Македонска нация? Това са албанци, турци, българи...

Борисов не е Сталин, език се признава от лингвисти, заяви Божидар Димитров
Обновена: 26 юни 2017 12:50 | 26 юни 2017 12:48, Анисия Иванова
241
Македонска нация? Това са албанци, турци, българи...
Архив: Булфото

Език и нация не се признават от правителства, пише в свой анализ историкът и директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

Покрай изказването на външния ни министър Екатерина Захариева отново се разгоря спор, засега главно в Интернет, около исканията на Скопие да признаем освен държавата, и македонски език, и македонски народ. Това е едно голямо свидетелство, че в някои политически кръгове в Скопие са на една-две светлинни години от европейските норми и ценности, припомня историкът.

Преди дни Захариева заяви, че ние сме признали македонския език, след като сме признали държавата Македония. "Македонският език е съгласно конституцията. Ние сме признали македонската държава, което означава, че признаваме нейната конституция, обясни министърът.

Историкът е категоричен, че език не се признава от правителства, а от професионалните лингвистични институти. 

"Иначе казано премиерът Бойко Борисов не може да признава македонски, австралийски, швейцарски, кипърски, косовски, молдовски и други подобни "езици". В тоталитарни държави – може. Другарят Сталин създаваше и признаваше много езици. Дори книга бе написал: "Марксизм и вопросы языкознания”. А друг руснак бе написал песен със стих: "Товарищ Сталин, вы большой ученый, В языкознанье знаете вы толко". Ние обаче живеем в демократична държава. И Бойко Борисов не е Сталин", категоричен е историкът.

И продължава: "Следователно правителството не може да признава език. А също и нация. Нацията или я има, или я няма. Затова и това не може да направи правителството ни. Какво да признаем за "македонци”. Население на Македония с 2 млн. души. От тях 600 000 са албанци, 100 000 турци, 200 000 „гюпци” (т.е. цигани), 40 000 сърби и 120 000 българи. Кой за какъв признаваме? Принадлежността към една нация е индивидуално, а не колективно право на човешките индивиди. Така е при демокрацията."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Димитров се заяжда с по -малките, като визира само Вардарска Македония т.е днес Македония ,защо не визира и Егейска Македония и това което са направили гърците в Аканджали това име не се знае но го има потърсете го нета т.е този професор няма нищо против гърците защото те са богопомазаните от Европа
157
0
 
4
 
! Отговори
morelini преди 6 години
Промитите мозъци в Македония продължават да пълнят главите на обикновенните македонци-българи които наистина знаят от къде са им корените.По промити мозъци сякаш има само в С.Корея...И се чудя защо не излезнат българските управници с ясни и неопровержими доказателства за това какъв е произхода на македонците и веднъж завинаги да се спрат тези спекулации от македонска страна.Ако се сърдят на някой да се сърдят на Васил Коларов и Георги Димитров...но такова е било времето тогава.
156
0
 
1
 
! Отговори
без лошо преди 6 години
До Русия е великаБрате-завинаги, ако сърбежите беха плащали десетки милиарди лева-долари-марки репарации на БГ, а не обратното, през целия 20ти век, ако западните покрайни беха наистина източни, а не западни, ако сръбската ДС, ако техните комунисти и нашите комунисти..., ако, ако.... Е, тогава бих се съгласил с теб, но сега мога само да ти кажа ДГД, изме....яр ниеден
155
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи Путин каза истината за азбуката българите от македонската нация са написали азбуката и днес дори татарите в Русия пишат на македонски и говорят македонски език.
154
2
 
0
 
! Отговори
idiotizum преди 6 години
Абе вие грам мозък нямате с какви глупости се занимавате.Оправете си държавата па после гледайте другите теляци.
153
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както сръбския, така и хърватския език, произлизат пряко от българския език, а така наречения македонски е диалектна форма - това са научните факти, но те не са удобни за много хора.
152
0
 
5
 
! Отговори
До 170 преди 6 години
Американски народ ли? Че кой в САЩ твърди, че има такъв?
151
1
 
1
 
! Отговори
Patriot преди 6 години
Bulgarskija ezik e tolkova promenen poslednite 100 godini,i neznam zashto neprekasnoto go pravim.Genialni sme s nai novata si duma ,,shljokavica,, Palna prostotija.Daze i ezikovedi e polzvat,no smisala i e vav vrazka s kachestvenite pitijeta koito pijat bulgarite.
150
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Божо е кръстоска между сирийски кюрд и византийка, а баба му е била албанка.
149
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Божо е ром от Румъния значи вече сме македонци щом македонската нация е и от българи.
148
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Oshte li ima maloiumnici da go slushat toz tupan....Bozidar Dimitrov
147
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А останалият един милион какви са бе господин бойковистки професоре, дори не можеш да събираш, е..ти професора т..ъп
146
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Божо е кръстоска между албанец и византийка.
145
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вижте сега македонците са плод на руско-сръжската дружба, сърби и руснаци от край време играят срещу България, ако погледнете статистиките за македонси малцинства с учудване ще установите че такива има само в страните от бивша Югословия и къде мислите на друго място в Русия - някакви си 350 македони :) още по-странна е и класификацията на шопския диалект в Сърбия и Русия, в руските енциклопедии пише че това е един от 4-те диалекта на сърбо-хърватския език, нагло нали :) и тия били братушки :)))
144
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Божо е пленен от цар Калоян византиски еврейн, но за пред хората казва че е тракиец .
143
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Божо е сръбски гопец със майка гъркиня, която се мислила за тракийка аме е eдна влашка гопка, а защо Божо не отиде в американското посолство и да каже че няма американска държава и народ.
142
2
 
4
 
! Отговори
Костов преди 6 години
Песента на Висоцки започва със стиховете "Товарищ Сталин Вы большой ученыйВ язикознания познавший ТОЛК (а не "толко")А я простой советский заключенный и мой товарищ серый брянский волкЗа что сижу - по совести не знаюНо прокуроры видимо правыи вот сижу я в Туруханском краеГде при царе бывали в сылки Вы." ....и т.н.Толк в този смисъл е, че познава материята. А "толко" е нищо, защото дори думата се пише "только", т.е. с мягкий знак.А иначе Б.Димитров е прав във всичко друго.
141
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Божо е маке от Румъния, а защо Божо не отиде пред Белия дом и не каже, че американскии народ и нация няма защото са китайци латиноси африкенци и всекакви.
140
10
 
1
 
! Отговори
Loyko преди 6 години
Bulgarite da opraviat sobstvenata si istorija,a sled tova da se kaharjat za Makedonskata../
139
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Русия е великато Вие в расията ги измисляте тия псевдо нации, тъй че никой не Ви се връзва на приказките