Цветанов: Радев е защитил решението за купуване на шведски изтребители

Няма да допуснем заиграване с националните интереси, увери зам.-шефът на ГЕРБ
Обновена: 25 юни 2017 17:48 | 25 юни 2017 17:44, Елка Василева
497
Цветанов: Радев е защитил решението за купуване на шведски изтребители
Снимка: архив, Reuters

Имаме вече достатъчно съмнения, че президентът Радев е защитил решението за купуване на шведски изтребители. Това каза заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов на пресконференция, цитиран от „Фокус“.

По думите му това е станало в период, в който още е нямало окончателно решение на служебното правителство.

„Искаме да проверим с парламентарните механизми как се стигна до този извод, до това решение и дали действително има постъпила информация, която не е отработена и е дисквалифицирала един от участниците служебно“, коментира Цветанов на пресконференция във връзка с пътната карта за придобиване на нов тип боен самолет.

Още по темата

Той поясни, че ще имат пълно съдействие на всички тези, които са участвали в този процес и ще се отзоват на заседанията на Временната комисия, за да се запознае с всички факти и резултатите от дейността по придобиване на нов боен самолет.

Според него трябва да се покаже истината, за да се гарантира прозрачността. „В никакъв случай няма да допуснем да има заиграване с националните интереси и със сигурността на страната“, заяви Цветанов.

Той посочи, че ГЕРБ иска да разбере има ли оказан натиск, защо се е бързало с това решение. „Защо се направи този извод и защо беше декласиран един от участниците“, коментира Цветанов.

ГЕРБ поиска създаване на анкетна комисия за всичко, свързано с решението на парламента за осигуряване на финансов ресурс за превъоръжаване на армията. Това обяви още Цветан Цветанов, който е и председател на парламентарната група на ГЕРБ.

Председателят на Комисията по отбрана Константин Попов отбеляза, че процесът по придобиване на нов тип боен самолет е в много напреднала фаза. Народното събрание, което гласува този бюджет, трябва да е наясно за какво се харчат тези пари и затова временна комисия трябва да се запознае с фактите и резултатите от тези дейности, допълни Попов. Според него иначе Народното събрание може да бъде обвинено, че стои встрани от процесите.

Не споделяме твърденията за липса на политическа воля за борба с корупцията по високите етажи на властта, каквито се афишираха в последните дни от президента и от председателя на БСП, заяви председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов.

Той посочи, че по време на обсъждането на антикорупционния закон през декември ГЕРБ и Реформаторите са били блокирани от всички останали парламентарни групи и тогава не са успели да довършат работата по антикорупционното законодателство.

Още тогава изложихме идеята си за единен антикорупционен орган и обяснихме, че той трябва да се базира на основата на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество, каза Кирилов.

Той допълни, че ГЕРБ са продължили работата си и по време на предизборната кампания и това е станало един от основните акценти в управленската им програма.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


497
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
385
1
 
0
 
! Отговори
Брат Вурст преди 6 години
До анономник 330, който отдели от тялото си следното:"турция има в експлоатация 45 ф 16, но за БЪЛГАРИЯ ТУРЦИЯ Е СЪЮЗНИК СКАПАНЯКО РУСКИ"*** имат точно 245 F-16C/D. "World Air Forces 2017". Flightglobal Insight. 2017.Чети преди плюеш, пиkльo.То и гърците и турците са съюзници.И скапани са детеродните органи на майka ти.Предложението са самолетните, подводниците и ледоразбивача остава
384
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Немога да разбера откого Цвъко стана авиационен експерт мислех че е такъв по апартаментите ??
383
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боже пази България от Цецо - крадеца!
382
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А бе Цецо не разбра ли , че само Радев разбира от истребители - това му е професия , а ти си гледай шестте!
381
0
 
7
 
! Отговори
БиБи преди 6 години
Известно е, че силата на лекоатлетите е в краката, а на пожарникарите - в ръцете, които държат маркуча с водната струя. Интересно тогава защо Ц.Цветанов казва, че са помислили въз основа на откритите факти и т.н. За да мислиш и разсъждаваш трябва ум, но при бегачите той е съсредоточен не в главата, а в нозете! И при положение, че БиБи реши да закупят Грипен, защо сега се отмята? А Ц.Ц. пък служи за изтривалка!
380
0
 
6
 
! Отговори
Гошо преди 6 години
Нали Б.Б. Не само се съгласи да закупим Грипените, но и уреди заплащане в продължение на 15 г.! Очевидно от Козяк са натиснали Б.Б. И Ц.Ц. натопи вместо него ген.Радев, та дори го обвини в корупция! Интересно как Р.Радев е корумпирал и шведския премиер?
379
1
 
3
 
! Отговори
АНОНИМЕН 1 преди 6 години
Не знаех ,че БЪЛГАРИЯ има толкова много пилоти и самолетни техници (РАЗБИРАЧИ)
378
2
 
6
 
! Отговори
Загрижен преди 6 години
Разбутвате самолетите - ето ви протест на милиционерите! Някой никак не желае да имаме Ф16-ки... - май Грипените не могат да се сравняват със СУ, и затова искат да ни ги "сложат" ,за да не ги притесняваме!
377
1
 
9
 
! Отговори
СИМО преди 6 години
ТОЯ КРАДЕЦ-ДЕМАГОГ ,СЕ ЧУДИ КАК ДА ОТВЛЕЧЕ ВНИМАНИЕТО НА ХОРАТА ОТ ПРЕДСТОЯЩАТА СТАЧКА В МВР.ТИ , ИЛИ БОРИСОВ ЩЕ КАЖЕТЕ КОИ САМОЛЕТИ СА НАЙ ДОБРИ БЕ , *** С ТРИЪГЪЛНА ГЛАВА. Я , ПО ДОБРЕ СИ ПРИГОТВИ РАИРАНИТЕ ПОТУРИ И МАРШ В ПАНДИЗА.
376
9
 
5
 
! Отговори
Shopp преди 6 години
Радев е пристрастен или платен.Цифрите недвусмислено говорят в полза на Ф-16.А дали е "старичък"...Това, което за САЩ е старичко, за *** е недостижима мечта.Още не могат да направят достатъчно надежден еднодвигателен самолет.
375
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всъщност Ф-16 си е доста добър и маневрен самолет, пък макар и старичък. След ъпгрейтите си става перфектен. Само самолетите пето поколение го превъзхождат, но с такива самолети разполагат няколко държави. Ето, основен самолет на турската армия е Ф-16ката. Обаче не съм ги чул да рИвът че карат щайги хората. Значи тук отново въпроса опира до руската пета колона която всячески се опитва да ни отдалечи от американските ни съюзници и да ни вкара отново в СССР/Русия.
374
1
 
16
 
! Отговори
Мънго Джери преди 6 години
За разлика от Цветанов Радев разбира /меко казано/ от изтребители ! Но за разлика от Цветанов Радев неразбира чак толкова /меко казано/ от комисионни и далавери!
373
12
 
4
 
! Отговори
тъжен факт преди 6 години
За съжаление в страна населена предимно с неандерталци, много хора ги влече към Русия и генерал Радев. Предимно хора невежи, получили образоването си в Русия или интернет.
372
3
 
5
 
! Отговори
гост преди 6 години
В уства на НАТО пише че всяка членка на пакта е длъжна да подкрепи друга членка при наличие на агресия спрямо нея.А президента разбира от самолети защото е летял и на натовски и на съветски.
371
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бе накарали са се на ББ и ЦЦ от щатите,че е декласиран техния самолет и те почват да търсят начин да повторят търга.
370
0
 
3
 
! Отговори
Maadan преди 6 години
Za kakvo sa ni samoleti?Nali nashite komshii i rodnini partniori v semeistvoto na nato imat?!Ot Ankara, Luxemburg i Bruxell sha ni paziat nebeto...Praistaite tam bg piloti da igraiat, da sa uchat, da trenirat! Nema samo nashte machti da uluchvat.....
369
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този Ц.Ц. е пълен тъпоъгълник. Естествено е пилот номер едно да защити от къде да се купуват самолетите. Не едни лобисти които никога няма да се доближат дори до самолетите, а после премиера да говори че сме загубили 50 милиона. Явно ГЕРБ не може да преглътне поражението на президентските избори. До кога политиците ни ще си противостоят? След изборите приемаш резултата и всички започват да работят за България. И без представител в комисиите от управляващата партия, така ще има коректив.
368
2
 
3
 
! Отговори
гост преди 6 години
А защо им е да падат,че те ходили ли са на война че да падат.Пък аз питам защо са самолети на България,военните пилоти ако искат да летят да бягат навън, там плащат повече,ще летят и повече.Стига с тоя пишман патриотизъм.Заплатите навсякъде 440 лева основна,на богатите данъка като на бедните,е как да се набере бюджет достатъчно за да купим и издържаме такава скъпа техника.В този ред на мисли аз не мисля че ни трябва авиация,на натовците им стига че не сме за Русия,в устава на НАТО пише че всяка
367
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Грипен колко пъти е свален ли?Ами той никъде не е участвал, как да го свалят.И е произведен в 20 пъти по-малко бройки от Ф-16.Грипен ползва двигател същия като на Ф-16, но произведен в Швеция по американски лиценз и съответно по-слаб.
366
3
 
3
 
! Отговори
УМЕН преди 6 години
До СатаНАТОЯ кажи тогава колко грипена са свалени във въздушен бой и колко са паднали сами. След това сравни цифрите с Ф 16 като правиш толкова едностранни анализи.