Македонска нация? Това са албанци, турци, българи...

Борисов не е Сталин, език се признава от лингвисти, заяви Божидар Димитров
Обновена: 26 юни 2017 12:50 | 26 юни 2017 12:48, Анисия Иванова
241
Македонска нация? Това са албанци, турци, българи...
Архив: Булфото

Език и нация не се признават от правителства, пише в свой анализ историкът и директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

Покрай изказването на външния ни министър Екатерина Захариева отново се разгоря спор, засега главно в Интернет, около исканията на Скопие да признаем освен държавата, и македонски език, и македонски народ. Това е едно голямо свидетелство, че в някои политически кръгове в Скопие са на една-две светлинни години от европейските норми и ценности, припомня историкът.

Преди дни Захариева заяви, че ние сме признали македонския език, след като сме признали държавата Македония. "Македонският език е съгласно конституцията. Ние сме признали македонската държава, което означава, че признаваме нейната конституция, обясни министърът.

Историкът е категоричен, че език не се признава от правителства, а от професионалните лингвистични институти. 

"Иначе казано премиерът Бойко Борисов не може да признава македонски, австралийски, швейцарски, кипърски, косовски, молдовски и други подобни "езици". В тоталитарни държави – може. Другарят Сталин създаваше и признаваше много езици. Дори книга бе написал: "Марксизм и вопросы языкознания”. А друг руснак бе написал песен със стих: "Товарищ Сталин, вы большой ученый, В языкознанье знаете вы толко". Ние обаче живеем в демократична държава. И Бойко Борисов не е Сталин", категоричен е историкът.

И продължава: "Следователно правителството не може да признава език. А също и нация. Нацията или я има, или я няма. Затова и това не може да направи правителството ни. Какво да признаем за "македонци”. Население на Македония с 2 млн. души. От тях 600 000 са албанци, 100 000 турци, 200 000 „гюпци” (т.е. цигани), 40 000 сърби и 120 000 българи. Кой за какъв признаваме? Принадлежността към една нация е индивидуално, а не колективно право на човешките индивиди. Така е при демокрацията."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
2
 
5
 
! Отговори
КОГА преди 6 години
сториме Велика Албанjа се надевам да се видат кои са македонци и кои са останалите турци роми срби и други .Дека истината е там че от целата дву млн. Македонjа нема да има повеке от 200-300 000 македонци ,другото сме ние и 100-150 000 останалите дека ги писувах А бугарите сте будали дека се тормозите с них
97
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българи + Македония = един народ, разделен от неправда!
96
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 82 Албанците 20 % са били преди 30г.Последното преброяване,извършено преди повече от 15г. бяха 25%,самите македонци казват,че сега са над 30%.Груевски нарочно не правеше преброяване ,защото не му изнасяше истината.А македонските мюселмани в болшинството си се пишат албанци или не знаеш този факт.
95
1
 
1
 
! Отговори
Юнак преди 6 години
Всичко щое маке е ЮНАК,всичко щое юнак е лай......./сами се досетете/
94
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Теб са те превзели карастанчовите . Ощипи се, че сънуваш и бълнуваш божови пропаганди
93
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От тях 600 000 са албанци, 100 000 турци, 200 000 гюпци (т.е. ***), 40 000 сърби и 120 000 българи. Кой за какъв признаваме? Принадлежността към една нация е индивидуално, а не колективно право на човешките индивиди. Така е при демокрацията." ..600 000+100 000+200 000+40 000+120 000=1 060 000Останалите до 2 млн 940 000 какви са?Аз ли не мога смятам или Божо?
92
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Македония е България. Дедите ни са мрели за вас телета такива. Българи сте и това не може да го промени никой. шнур за руснаци и сърби и всякаква своллоч, пребита от славната българска армия! А македонците да целунат българското знаме преди да са ги превзели албанците.
91
0
 
5
 
! Отговори
Анализатор преди 6 години
Това е временно затопляне на отношенията.,после пак старото положение!!!
90
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще им се наложи на българите да признаят македонското малцинство един ден , тях от това треска ги тресе , за това не го правят . Ако са убедени че няма такова самосъзнание, щяха да го резрешат , но те много добре знаят колко много хора ще се пишат македонци и за това не го правят . Един ден Македония ке биде цела ! За това жадуват всички македонци от трите страни ...ние сме ЕДНО, една кръв, едно македонско сърце. Македония на македонците !
89
1
 
18
 
! Отговори
българин от Скопие преди 6 години
Тук сме една смес от българи,сърби, албанци и роми. Българите сме много, но не смеем да го обявяваме, защото ни преследват.Някои от младите повярваха на пропагандата и се имат за наследници на гръка Александър. Научих правилен български от родителите си, иначе трябва да говоря на сърбо-българския представян като македонски... Дано някой ден България ни приеме обратно.
88
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната глупост и лъжа!Как може да се пише и говори, че Македония не е България?
87
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 90 Преди да пише Македонска църква е писало Българска или Българомакедонска,преди 40-50г. Македонците превзеха църкви в чужбина ,чел съм за такива случай в Австралия.Нашите комунисти са виновни за това.
86
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
разбраха колко са настъпали мотиката и тръгнаха по софия и атина да се молят.ние от никого не искаме да ни признава,нито гърците,нито сърбите.само те реват някой да ги признаел.какво да им признава,коминтерновските простотии ли.
85
5
 
3
 
! Отговори
Математик преди 6 години
Абе професоре, 600 000 + 100 000 + 200 000 + 40 000 + 120 000 = 1.060.000. От кои етноси са останалите 940.000 ? А между другото подобни разделения могат да се използват за всички държави, ососбено на Балканите. И в България има не малко турци, роми,власи, гагаузи, арменци и т.н. Я вижте, че в отговор на Божидар утре някой македонски историк ще започне да ги брои и да "доказва", че няма българска нация.Спрете най-после да си ги "мерете" ! Нека да живеем цивилизовано в добросъседство !
84
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България всъщност направи така че вместо да избоде очи изписа вежди на Македония като съботираше преговорите за ЕС и правеше мръсно на Македония .Не и трябва на Македония този прогнил ЕС, по самостоятелни са си извън него, но мърсотията която прави България нема да се забрави . И после да не питате защо не ви обичат . Заради мръсните ви номерца българи, за това .
83
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
аз съм българин от македония, не македонец и няма да пиша с "j" ! Тук всички сме българи, а сърбоманите са промити от пропаганда! Някой ден ще организираме референдум и ще се присъединим към своите братя българи! Някой ден отново ще бъдем един народ и една държава а не две държави за един народ..
82
0
 
19
 
! Отговори
Корекциа от долу преди 6 години
Не ни дават да се пишуваме бу.гари, а много от нас тука се чувстваат таквиа... Не съдете за сите македонци по шепа провокаторе, мнозинството от нас се имаме за бу.гари! Поздрав!
81
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 6 години
До ГУРБЕТЧИЯСлаби "МКЕДОНЦИ"? То що е "маке" се е юнак! На татък си го знаеш!
80
0
 
8
 
! Отговори
Македонски Българин преди 6 години
Не ни дават да се пишуваме ***, а много от нас тука се чувстваат таквиа... Не съдете за сите македонци по шепа провокаторе, мнозинството от нас се имаме за ***! Поздрав!
79
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Намерете ми едно знаем или печат на ВМОРО, на които вместо българското "Свобода или смърть" пише македнонското "Слобода или смрт" когато ги намерите и ми ги покажете, тогава че повервам че има македонски народ и македонски jазик :)