Изтребителите "Грипен" – експертно решение, не са предопределени

Не сме връзвали ръцете на Бойко Борисов за изтребителите, настоя Герджиков
Обновена: 24 юни 2017 12:55 | 24 юни 2017 12:51, Василия Пейчева
147
Изтребителите "Грипен" – експертно решение, не са предопределени
Снимка: Архив, Reuters

Не сме връзвали ръцете на Бойко Борисов за изтребителите. Това каза бившият служебен премиер Огнян Герджиков, след като вчера премиерът Борисов заяви, че шведските изтребители "Грипен" са предопределени.

Още по темата
"Те можеха съвсем спокойно да решат и всичко друго. Нямаше обвързваща сила", уточни Герджиков пред bTV.

Вчера стана ясно от думите на военния министър Красимир Каракачанов, че офертата за изтребителите F-16 отпада, тъй като условията за разплащане не били приемливи. По думите му имало решение от предишното правителство, което ако нарушат сега, щели да бъдат обвинени.

Герджиков обясни, че служебният кабинет е одобрил "Грипен", защото е имало такова експертно мнение от военни специалисти. "Аз лично винаги отдавам приоритет на експертните решения пред политическите", отбеляза той.

Бившият служебен премиер коментира и работата на Народното събрание. Според него това, че парламентът работи трудно, има и своите плюсове, тъй като свръхпроизводството на закони показва безсилието на една държава.

Ние сме шампиони по непрекъснати промени в законите, заяви той. Герджиков даде пример с Кодекса за социално осигуряване, който от 2000 г. до средата на 2017 г. е бил променян 120 пъти.

Герджиков определи като поредната "тежка самодейност" и идеята на ГЕРБ за 10-годишна абсолютна давност на дълговете с промени в закона.

"Има абсолютна давност в публичните вземания, но в частните отношения ще бъде катастрофа", прогнозира Герджиков.

"Един съдебен процес в България много често трае над 10 г. По време на съдебния процес давността не тече, тя е спряла. Минат 10 г. и тези пари никога не мога да си ги взема, защото е изтекла давността. Това е страхотен стимул за длъжниците да бягат. Ще има едно криене, едни болни адвокати", обясни той.

Герджиков направи оценка и за служебния си кабинет. Той отчете като грешка, която не би повторил, прекалено многото кадруване по време на служебното правителство.

"Не бива един служебен кабинет да прави толкова много уволнения и назначения. Само там, където наистина се налага", посочи той. 

Герджиков заяви, че не би назначил за шеф на митниците Георги Костов, който при служебния кабинет беше уволнен като главен секретар на МВР.

"Това е въпрос на решение на сегашния кабинет. На бюрото на премиера бях оставил папка, в която пишеше неща, които не са от най-добрите", отбеляза Герджиков, но не пожела да навлиза в подробности.

Герджиков коментира, че отново би приел, ако го поканят за служебен премиер, защото вече е  натрупал допълнителния опит, който е много ценен. "Имам усещането, че нашият служебен кабинет в общи линии се справи много добре", заяви той.

Герджиков призна също, че с президента Румен Радев са се чули само веднъж след мандата.


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
8
 
5
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 2 години
абе ..то за тва вова П лети на боинг а показва президентския сухой само по изложения. като хрушчов, с иловете - самолета лети празен , а оня "на черно" в по сигурния ;)
37
14
 
15
 
! Отговори
до 34 преди 2 години
Какво разбираш от авиация, че се пънеш тук! И Су-37 и Су-47 са платоформи за изпитанията на супер изтребителят Пак Фа. На Су-47 експериментираха критичноте ъгли на атака на крилото, а Су-37 свръханевреността.
Истината е че руснаците правят най-добрите военни самолети. Останалите са по Холивидските екшъни.
36
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 35
То и СУ-47 не съществува...няма ти го покажат на паради.
35
5
 
7
 
! Отговори
шматка преди 2 години
Алооо специалистите
су-37 - такъв самолет не съществува.А събудете се вече.
34
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 33
Те и СУ-47 Беркут не произвеждат. Така ни казват братушките, а вие вярвайте! Мухахахахахахаха...
33
5
 
9
 
! Отговори
cazzo duro преди 2 години
До Анонимен 27

Ххахахахахахах!! За да разберат всички как лъже нагло руското ***/боби/ влезте в руската "википведия" за Су-37!!

Произведен 1 бр!!!
ПРОЕКТ ЗАКРЬIT !!!
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мхм, не са спирали.
31
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путинофилите във форума, пак започнаха да чешат крас.тата си !
30
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре,че си призна,че когато трябва да се вземат решения по военни въпроси,думата имат военните,а когато трябва да се целуваш и мазниш на Меркел,тогава може да дрънкаш каквото ти дойде на ум за да и се харесаш.Думата ми беше за друг политик,на който пък тоя се мазнеше.
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мтел ненормалници нали сме в европеиски съюз нали нета е неограничен а да сме европеици тогава що нета ми изписа че свърши мошенници мтел ловеч
28
3
 
8
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 2 години
До Анонимен22

сравняваш тикви с банани, аратлик. всички знаят че експортните версии на р0ските оръжейни системи са осакатени, а в производството на гриппен стоят заложени агрегати от гражданска авиация, които може да се произвеждат, поддържат и ремонтират тук, без р.овч и ал бънди да си преписват по некой милион без аналогов в мире. въпреки че, всичко това е "Ако" , т.е. ако има желание. най вероятно целия шум е че некой е останал без комисионна, а другите са захлебили.
27
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 24 Младеж , Тази година започнаха да произвеждат масови СУ-37 в Русия.
26
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За нас най-добри, и по джоба са ни руските самолетк. Щом досега имахме възможност да ги поддържаме 40 години, значи това е най-доброто!
25
10
 
7
 
! Отговори
Румен Радев преди 2 години
Да летя на тоя Грипен вместо на МИГ-29 е все едно да ме качите от ферари на трабантче.
24
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 22

Да си купим Су-37 викаш.....:)) Ама от кои бре???? От непроизведените или опитния образец??? Ххаха!
23
8
 
6
 
! Отговори
cazzo duro преди 2 години
Герджика пак дрънка опашати лъжи. Нареди му Радка а на Радка и нареди Решетников. Къф зор имаше, аджаба, правителство за два месеца да взима толкова важно решение.?
22
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти няма да купиш чисто нов СУ-37 който е най- опасния и маневрен изтребител в света, а ще купиш тази щайга за същите пари??? Каракачанке, ти си за убиване !
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
златно правило-требе да станете от масата преди да сте се наяли!
20
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изобщо не е имало никакво експертно становище, нито са събирани експерти, нито е имало поставени критерии за класиране.

Умишлено мътят водата, за да не е ясно до последно, прикарват фирмите да започнаг да бутат под масата.
19
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не трябва да се казва това на колебливите герберунгели. Герджиков и Радев ако не заповядат на пожарникаря, той ще се чуди какви самолети да купи още много години. И нищо няма да купи, защото нямало пари. 2008 година Путин дойде за стартиране на 2 проекта - Южен поток и АЕЦ Белене. Герберунгелите спряха и двата проекта.