава, след това имаше избори и сега горещият картоф е при нас", отговори Радев на въпрос защо сега се търси решението на въпроса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: МВР112Румен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
до 2-ри преди 6 години
В България има изградени 6 центъра 112.Там работят хора с големи връзки които само вдигат телефони и препредават обаждания.Затова пък всички те се водят първа категория работници и се пенсионират както полицаите.Е,представете си как този дето вдига телефона се смята за мно го важен от оня дето отиде на адреса и окаже медицинска помощ на болният.МВР е министерство на привилегиите!
9
0
 
1
 
! Отговори
сравнение преди 6 години
Швейцария е с площ 26000 кв.км.Четири пъти по малка от България е.Средното разстояние между градовете е 2 пъти по малко.А имат и хеликоптерна служба.Там не дават 13 милиона за "усвояване"от МВР.Дават ги за реални неща които вършат работа и са в услуга на хората,а не на МВР.Защото с тези 13 милиона освен да вдигнат тройно заплатите на първокатегорийните телефонисти от 112 друго няма да стане!
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавните линейки не стават за спешни случаи.Изобщо не разчитайте на тях за да не страдате!
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
13 милиона са 26 големи имъджънси центъра с хеликоптери.Това е достатъчно за швейцарски тип медицинска помощ с време на реагиране от 15 минути във всяка точка на страната.
6
0
 
2
 
! Отговори
кражба преди 6 години
Поредната кражба на милиониииии от крадливите,корумпираните,некомпетентните КАЛИНКИИИИИИИИИИИИ на герб ЕООД Комерс....СРАМ и ПОЗОР е този телефон за бедната и изчезващата се България...
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да не дава Господ на когото и да било да се налага да ползва този телефон по каквато и да било причина!
4
2
 
4
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 6 години
Този телефон 112 няма да работи след 5 години .Ако ще да вкарат 100 милиарда .Това е Огромна Грешка на ЕС . В Останалия Свят хората преценяват дали им трябва Полиция , Пожарна или Лекар .Трябва да има ТРИ телефона за Спешна Помощ .По времето на Соца имаше 150 , 160 и 166 . Имаше Логика - първо Бърза Помощ , второ Пожарна и трето Полиция .В случая е Правилно при Бедствия , Аварии и Катастрофи .
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе богата държава сме бе ! Телефон за 13 милиона, самолети и танкове за милиарди само дето заплатите са символични а пенсиите подигравка.
2
0
 
12
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Наложи ми се да се обадя на 112 за колега получил инсулт.Половин час обяснения кой съм и къде е мястото!В малък град като нашия спокойно можеше да застана с името си зад обаждането!Пунта мара е тоя телефон(организация)!Някъде може и да работи,ама тука-НЕ!Когато болния/пострадалия може да бъде транспортиран с обикновен превоз-по-добре го направете,щото може и да не дочака линейка...
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много скъп тоя телефон бе, кви са тия милиони яко се краде в туй МВР и сега ще се изкарат че бил доброволен труд да питат шефа си де са милионите.