Политиците виновни за корупцията, не искали да сложат край

Радев предлага да се създаде единен орган, който да се справи с нея
Обновена: 24 юни 2017 17:22 | 24 юни 2017 17:16, Камелия Цветанова
72
Политиците виновни за корупцията, не искали да сложат край
Снимка: Reuters, архив

Президентът Румен Радев призова да бъде създаден единен орган за борба с корупцията по високите етажи на властта. Това, според него, е едно от условията да има истинска съдебна реформа в България.

Радев смята, че в концепцията за съдебна реформа и в антикорупционния закон липсва достатъчно политическа воля за борба с корупцията по високите етажи на властта.

Още по темата

"Крайно време е да имаме ясен, много точно структуриран орган, който да реши въпросите по събиране и анализ на информация, разследване, подготовка на обвинение, такова обвинение, което да издържи в съда. В този орган трябва да влязат служители с компетенцията на ДАНС, с компетенцията на разследващи полицаи, IT специалисти, експерти в областта на финансите, банковото дело. Тези хора, събрани в един екип с достатъчно правомощия, с големи заплати, да разровят всички крупни, съмнителни обществени поръчки. Трябва дейността на този орган да дисциплинира нашата политическа класа", коментира той в Атина.
 

Президентът добави, че румънският модел има и положителни, и отрицателни черти, като поясни, че не е почитател на ничий чужд модел за страната ни.

"Може да вземем най-доброто от всеки един модел и е крайно време да имаме точно такъв структурен орган”, каза Радев.

Той добави, че вече се е срещал с вицепремиера Екатерина Захариева по повод съдебната реформа, но ще проведе отново разговори с нея, защото "не иска раздут закон”.

"Най-важното условие за една система е професионализмът и моралните качества на магистратите. Надявам се, че с прекия избор вървим в тази посока”, допълни още Радев.

Той коментира и плановере за купуването на нов изстребител за армията.

"Ако българското правителство изиграе добре своите карти, ще бъде стабилизирано”, смята Румен Радев.

"Това ще допринесе много, стига сме правили инвестиции в недотам технологични производства. Става дума за високи технологии и ангажимент да се инвестира точно в тях”, поясни още държавният глава.

По думите му преговорите винаги протичат трудно, като тези за изтребители са водят поне 5-6 месеца.

Президентът изрази надежда, че в скоро време ще се случат нещата, които е обсъждал с правителството на КСНС
"Да има разсрочено плащане на изтребители и кораби, за да се вложат и в проекта за бронираните машини – проектите да вървят заедно”, поясни Радев.

По думите му това са важни проекти, тъй като това означава, че ще има разкриване на нови работни места в областта на високите технологии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: корупцияРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
Меня преди 6 години
Предлагам да имаме елитен отряд за серийни убийци по високите етажи на власт а както в САЩ
54
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
обсолютно вярно е че ПОЛИТИЦИТЕ НЕ ИСКАТ ДА ИМА ПРОМЯНА ЗА ДА МОГЪТ ДА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА КРАДЪТ.НАЙ НАГЛО И БЕЗКРУПОЛНО ЕДИН МОШЕНИК И ИЗМАМНИК ЗАЯВИ,ЧЕ Е СПЕСТЯВАЛ ОТ ЗАКУСКИТЕ МРЪСНИКА И ТО ПУБЛИЧНО И ТОВА ЛИЦЕ Е СЪС ВИШЕ ЮРИДИЧЕСКО ОБРАЗОВАНИЕ,КОЕТО ПОКАЗВА КОЙ СА НАЙ ГОЛЕМИТЕ КРАДЦИ.
53
0
 
0
 
! Отговори
Цецо преди 6 години
Не мисля, че политиците ни ще отрежат клона, на който седят, та дори и президента да ги призове...
52
0
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Естествено че политиците са виновни! Нещо повече. Съвсем съзнателно същите разводняват борбата с корупцията създавайки безброй органи за уж борба с нея но без същественото Законова база! Така че на практика те органите нямайки реални правомощия за санкции си прехвърлят отговорността като "пинпонково топче" размивайки всякакво противостоене на корупцията! Много често обаче те просто си седят спокойно, пият си кафето и чакат заплати! Това е и идеята!
51
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Политическата класа е като морето, в което се вливат реките на корупцията. Ако ликвидират реките - морето ще пресъхне.
50
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предложенията на Радев са изтъркани популистки клишета за наивници разчитащи на главозамайващи разкрития и брутални процеси по примера на Евразийския СССР.Държавите с най-ниска корупция нямат нужда /постфактум/ от Инквизиторски "орган" защото при тях липсват или почти липсват условия за корумпиране.
49
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Госин президент,едва тия който създават корупцията ще тръгнат против себе си!Държавата е тотално оплетена в корупция,като се започне от най високите етажи на властта та се стигне до пъдарите към общините.
48
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На стадиона като в Китай!
47
1
 
14
 
! Отговори
Arnagedon преди 6 години
Този орган,най-добре ще е да се нарече АК-47.Така мародерите по разни СЛУЖБИЧКИ ще си получават заслуженото веднага,в задният двор,с доказателствата в ръката.Ще го наречем чрезвичаен,непосредствен и мигновен.Така се бори корупцията,мигновено своевременно и без заобикалки,като например неправомерно вземане на пари за услуга, която е задължение на лицето "сгазило лука"Другото е миже да те лажем и до като се стигне до съд корупционата схема става още по-голяма и виновен излиза даващия а не вземащия
46
1
 
19
 
! Отговори
ДЖОВАНИ ФАЛКОНЕ преди 6 години
ТО КАТО ИМА БОРКОР, БАЙ ХЕЙ ЦЪФНА С 26700 ЛВ. СПЕСТЯВАНИЯ. Е, ЗА КАКЪВ *** Е БОРКОР, СЛЕД КАТО УПРАВЛЯВАЩИЯ НИ МАФИОТ НИ СЕ ХИЛИ НАГЛО В ОЧИТЕ, КАТО НЕДОСЕГАЕМИТЕ БАНДИТИ ОТ НАЧАЛОТО НА 20 ВЕК В САЩ. ЗАРАДИ ТАКИВА КРАДЦИ УПРАВНИЦИ, СМЕ МНООГО ДАЛЕЧЕ ОТ 21 ВЕК
45
1
 
24
 
! Отговори
МИСЛИ МУ БУХАЛКАДЖИЯ преди 6 години
АБСОЛЮТНО ВЯРНО! ДОЖИВЯХМЕ ОТ НАЙ-ВИСОКО РАВНИЩЕ ДА СЕ ПОСОЧИ ИСТИНСКАТА ПРИЧИНА ЗА КОРУПЦИЯТА И СВЪРЗАНАТА С НЕЯ УЖАСЯВАЩА БЕДНОСТ В СТРАНАТА. А ИМЕННО УПРАВЛЯВАЩАТА ПОЛИТИЧЕСКА КЛАСА НА НАЙ-ВИСОКО НИВО. СЕГА ЧАКАЙТЕ ТИКВАТА ДА ОСМЕЕ ВСИЧКО И ДА СЕ ОПИТА ДА СЛОЖИ ПРЪТ ПРИЗИВА НА ПРЕЗИДЕНТА. ТОЯ ПЪТ НЕДОЧЕЛИЯ ВИНЕТУ ЩЕ НАСТЪПИ МОТИКАТА. КУКУМАНДРЕЛ СЪЩИЙ
44
1
 
15
 
! Отговори
преди 6 години
Докато Батко Буби от село Банкя и бивш активен бухалкаджия от СИК властва, забравете някой да бори корупцията. Нали БББ генерира корупцията в последните 15 години. Как да удари себе си и Цветенцето. Значи да се самоубива. А на него му плаща всеки ако иска да прави някакъв бизнес. Не му плащаш, няма бизнес. Ако случайно се направи някаква служба, то първо ще са БББ, Цецо Цървула, Свинетка, Царчето и всичките му Бели якички, Гейчо, Свинара, Ването Костов, все тлъсти риби. Ха да видим!
43
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** народ сте! Затъпяхте и повече! Мнителни роби! Когато някой иска да ви помогне го плюете безпощадно, а други доказани некадърници си ги избирате по три пъти! Затова сте на този хал. Свикнахте на мизерията, на корупцията, на всекидневните абсурди, и на наглите престъпници които ви управляват. Свикнахте толкова че ви е страх от една евентуална промяна. Страх ви е някой да иска да се бори за правата ви. Вечно чакате на някой да ви води, и отивате до пропастта винаги. Или се вземате в ръце, или оставате в историята като овце, на които им разрушиха страната пред очите. Среден път няма.
42
0
 
8
 
! Отговори
Филан преди 6 години
А къде ще намери членове за органа? Членове подходящи нямааааа, членове за органа!
41
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
GOLYAMA GRESHKA E IZBIRANETO NA DRUGARYA RADEV,BSP NAPRAVI GRUBA GRESHKA.
40
11
 
2
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 6 години
Бравооо! Много си мъдър. Добре че ни каза, иначе никога немаше да се досетиме. Айде сега кажи:"Водата е мокра и когато се нагрее става топла. А колелото е кръгло! След есента идва зима, а след деня - нощ!".*** сега Корнелия да ти издърпа ушите, преди Боко да ти е пратил мутри и проверяващи. Требваше да вземеш колко ти дават, а ти - малко били.
39
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нов орган - Стар орган, много знаят за какво иде реч.Преди години Станишев създаде "Нов орган" = ДАНС за да неутрализира МАФИЯТА (Монтерей-Доган-Пеевски-Бойко) ама всички видяхме какво се случи. Ал. Петров (трактора) "облада" службата и започна да я ползва за собствени цели.Сега същото крило в БСП се опитва да гради "Нова служба" но това НЕ Е РЕШЕНИЕ!Всичко което се случва в Бг след 2001 година е дирижирано от горе описаната ОПГ.Станишев и се опъна и му видяха сметката. А плебса помогна
38
9
 
2
 
! Отговори
:-D преди 6 години
Импийчмънт! (Опросковяване)
37
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев за 5 мес не можа да научи, че има такава институция в България. БорКор се нарича.Отде го изнамериха тоя издухан военен да го направят президент бе! Ега ти некадърника!
36
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има си име корупцията - Бойко Борисов се казва. Тия приказки, ама той верно бил гангстер, ама видите ли сега вече не е, и как се е променил, си ги говорете по диванчетата в бтв и нова. На бг и трябва някой като Тереса Мей или Рюте а не бг лаладжия