През лятото: На почивка, ремонти, 1% ще повишават ценза си

Алфа Рисърч: 4% от българите ще почиват и у нас, и в чужбина
26 юни 2017 11:10, Анисия Иванова
9
През лятото: На почивка, ремонти, 1% ще повишават ценза си
Снимка: Алфа Рисърч

Предстоящият летен сезон и възстановяващият се предпазлив оптимизъм водят до сериозен (в сравнение с период от преди 5 години) ръст както в намеренията за почивка, така и за ремонтни домашни дейности. Това показват данни от проучване на Алфа Рисърч, проведено от 12 – 22 юни сред 1024 пълнолетни граждани от цялата страна.

Всеки трети планира почивка в страната, 11% - в чужбина. 4% от българите възнамеряват да се възползват и от двете форми на летен отдих.

7%, предимно представители на младото и средно поколение, възнамеряват да прекарат лятото по-динамично, като посетят музикални фестивали и концерти, 4% - да спортуват по-активно.

Всеки десети българин очаква лятото заради среща с деца/близки, които живеят в чужбина. Това показва чисто човешкия и дълбоко психологически аспект на постоянната емиграция през последните десетилетия, смятат социолозите.

Ремонтните дейности са втората група, която бележи ръст – 5% ще извършат по-големи обновления, а 14% - по-малки подобрения в жилището си. 18% ще се занимават със селскостопанска работа, 7% - със сезонна работа за допълнителни доходи.

Тревожният и силно отличаващият ни от европейските страни факт е, че под 1% планират каквито и да било активности за повишаване на образованието или квалификацията. Обстоятелство, което вещае продължаващи трудности пред бизнеса да намира качествени и добре обучени кадри.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Регулярното тримесечно проучване на Алфа Рисърч се осъществява съвместно с Нова телевизия. Проведено е в периода 12 – 22 юни 2017 г. с допитване до 1024 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
5
 
1
 
! Отговори
Прост народ преди 6 години
"под 1% планират каквито и да било активности за повишаване на образованието или квалификацията"После пак се оплаквайте колко сте бедни, колко малко пари ви дават, колко ви е скапана работата и т.н. Мизерници - отивайте да теглите кредити за клоаката наречена БГ черноморие!
7
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не мога да разбера хората,които теглят кредити за да отидат на почивка.Съвсем спокойно можеш да спестяваш по малко през годината,без да си слагаш воденичен камък на шията.Ей,българите сами се набутват в дяволския казан,а после друг им виновен.
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубаво е човек да си повиши ценза,но като няма пари как да стане това?!
5
2
 
19
 
! Отговори
Значи аз - преди 6 години
на море в България - Китен 14 дни !! И у дома нещо малко ще пипна - поддържащо....И всичко това без лев кредит ......Просто през годината малко по-скромно , та да има за всичко ..... Това е проблема на повечето хора искат всичко и то СЕГА ! А, ако малко поотложиш някои неща, други отхвърлиш ....нещата се получават. Не казвам некви страшни лишения , а просто по умерено ...Дупето знае две и двеста !
4
0
 
1
 
! Отговори
do 3 преди 6 години
ако е качествено, помага да
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а някой проценти,живеещи на село, бачкат в жегата и не могат да оставят нито двор,нито градина,нито животни и да отидат да си почиват.
2
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
повечето неща стават с паринема пари, нема неща
1
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ми то 1% от тази дръжава става за нещо