От социолозите дежа вю: ГЕРБ - първа сила, Борисов – политик №1

Патриотите запазват одобрение, но доверието в лидерите им е противоречиво
26 юни 2017 15:00,
185
От социолозите дежа вю: ГЕРБ - първа сила, Борисов – политик №1
Снимка: архив Reuters

Три месеца след изборите ГЕРБ продължава да е първа политическа сила у нас, а лидерът й Бойко Борисов да е най-одобряваният сред партийните лидери в България.

Това показват резултатите от социологическо проучване на "Алфа Рисърч", проведено от 12 до 22 юни сред 1024 души в цялата страна.

Според данните, ако днес има парламентарни избори, за ГЕРБ биха гласували 25,7% от избирателите, а за БСП – 19,6 на сто.

Неуспехът на БСП да спечели предсрочните избори и проявилите се вътрешно-партийни напрежения  стопираха електоралния подем на социалистите, получен след президентския вот, анализират социолозите. Те допълват, че левицата успява да запази подкрепата си, но за разлика от края на миналата година вече не разширява влиянието си сред обществото.

Още по темата
Ако изборите са днес "Обединени патриоти" отново ще са трети с 6,3 на сто доверие, следвани от ДПС, за които биха гласували 5,2%.

От "Алфа Рисърч" отчитат, че патриотите успяват да задържат одобрението на избирателите си, но не и в лидерите им, които, с изключение на Каракачанов, не се радват на доверие.

"Воля" отново са пета политическа сила и отново са на границата за влизане в парламента с 3,7% на подкрепа. Според социолозите хората на Марешки плавно губят доверие.

За РБ днес биха гласували 2,7%, а за Нова република – 0,6%.

Премиерът Бойко Борисов е начело на рейтингите на политиците, показва проучването на "Алфа рисърч". Персоналните оценки за него се разделят на три почти равни групи – 31% положителни, 33% неутрални и 35% отрицателни.

Втори по рейтинг излиза военният министър и лидер на ВМРО Красимир Карачанов, който е одобряван от 28%. Плътно зад него на трето място е лидерката на социалистите Корнелия Нинова, която е подкрепяна от 27%.

След първата тройка се нареждат председателят на "Воля" Веселин Марешки с 18,1%, лидерът на НФСБ Валери Симеонов с 13%, Волен Сидеров с 6,6% и Мустафа Карадайъ с 6 на сто одобрение.

Проучването на доверието в институциите показва, че президентът Румен Радев запазва високия си положителен рейтинг от 57%. Така президентската институция продължава традицията да е единствената с устойчива подкрпа, анализират от "Алфа Рисърч".

Парламентът стартира работа с нисък рейтинг – 15% одобрение и 39% неодобрение. Въпреки че не се радва на особен ръст в подкрепата си, законодателната институция е успяла все пак да намали с 20% много високите нива на критичност (57%), с които приключи дейността си предишното Народно събрание.

Доверието в кабинета е 23 на сто, а неодобрението – 33%. Тези нива са аналогични на оценките за втория кабинет на Бойко Борисов. Най-одобряван сред министрите е вицепремиерът Томислав Дончев с 20,3% доверие срещу само 1,5% недоверие. Следват го Лиляна Павлова, Красимир Каракачанов и Красен Кралев.

На дъното са министърът на икономиката Емил Караниколов, на земеделието Румен Порожанов, на околната среда и водите Нено Димов и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
хахахахахахахахахахахахахаха !!!!!! *** от герб
146
2
 
3
 
! Отговори
venix преди 6 години
*** народ - слаба държава! Напълно си заслужаваме съдбата!
145
2
 
3
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Бойко има одобрение 31% а президента Радев - 57%. Кой тогава е "политик 1"?
144
3
 
3
 
! Отговори
Така е преди 6 години
А какво мисли Корделка за Борисов Победителя? Я да чуем умнотии..Хи , хи ..! Много ме кефи тая Корделка бе , умна жена.
143
1
 
2
 
! Отговори
САМОРЕКЛАМА преди 6 години
*** на България!От емигренти нация-народ ще ми правят!От хайдутите -революционериОт шумкарите - народна свободаОт пожарникарите - мутри НАРОДЕ!! -. събуди се от дълбок сън!
142
3
 
4
 
! Отговори
don преди 6 години
Българския народ е мазохист.За 10 години управление на ГЕРБ сме най бедната страна в европа.В България нищо не може да се прави и развива икономически.Няма Белене , южен поток , не може да се развива туризма.Но за сметка на това всеки ден се тръби на й верния съюзник на НАТО и ЕС.Хората мизерстват г-н Борисов бавно но славно превръща българския народ роби.А тук социолозите го хвалят 1 в страната като политик.Имаше друг 1 г-жа Георгиева която нищо не направи за България и тя избяга
141
4
 
4
 
! Отговори
всичко е БКП.Докога? преди 6 години
До *** на парчетаГарван на гарвана око не вади! Боко е кръгъл комунист - ***!
140
4
 
10
 
! Отговори
Дидо преди 6 години
До Анонимен 154"Всеки с който говоря не харесва ГЕРБ. Не знам как са спечелили изборите и сега как още рейтинга им е висок."ГЕРБ спечели изборите с 16% от гласовете от възможните 6 800 000 български гласоподавателя.Главно роми, турци, българи намесени в далаверите на ГЕРБ и техните роднини, любовници . Явно не се срещаш с такива хора.Аз познавам такива, те са доволни че ГЕРБ е на власт, могат да к.радат спокойно.
139
1
 
9
 
! Отговори
конгачулейшънс преди 6 години
Конграчулейшънс, другарю Борисов! Колкото повече те потупват по рамото, Борисов, толкова по-дълбоко те забиват в земята!
138
3
 
8
 
! Отговори
ВЪПРОС? преди 6 години
Г-ЖО АЛЕКСАНДРОВА КОЛКО ВИ ПЛАТИХА ЗА ТОВА ЗАГЛАВИЕ??????? В ТЕКСТА ДРУГО СЕ КАЗВА МАКАР ЧЕ И ТОЙ Е СКЪЛАПЕН ....... ПРЕЗИДЕНТА Е НОМЕР ЕДНО ЗАЩОТО ПРОЦЕНТИТЕ СА ДОСТА ПО ГОЛЕМИ ОТ НА БОРИСОВ
137
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ББ е първи не само в БГ,а и в целия Еврабиийски съюз!Няма друг премиер,който да е толкова искрен и точен в отношението си към "родната полиция,която ни пази":"НЯМА ДА ВИ ДАМ ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА БЕНЗИН И НАФТА ЗА КОЛИТЕ,ЗАЩОТО ЩЕ ГИ КРАДЕТЕ!!!" След такива думи се полага дори Бенатова да спре да пита и да затвори и устата,и предаването си!С такива като ББ стигнахме и подминахме и американците,и азиатците, и дори африканците!Явно се налага да ги пратим в Гуантанамо,Сибир и Белене!Полицията знае как!
136
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки с който говоря не харесва ГЕРБ. Не знам как са спечелили изборите и сега как още рейтинга им е висок
135
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ситуацията в България все повече заприличва на тази от преди 89г.
134
1
 
13
 
! Отговори
НАП преди 6 години
Няма моста Силистра Кълараш! Парите от програмата? Няма ГИ? Опашки от ТИРове? МАФИЯ???
133
1
 
11
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Патриот-мутра-комунист-патриот.....и така до края на света!
132
1
 
12
 
! Отговори
Вангелия преди 6 години
БОКО,невероятен си! Все строител на БЪЛГАРИЯ!!! А като си спомниш??? Моста БОКО!!! Силистра- КЪЛАРАШ??? Изпапа ли парите БОЙКО? Няма МОСТ??? ЗАШоо?
131
1
 
7
 
! Отговори
......... преди 6 години
Всичко би се срутило, ако изведнъж вожда падне.. Колко сеир ще гледаме тогава, не е истина!
130
15
 
5
 
! Отговори
Комунета на парчета преди 6 години
БРАВО БОЙКО! МАчКАЙ КОМУНИЗИТЕ!
129
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само да попитам политика 1 на България защо в Румъния заплатите са с 50% по-високи от нашите?Защо господине в Румъния са събрали 500 милиона ЕВРО от корумпирани чиновници,а в България само 17 милиона ле-ва!
128
20
 
3
 
! Отговори
Браво за ГЕРБ преди 6 години
На избирите се видя, че наистина ГЕРБ и Борисов са по-харесвани от другите.10 пъти поред бият на избори всички останали.