От социолозите дежа вю: ГЕРБ - първа сила, Борисов – политик №1

Патриотите запазват одобрение, но доверието в лидерите им е противоречиво
26 юни 2017 15:00,
185
От социолозите дежа вю: ГЕРБ - първа сила, Борисов – политик №1
Снимка: архив Reuters

Три месеца след изборите ГЕРБ продължава да е първа политическа сила у нас, а лидерът й Бойко Борисов да е най-одобряваният сред партийните лидери в България.

Това показват резултатите от социологическо проучване на "Алфа Рисърч", проведено от 12 до 22 юни сред 1024 души в цялата страна.

Според данните, ако днес има парламентарни избори, за ГЕРБ биха гласували 25,7% от избирателите, а за БСП – 19,6 на сто.

Неуспехът на БСП да спечели предсрочните избори и проявилите се вътрешно-партийни напрежения  стопираха електоралния подем на социалистите, получен след президентския вот, анализират социолозите. Те допълват, че левицата успява да запази подкрепата си, но за разлика от края на миналата година вече не разширява влиянието си сред обществото.

Още по темата
Ако изборите са днес "Обединени патриоти" отново ще са трети с 6,3 на сто доверие, следвани от ДПС, за които биха гласували 5,2%.

От "Алфа Рисърч" отчитат, че патриотите успяват да задържат одобрението на избирателите си, но не и в лидерите им, които, с изключение на Каракачанов, не се радват на доверие.

"Воля" отново са пета политическа сила и отново са на границата за влизане в парламента с 3,7% на подкрепа. Според социолозите хората на Марешки плавно губят доверие.

За РБ днес биха гласували 2,7%, а за Нова република – 0,6%.

Премиерът Бойко Борисов е начело на рейтингите на политиците, показва проучването на "Алфа рисърч". Персоналните оценки за него се разделят на три почти равни групи – 31% положителни, 33% неутрални и 35% отрицателни.

Втори по рейтинг излиза военният министър и лидер на ВМРО Красимир Карачанов, който е одобряван от 28%. Плътно зад него на трето място е лидерката на социалистите Корнелия Нинова, която е подкрепяна от 27%.

След първата тройка се нареждат председателят на "Воля" Веселин Марешки с 18,1%, лидерът на НФСБ Валери Симеонов с 13%, Волен Сидеров с 6,6% и Мустафа Карадайъ с 6 на сто одобрение.

Проучването на доверието в институциите показва, че президентът Румен Радев запазва високия си положителен рейтинг от 57%. Така президентската институция продължава традицията да е единствената с устойчива подкрпа, анализират от "Алфа Рисърч".

Парламентът стартира работа с нисък рейтинг – 15% одобрение и 39% неодобрение. Въпреки че не се радва на особен ръст в подкрепата си, законодателната институция е успяла все пак да намали с 20% много високите нива на критичност (57%), с които приключи дейността си предишното Народно събрание.

Доверието в кабинета е 23 на сто, а неодобрението – 33%. Тези нива са аналогични на оценките за втория кабинет на Бойко Борисов. Най-одобряван сред министрите е вицепремиерът Томислав Дончев с 20,3% доверие срещу само 1,5% недоверие. Следват го Лиляна Павлова, Красимир Каракачанов и Красен Кралев.

На дъното са министърът на икономиката Емил Караниколов, на земеделието Румен Порожанов, на околната среда и водите Нено Димов и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
6
 
16
 
! Отговори
мнение преди 6 години
Само да не си помисли някой, че съм повярвал на тези социологически проучвания. Бойко не е никакъв политик, нито премиер, нито дипломат. Държавата е пред разпад. Това е моето мнение.
106
11
 
2
 
! Отговори
буда преди 6 години
Ън те така Рекнаа ли ви го соцеолозите тапунгеле. Бойче е генийй. Он е велик,велик. На , на велике е бе.
105
5
 
19
 
! Отговори
ponti преди 6 години
..възпитан съм да не мисля злото на никой, но представяте ли си ако бб пукне внезапно (физиология все пак) какво ще стане? ГЕРБ ще се разпаднат моментално и ще изчезнат от политическата сцена. Обединените Патерици ще станат патерици на БСП (част от тях) а други ще се преориентират към възходящите "десни протестъри", които ще отбележат възход при образувалия се политически вакуум. Но едно е сигурно ГЕРБ е сбирщина от мошеници, интересчии и крадци без каквато и да е визия или идеологическа платфор
104
6
 
23
 
! Отговори
Асен преди 6 години
Мнението, че друг, освен Бойко Борисов не може да управлява България си е една голяма лъжа. За 8 години, не я оправи, дори затъна в дългове.
103
1
 
20
 
! Отговори
123 преди 6 години
социологията е точна наука, получаваш точно това за което си платил.
102
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изследванията на социолозите показват, че България нищо добро не я очаква.
101
1
 
7
 
! Отговори
ponti преди 6 години
Аз мисля, че тази държава за да оцелее 1300+ години, значи Господ си знае работата и след 13 века отново ще сложи пръста си, и ще реши тиквения ни проблем. Просто го усещам..
100
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
2040 е само след 23 години!И понеже природата не допуска вакум...някой ще ни замести.....1400 години....и после - нищо
99
0
 
12
 
! Отговори
до 111 преди 6 години
Очаква се демографската криза в страна да се засили и населението на България да спадне под 7 млн. души още през 2020 г. Според проучването между 2035 и 2040 г. населението на страната ни ще спадне до 6 млн. души, а до 2040 г. българите няма да надвишават 5 млн.До 2100г ще сме по-малко от 2.5 млн.Ако изабщо!България зялязва сигурно...но СИГУРНО!
98
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв ли ще го дъвчат когато свършат еврофондовете след 3 години и му се покаже голият х.й на другаря банкянски? Пак ли ще му го нала.пат стъкмистите или ще му се нагъ.зят? Ето тогава ще се разбере че царят е гол и х.я и таша.му се мандрахерцат. Тогава и тези дето гласуват за него ще му го нала.пат заедно с таша.ците! Както са казали старите хора на гол тумбак чифте пищови!
97
1
 
25
 
! Отговори
а преди 6 години
Много ми е чудно Борисов тук в България ни говори как много го уважавали в Европа, как всички му искали мнението, как е решавал той нещата, но когато е в Европа микрофоните които са пред него все са от български телевизии. Как така поне един път не видях една чужда телевизия да му поиска мнението. Само го привикват някъде да му каже какво да прави май. Ех народе всяка година 40 000 човека бягат от БГ и то все млади, тука знаете какви остават ( любителите на алкохола "ром") и чалгата, залязахме..
96
1
 
15
 
! Отговори
Иван преди 6 години
31% плюс 35 % минус и Бойко политик номер едно ... да умреш
95
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имах си и аз, наша Тиква да не е номер 1.Генерал аладин 2
94
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България е красиво място нормално е да идват туристи ...След като са разбрали , че вече не е комунизъм :) За радост го убихме с помощта на Сащ и запада. Сега ще си живуркаме райско и ще гледаме как грухтят бивши селски труженици.
93
19
 
3
 
! Отговори
Кури Сланинова преди 6 години
До АнонименМного си ***, другарю! Може би червените кратуни спечелиха изборите с 6 % и сега управляват? Кой ли ги избра тези гербаджии, та пак напукаха канчето на нещастните цоциалисти. Ах на кака бедното цоциалистчче...
92
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оказва се, че България е на далавера когато нивото в ЕС пада ;)))Както ЕС е на далавера, когато нивото в България пада, защото може по - лесно да си купува гербери на килограм. Барабар с техния Вожд ;)))
91
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Туризма на България расте всяка година, защото качеството на живот в Европа спада и се търсят по - евтини дестинации. Доскоро приемахме само пенсионери и младежи на социал, а вече има и много туристи от работещата средна класа. И се увеличаваст, защото нивото на средната класа пада бързо. Което е нормално, при положение, че някой трябва да изплаща тея огромни външни дългове. Това винаги е била работещата средна класа.
90
0
 
4
 
! Отговори
пожарникар преди 6 години
До АнонименБЪЛГАРСКА РАБОТА
89
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За пенсии пари НЕ трябва и да има. Само глад за вас въшки червени. Понеже сте късогледи и служба ри.
88
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много ми е интересно къде и как ги правят тея проучвания. Явно е, че няма свестен Българин, който да одобрява политиката на ГЕРБ и Борисов. И въпреки това той е номер 1.Навярно в сравнение с конкуренцията е първи. Но е първи и в много други отношения, като икономическо и социално доразсипване на българия, започнато от комунистите и доразвито от евроатлантиците.Общо взето, лоша работа. Хвани единия и удари другия.