БСП в опит за нова изборната система, иска смесена

Така ще се гласува с два вида бюлетини
Обновена: 24 юни 2017 15:38 | 24 юни 2017 15:01,
57
БСП в опит за нова изборната система, иска смесена
Снимка: Архив, Олег Попов, Dnes.bg

Националният съвет на БСП обсъди предложението и реши партията да внесе в Народното събрание предложение за промени в Изборния кодекс, предвиждащи въвеждането на смесена избирателна система.

Още по темата

Решението бе взето с 53 гласа "за" от общо 94, а с него Съветът възложи на парламентарната група да депозира законопроекта за обсъждане и гласуване в парламента, пише "Фокус".

Социалистите смятат, че смесената избирателна система с мажоритарен избор е балансирано законодателно решение, което да даде възможност за консолидация, а не на ново противопоставяне.

Законопроектът предвижда запазване на конституционната рамка за числеността на народните представители, гарантиране на справедливо регионално представителство чрез запазването на 31 многомандатни избирателни райони, на които сега е разделена страната. В своя законопроект от БСП предлагат запазването на минималната квота за регион от четирима народни представители за Народно събрание и шестима за Велико Народно събрание, (понастоящем такива региони са 9), като мярка срещу задълбочаващите се регионални диспропорции.

От партията предлагат въвеждане на два вида изборни бюлетини – една за пропорционален избор на кандидатите на партиите и коалициите и отделна бюлетина за мажоритарен избор на кандидатите на партиите и коалициите и на независимите кандидати.

Съгласно законопроекта един кандидат на дадена партия може да участва и в двете листи, но само в границите на един многомандатен изборен район. Независим кандидат, издигнат от инициативен комитет, може да участва само в една листа за мажоритарен избор.

Промените в ИК предвиждат разделяне на 31 многомандатни райони на подрайони за мажоритарен избор, които трябва да са общо за страната половината от общия брой на народните представители - 120 за Oбикновено Народно събрание и 200 за Велико Народно събрание.

Всеки избирател гласува за пропорционална листа и за мажоритарен кандидат. Промените предвиждат, когато избирателят е решил да упражни само част от правото си и е гласувал само за пропорционална, или само за мажоритарна листа, гласът му да се счита за валиден.

Парламентарният избор се провежда едновременно и за пропорционалните, и за мажоритарните листи в един тур.

Предвидено е изключение и провеждане на втори тур, когато двама или повече мажоритарни кандидати са получили равен брой гласове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ и ББ поне се съобразяват с волята на народа, независимо дали им харесва, а тая па4а говори едно, а после прави друго, тотално игнориране на изразената воля на референдума, капка срам нямат.
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"Корнелия Нинова е много хубава и умна жена."Само тъпитте *** като теб, им дават смяна събота слетобед.
13
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
спомянте ли си пресконференцията след 1-вия тур на президентските избори, как кака *** и Гумен Гадев казаха че ще подкрепят резултата от референдума :) казаха ама сега овъртат като фурнаджийски лопати, е това е БСП едно нещо не е спазила, за което е обещала, ама вече на народа му писна от тяхното постоянно увъртане и изопачаване на нещата
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато видя, че имаме истинска социалистическа партия,а не купчина комуно-капиталисти и олигарси,ще гласувам за нея.Но ми се струва - никога.
11
3
 
3
 
! Отговори
до 15 преди 6 години
А от чие име да говорим не сме ли народ ,ако говорим от името на БСП като тебе ще е малко странно. Hа изборите ще видиш кой е сюзерен и кой какви права има другарю.
10
0
 
7
 
! Отговори
seira преди 6 години
"ДРУГАРИ" КОМЕНТАТОРИ,КОЙ, КОГА И КАК ВИ ДАДЕ ПРАВОТО ДА ГОВОРИТЕ "ОТ ИМЕТО НА НАРОДА" (СУВЕРЕНА)?!СТИГА С ТАЯ ЛЪЖА, ЧЕ ГЛАСУВАЛИТЕ "ЗА" В "РЕФЕРЕНДУМА" НА ТРИФОНОВ СА "НАРОДА" (СУВЕРЕНА) И ЧЕ КОЙТО Й ДА БИЛО Е ДЛЪЖЕН ДА СЕ СЪОБРАЗИ С ТЕХНИЯ ВОТ!!!С ТАЯ "ГЬОБЕЛСОВА ПРОПАГАНДА" ДО ТУК!!!ВЕЧЕ НЕ ОСТАНА НОРМАЛЕН ЧОВЕК, КОЙТО ДА ВИ ВЯРВА!
9
1
 
4
 
! Отговори
д преди 6 години
До къде стигна ИВАН КОСТОВ,да поставя начело на БСП свой човек.
8
1
 
4
 
! Отговори
Баце преди 6 години
Абе бешипету кой ги бръсне за слива.
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунистите са *** що се кланят на оная сифилитична мумия Ленин. Това са умствено изостанали, ***.
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Таз Корнела успушно ще съсипе БСП и после с украинския ром Спинишеф отиват на гурбет в Сибир.
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Червените буклуци да не останат назаде по 11 левчета на гласче искате ли искате ама няма.
4
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия да не видят нещо, право каза Слави самозабравили сте се. Имаме 2,5 млн подписа щом искате да ритате срещу Върховния Сюзерен ще получите един голям шут на изборите.
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОМРЪЗНАХТЕ НИ-ВСИЧКИ !!
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
такава трябва да е системата, че тези двамата от снимката да не са в парламента. Единият доброволно напусна, по-скоро след съмнение, че изпразни касата, а другата все още се ослушва!
1
10
 
4
 
! Отговори
AZ22 преди 6 години
Доживяхме най-накрая нещо смислено да излезе и от средите на БСП!