Незаетите места в армията - 5 600. Да се вдигнат заплатите!

Част от кандидатите се оказвали негодни, обясни Каракачанов
Обновена: 24 юни 2017 15:14 | 24 юни 2017 14:46,
45
Незаетите места в армията - 5 600. Да се вдигнат заплатите!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Незаети места за кадрови военнослужещи в българската армия са 5600, като най-големият проблем е, че от тези, които кандидатстват, около 30-40 процента се оказват негодни по здравословни или образователни причини. Въпросът с недокомплекта може да се реши, ако се увеличат заплатите им. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти на Айдушкото сборище край троянското село Балканец, където присъства на 15-тото издание на Празника на билките, планината и туризма.

Той добави, че сега един войник постъпва на служба със 608 лева заплата и 120 лева порцион за храна. Затова от Министерството на отбраната са направили необходимите разчети за увеличаване на заплатите и са ги дали на Министерството на финансите, като разговорите предстоят.

Министърът коментира и въпроса за връщане на наборната служба. Според него на първо време трябва да се въведе военно обучение в училище. Това обаче няма как да стане от 15 септември тази година, защото трябва да се съгласува учебната програма и Министерството на образованието и науката да определи броя на часовете, като според Каракачанов трябва да са минимум 15, а не пет, както е сега.

"Второто нещо, което трябва да направим, е доброволната служба. Докато това се реализира, аз съм убеден, че ще узреят и за връщане на наборната служба, защото много държави го направиха. Хората се грижат за сигурността си и най-вече да си подготвят населението да може да реагира и да защитава страната си", добави вицепремиерът, цитиран от БТА.

Той каза още, че вече е говорено с ГЕРБ и според него те във времето ще се съгласят, защото и те виждат какво се случва по света.

Каракачанов посочи, че няма да има проблем за осигуряване на бази за наборните войници, защото не става въпрос за 2 години служба, а за 6 месеца, и не става въпрос за стохилядна армия, а за около 16 хиляди човека.

"Нормално е младите хора да преминават през казармата, да получават военно обучение, за да могат да защитават страната си, ако се наложи", заяви министърът.

На въпрос за създаване на единна европейска отбрана, Каракачанов отговори, че според него Европа още не е готова за такава, тъй като самите европейски държави спорят по въпроса. "България е за това да се изгради подобна европейска отбранителна структура, но това е процес", добави министърът.
По думите му трябва да се види съвместимостта между НАТО, която е една организирана структура, и тази обща европейска отбрана, тъй като има европейски държави, които не са членове на НАТО, има и по-скептични и по-напористи.

Вицепремиерът добави, че към момента военнослужещите на границата са 200 човека, които са достатъчно, тъй като засега няма сериозен трафик.Той припомни, че министерството разработва операция "Граница", в която петте гранични района да бъдат покрити с по-сериозно военно присъствие на полеви условия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вдигане на заплатите на войниците да, но не и задължителна военна служба. Не искам някой да ме кара да спя в една стая с някакви *** дето да ми хъркат, а на утрешния ден да подлежа на нещо наречено военното обучение, което не е такова, а е правене на лицеви опори по цял ден за нищо, "сапунки", нарочно разваляне и оправяне на кревата десетки пъти на ден и козируване на някакви *** наречени "висши военни служители", които само да ме унижават просто защото са ***.
36
1
 
2
 
! Отговори
Гацо Бацов преди 6 години
Жена му вечер в леглото му викала войниче!
35
1
 
3
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Държавата е изкупена от мутри и крадци тоя пък ще прави армия да ги пази!
34
1
 
2
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Този тлъстия Каракачан знае ли какво е армия?Той изобщо някога работил ли е нещо?И какво ще пазим с тая армия?Кой изобщо ще ни напада Русия ли,Америка ли?
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-добре да направят нещо подобно на френския легион ,и да дадът възможност на чужди граждани да служат в него.Наемника си е наемник ,дори и българския гражданин.
32
6
 
3
 
! Отговори
ЗАЩО преди 6 години
Защо ни е да издържаме Армия с високи заплати . По времето на Соца плащаха на Войник по 1,5 лева месечно .И тогава Армията беше над 100 000 човека , Боеспособна и Модерна .
31
0
 
15
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Горанов да издържа семейство с 608 лв. Само сметката му в ресторанта струва повече.
30
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
MLADEG,KOITO IMA SREDNO ILI VISHE OBRAZOVANIE DA NE MOGE DA NAPUSKA STRANATA PREDI DA E BIL V KAZARMATA PONE EDNA GODINA.
29
0
 
4
 
! Отговори
Обикновен Бг преди 6 години
До 10 Синовете и дъщерите на тези които ОГРАБИХА БЪЛГАРИЯ са по чужбина, на издръжка на кукловодите които командват мама и тате, понеже са много умни. Примери е излишно да ви давам, знаете за какво иде на реч.После мама и тате почват да ги викат по нЯяяякакви незнайни конференции за МОГАТ да изчистят парите от заплащането за продажноста си. А АКО ПАРИТЕ СА МНОГО ПОЧВАТ ДА ИЗНАСЯТ "ЛЕКЦИЙ", така им викат, ПО НЕЗНАЙНИ КОНФЕРЕНЦИИ, КОНГРЕСИ И КОНФЕРЕНЦИИ.
28
1
 
7
 
! Отговори
Гешо преди 6 години
Не в парите е проблема - няма материал Всеки иска да получава заплата като дупедат .
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До реконтраадмиралняма да я бъде!
26
1
 
13
 
! Отговори
реконтраадмирал преди 6 години
Каракачамаков обявява конкурс за нови служители в МО. Който най-убедително се представи с "Хайл Хитлер!" печели конкурса.
25
1
 
10
 
! Отговори
втора употреба преди 6 години
Каракачаков ще обяви в e-bay анонс, че набираме офицери, втора употреба и купуваме изтребители, танкчета и тачанки, втора употреба, по-евтинки. Може и с изтекъл срок на годност.
24
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да бе, че като има строителни войски, които да поемат държавните обекти кой ще *** комисионни. Аз също доста се зачудвам някой ден ако се наложи (недай Боже) дали бих рискувал живота си за тез, които десетилетия ни грабят...
23
1
 
10
 
! Отговори
Каракачанов, преди 6 години
я си кажи сега,ти защо отиде там,на това Айдушко сборище???Защото си толкова убеден патриот,колкото мислиш да убедиш нас,простосмъртните или заради моабета след това,в някоя прохладна Троянска механа???Хайде кажи си честно сега!!!
22
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАБОРНАТА АРМИЯ Е КРАЙНО НАЛОЖИТЕЛНА.ТОВА, ЧЕ НЯКОЙ НЕ ИСКА ДА СЛУЖИ НА МАЙКА БЪЛГАРИЯ, ОЗНАЧАВА , ЧЕ ТОЙ НЕ Е БЪЛГАРИН ПО КРЪВ. ГЕНЪТ СИ Е ГЕН.
21
1
 
8
 
! Отговори
Обединени преди 6 години
путриоти,следвайте примера на БКП/БСП,като вдигате лозунги,например:"Другарки и другари,дайте да дадем!",само,че не останаха балами дето да служат на ползу роду-народ,партия,родина,за без пари!Тя вече и мама не дава на тати за без пари!На времето така ни учеха,образоваха,възпитаваха, да бъдем патриоти!И докато такива загубеняци,като нас,строяха реалният социализъм,партийните другарки и другари си построиха домашният комунизъм!!!Така,че ние сме клецани,клецани,клецани та чак вече не хващаме?!?!
20
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако връщаме наборната армия, първо трябва да бъдат мобилизирани в армията децата на български политици и олигарсите.
19
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма как да нарамя АК да защитавам парите на баце, шишо или някой друг подобен.
18
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разпускай! Това не е никаква армия,няма смисъл да продължава театрото...