Захариева: Езиковата формула за договора с Македония е ясна

Интерпретации по темата са ненужни, отсече вицепремиерът
26 юни 2017 16:20, Анисия Иванова
49
Захариева: Езиковата формула за договора с Македония е ясна
Архив: Булфото

Няма промяна в позицията на България относно езиците, на които ще бъде подписан Договорът за добросъседство с Република Македония, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Договорът за добросъседство между двете държави ще бъде подписан на 2 август стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов и македонския му колега Зоран Заев, проведена в София миналата седмица. Тогава българският премиер припомни, че в Конституцията на Македония е написано какъв е официалният език на тази държава, така че договорът трябва да е подписан на този език.

Още по темата

"В активен контакт сме с властите в Република Македония по доуточняване на текстовете на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни. Езиковата формула, която вече е залегнала в Договора, следва стриктно клаузата от Декларацията от 1999 г., препотвърдена в Меморандума за европейска и евроатлантическа интеграция от 2008 г. и използвана в десетки двустранни Спогодби в различни области”, обясни днес Захариева, цитирана от "Фокус".

Още през 1999 г. премиерите на Република България и Република Македония подписват съвместна декларация на официалния език съгласно Конституцията на Република България и на официалния език съгласно Конституцията на Република Македония. Тази формула, по която има постигнато съгласие преди 18 г., се използва и сега, допълни външният министър.

"Интерпретации по темата са ненужни, а ново отваряне на въпроса е безполезно и за двете страни. Ако има печеливш от подобни дебати, това са противниците на европейската перспектива на Република Македония и сближаването между двете страни”, коментира още вицепремиерът.

Днес директорът на НИМ Божидар Димитров излезе с мнение, че правителства не могат да признават езици и нации, защото не са компетентни да го правят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Mitko USA VIE NA KAKAW EZIK PI6ETE MOLQ?!11
35
1
 
2
 
! Отговори
буцефал преди 6 години
няма македонски език, езика е български
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой стана ли му ясно на какъв език ще е подписан договора? Без значение за мен, само че какъв е?
33
1
 
4
 
! Отговори
Mitko USA преди 6 години
Yasna li e kazvash, a? Nedeite da lujete Bulgarskia narod. Vie yavno shte podpishete i na t.nar. "makedonski" ezik!!!Az kato chetoh po- nagore komentarite vidiah che vie ot Gerb si vlizate tuk i sami si pishete ekspertni mnenia, uj sa ot sluchaini chitateli!!!Pak vi kazvam na vas GERB:NE PODPISVAITE NA MAKEDONSKI EZIK!!!Blagadaria vi!
32
1
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
До НИМ Лоби Има да почакаме.Божидар го гледах с каква ненавист говореше за траките,че били прости и безписмени,и не знам какви си диваци,та ще защитава тракийската общност?
31
0
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Формулата е ясна-в Македония говорят български,трябва някой политик със здрави *** да го заяви.Точка.Македонците би следвало да вдигнат паметник на Желю,нали той ги призна?Ама на,пуста /не/благодарност...
30
0
 
3
 
! Отговори
demograph преди 6 години
След което Борисов и Заев да се прегърнат и заедно с народа да наблюдават по телевизията как двата парламента ратифицират на мига този "Договор". После да подпишат куп икономически договори, за милиарди, подкрепени финансово от ЕС и НАТО. Това е реалната политика. Сърбашите ще останаг с пръст в гъзъ, след като са пукали по несъществуващите гарги в прословутия " Договор с дългото име. Нужна е хитрост. Иначе това което се готви в момента, ще събори македонското правителство, преди да поеме дъх.
29
2
 
2
 
! Отговори
demograph преди 6 години
Договорът е руската клопка за Българо-македонските отношения и за бъдещето на Македония.Колкото по дълъг е, толкова е по-неизпълним.Приказките около договора могат да се мятат в публичното пространство само сърбоманите да пукат патроните си на вятъра.Това което трябва да се подпише и то на срещата на братството- общото отбелязване на годишнината на Илинденското въстание е:"България и Македония нямат междудържавни проблеми, които да са пречка за евроатлантическата интеграция на Македония". Точка
28
5
 
5
 
! Отговори
НИМ Лоби преди 6 години
А Божидар Димитров да спре да лансира ( или да лобира) за гръцките интереси: Гърция няма НИКАКВО право да узурпира името " Македония" ( тази област днес е на територията на 3 държави) Няма ли кой да му напомни на професора, че македоните и илирийците са част от Тракийската общност! И още нещо, професоре: българите са автохонен народ- и като такива имаме пълното право да се произнасяме за историята си. Коминтерновските тези за "тенгрианци" или " татари" си ги коментирайте с Шаранов ( Карпов)
27
0
 
11
 
! Отговори
ponti преди 6 години
Всички коментари са поляризирани от безумни тези. Очевадното е, че като се огледаш на Балканския полуостров няма две нации толкова сходни по език, бит, култура, дори стандарт на живот като македонците и българите! Ние просто сме един народ, разделен от догми, насадени от нашите общи врагове! За да сме силни и щастливи, трябва да превъзмогнем тези догми и да се съсредоточим върху общите интереси и така ще преоткрием общото минало и общото бъдеще.
26
0
 
10
 
! Отговори
PD преди 6 години
Хайде стига с този Коминтерн. Нации, не се създават с решение на пленум, а с дълга и подмолна работа, и с фалшифициране на история. В цял свят е мармалад, от разработки 14-16в. Сърбите, въпреки че са русофилско ориентирани, и до ден днешен, не могат да се разделят с шовинизма, който им имплантира, Австро-Унгарската империя. Възрожденските Българи, дадоха на света всичко, което е нужно, и да се добави повече няма какво. Идеала за чиста и свята република. Не сръби, не гръци, а Българите го дадоха.
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Македонците са потомци на коня на Александър Македонци ,Буцефал и жени заробени от Пакистан ,като подарък за коня,затова на македонците им казват ,,буцефали"
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 26 Заев просто няма ,друг избор,над 100 хил. с бг паспорти,албанците се множат и с това и претенциите им.Толкова ли не се намери журналист ,да го пита ,защо няма паметници на загиналите македонци от окупационите сръбски войски и жандармерия,а има паметници на загинали сръбски войници по времето на 1СВ. Както ида го пита защо ,като кмет издигна голям плакат на сграда ,,Ово е Струмица,не е Благоевград"
23
0
 
7
 
! Отговори
до 26 преди 6 години
Ти добре ли си ? Ти в казарма бил ли си ? Не ни трябва никаква спогодба с БЮРМ. Управляващите да насрочат референдум, не да взимат такива решения на своя глава.
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди време се чудех как е възможно македонските българи да вярват на лъжите на македонизма в 21-ви век. Все пак днес има информация колкото иска човек. По-късно разбрах, че всъщност не е никакъв проблем, щом нас още от 19-и век, та досега ни лъжат, че сме били дошли от някъде си, без да е ясно откъде точно и ние още си им вярваме. Просто не се интересуваме и повтаряме лъжите, защото е по-лесно, все пак не е нужно да се ровим допълнително и да губим време, през което може да пием по една ракия..
21
4
 
8
 
! Отговори
ДС преди 6 години
Кажи им Божидаре. През цялото си съществуване като отделна държава МАКЕтата имат една единствена цел - да докажат, че не са българи. Аз съм бил в служебно в Македония - МРАЗЯТ НИ, хулят ни, подиграват ни се, имат много лошо отношение към българите. Искам референдум на който да гласуваме дали да се подписва този договор. Не ги щем тия Макета. Те са лошо семе, ***, подмолно племе. Сърбия и Албания да ги поделят там. Нас не ни закачайте за нищо свързано с тях.
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И последно на какъв език ще бъде написан договорът?
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"България е тук от 1300г. а Македония от 2300 г."Да, ама не.Последните "антички" македонци са изселени в Атика доста преди българите да дойдат, така че да се плещи за някакъв "континуитет" от времето на Хо.мо Неан.дерталикус е смехотворно.
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 20 Сръбския учен Стоян Новакович е баща на македонизма,като консул в Солун в средата 19век,е обикалял Македония и констатира ,че на българите ,трудно може да пробутат сръбскато съзнание,и затова им е нужен съюзник ,като македонизма,чрез който да откъснат населението от българщината ,и след това да налагат сръбството.Но най -голяма заслуга за налагането на македонизма имат Коминтерна.За Руската империя в Македония славяните са българи.
17
6
 
9
 
! Отговори
TPE3BEH преди 6 години
До 15 - псевдо патриота и русо-сърбоман.Точно сърбите и руснаците са виновни да я има тази държава БЮРМ в момента.И точно руската империя иска да има раздори на балканския полуостров. Точно руснаците се обграждат с буферни зони, защото са още с манталитет и мислене от средновековието - да пазят Московската равнина от завоеватели.Навсякъде в периферията на руската империя, руснаците са предизвиквали разделение и конфликти. Разделяй и владей.