Незаетите места в армията - 5 600. Да се вдигнат заплатите!

Част от кандидатите се оказвали негодни, обясни Каракачанов
Обновена: 24 юни 2017 15:14 | 24 юни 2017 14:46,
45
Незаетите места в армията - 5 600. Да се вдигнат заплатите!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Незаети места за кадрови военнослужещи в българската армия са 5600, като най-големият проблем е, че от тези, които кандидатстват, около 30-40 процента се оказват негодни по здравословни или образователни причини. Въпросът с недокомплекта може да се реши, ако се увеличат заплатите им. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти на Айдушкото сборище край троянското село Балканец, където присъства на 15-тото издание на Празника на билките, планината и туризма.

Той добави, че сега един войник постъпва на служба със 608 лева заплата и 120 лева порцион за храна. Затова от Министерството на отбраната са направили необходимите разчети за увеличаване на заплатите и са ги дали на Министерството на финансите, като разговорите предстоят.

Министърът коментира и въпроса за връщане на наборната служба. Според него на първо време трябва да се въведе военно обучение в училище. Това обаче няма как да стане от 15 септември тази година, защото трябва да се съгласува учебната програма и Министерството на образованието и науката да определи броя на часовете, като според Каракачанов трябва да са минимум 15, а не пет, както е сега.

"Второто нещо, което трябва да направим, е доброволната служба. Докато това се реализира, аз съм убеден, че ще узреят и за връщане на наборната служба, защото много държави го направиха. Хората се грижат за сигурността си и най-вече да си подготвят населението да може да реагира и да защитава страната си", добави вицепремиерът, цитиран от БТА.

Той каза още, че вече е говорено с ГЕРБ и според него те във времето ще се съгласят, защото и те виждат какво се случва по света.

Каракачанов посочи, че няма да има проблем за осигуряване на бази за наборните войници, защото не става въпрос за 2 години служба, а за 6 месеца, и не става въпрос за стохилядна армия, а за около 16 хиляди човека.

"Нормално е младите хора да преминават през казармата, да получават военно обучение, за да могат да защитават страната си, ако се наложи", заяви министърът.

На въпрос за създаване на единна европейска отбрана, Каракачанов отговори, че според него Европа още не е готова за такава, тъй като самите европейски държави спорят по въпроса. "България е за това да се изгради подобна европейска отбранителна структура, но това е процес", добави министърът.
По думите му трябва да се види съвместимостта между НАТО, която е една организирана структура, и тази обща европейска отбрана, тъй като има европейски държави, които не са членове на НАТО, има и по-скептични и по-напористи.

Вицепремиерът добави, че към момента военнослужещите на границата са 200 човека, които са достатъчно, тъй като засега няма сериозен трафик.Той припомни, че министерството разработва операция "Граница", в която петте гранични района да бъдат покрити с по-сериозно военно присъствие на полеви условия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мое ме фaнете за шмайзера, какво да пазя бе *** или хотелите на мутрите пазете си ги сами клоуни.
16
1
 
26
 
! Отговори
Баце преди 6 години
Тоя толуп взема 5 бона заплата минумим, занчи може да задели 4 от тях и да ги дава на 4ма читака да пазат границата. Така поне ще направи нещо реално,нали се пише патриотин?
15
0
 
14
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Не искам да звучапесеместично, но май е време, обществения договор, наречен България,да се пренапише. Защото полза от него има само едната страна вече.
14
6
 
23
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Каракачанов, и коя кауза да защитават ? Мизерията на бабите и дядовците си с 160 лева пенсия, псувните на баща си за миналото, настоящети и бъдещето на тая държава, стремежа на майките си, да превиват гръб за някой чужд работодател, само и само да изучат и облекат децата си?Иликато Бойко,да се въртят като ветропоказатели, ту към турция, ту към Македония, и никога към Русия, като цялата държава е осеяна с паметници на българи и руси, загивали за нея, и то още преди комунизма правени?
13
0
 
17
 
! Отговори
Крюгер преди 6 години
С 7 ми клас може ли? Първо купете 5 хиляди обувки и вилици, лъжици и тогава търсете патриоти да ви служат за 300 евра на месец... Може да вземете един самолет по малко и с парите, 5 хиляди калпака... Взимайте китайци, за 400 евра ще служат...ама друг път :)
12
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво станa със пенсиите бе, 100 евро пенсия социялния винимум в ЕС е 400 евро, виe войска ще правите обявавайте фалита вече и ЕС да ни храни. За какво криее че държавата е в технически фалит вземайте си еднокнижника и се махайте.
11
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти на Айдушкото сборище ...Има си хас Чорбалан войвода да не посети сборище на айдуци. Какво айдушко сборище ще е ако главният айдук го няма?
10
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вдигане на заплати- да ,но да си плащат социалните осигуровки,иначе НОИ не издържа!Ако стане война,само военни ли загиват и се сражават!Станахме генералска армия!
9
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каракачанов коя страна да защитавам ? От 1990 година вече я няма България. Има една ограбена и обезличена територия носеща името България. Тези дето я ограбиха ( приватизираха) да отиват със своите наследници да защитават откраднатото аз живота си за тия няма да рискувам.
8
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да служа на НАТО няма да стане за никакви пари.
7
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някога пълководците воюваха заедно с армията сега седят на сянка и от страх се крият по кабинетите си. Oтказваме да служим на тия самозабравили се страхливци, властта е незаконна искаме си референдума
6
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се промени възрастта за постъпване в армията! Сега е 32 години, аз съм съвсем малко над тази възраст и не мога да вляза, но тъй като усилено спортувам, съм убеден че мога да бягам и да правя физически упражнения по-добре от половината кадрови войници!Нека да има тестове за физическа годност, а не някаква измислена възрастова граница, която нищо не значи
5
12
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
608 е основна+ 32% работа в МО+ % стаж+ вредни условия+ порцион+ пари за дрехи.. убеден съм, че бруто идва над 1000
4
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Винаги съм мислила,че личният пример е най-важен.Не може хора угоени като ... ( Борисов,Горанов,Каракачанов,Кралев)да проповядват за здравословен живот,за повече движение и т.н.Същото е и за казармата.Този ходил ли е за да настоява младите мъже да я посещават,ако отново стане задължителна?
3
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хахаха не съм бил тудовак а бях в жп то , строяхме удармо по километър релси от нулата а сега какво , от колко години не са полагали линии а ? всеки месец инциденти с дерайлирали влакове , а Хитрино да ти говори нещо ?
2
3
 
32
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
По примера на туризма, внос на кадри от 3 свят, никакво увеличение на заплати, само талибани в таз държава
1
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
наборната служба едно време беше крадящи гориво и месо шкембати сержанти и шапкари които ползваха войници и техника за да си построят някоя и друга виличка ,