Герджиков: Не е имало намек от президента за самолетите!

Радев искал решение на служебния кабинет, за да няма загуба на пари
17
Герджиков: Не е имало намек от президента за самолетите!
Снимка: архив, Олег Попов, Dnes.bg

Няма "предрешаване" за самолетите "Грипен". За разлика от едно влязло в сила съдебно решение, едно решение било на МС, било на парламент, може да се променя колкото пъти иска. Това каза бившият служебен премиер проф. Огнян Герджиков пред БНР.

Още по темата

Той отчете, че през април е попитал президента Румен Радев, в качеството му на доскоро командващ ВВС, дали служебният кабинет е трябвало да вземе решението за изтребителите, но не е имало "никакъв намек" от страна на държавния глава за това как да бъдат класирани офертите.

"Бяхме длъжни, спазвайки графика, зададен от предходното правителство "Борисов" 2 и от предходния парламент, който беше направил пътна карта, ние трябваше до края на април, въз основа на експертното решение на комисията, да класираме кандидатите и ние всъщност валидирахме това, което беше направила комисията, назначена от предходният парламент", обясни бившият премиер.

"Още в деня, в който получих дневния ред на предпоследното заседание, ако не се лъжа, на парламента - на 20 и някой си април, се свързах с президента Радев, за да видя неговото мнение като човек, който разбира най-много от авиационна техника, дали се налага ние да вземем такова решение, след като вече има подготвен доклад от експертната комисия. Той каза: "Да. Не трябва да се губи време, защото това може да се отрази много неблагоприятно, можем да загубим финансирането, така че трябва да се вземе решение", допълни Герджиков.

Той заяви, че не е категоричен дали анкетната комисия ще доведе до забавяне на сделката, но допълни, че това е "риск на сегашното управление".

Нищо лошо няма в анкетната комисия. В тази експертна комисия, струва ми се от 19 души от различни ведомства, са взели решението, доколкото знам, единодушно. Така, че нека да разпитат всички членове на тази експертна комисия - от Министерството на отбраната, от ВВС, от ДАНС  и от още няколко ведомства, които са се подписали без нито едно особено мнение за тази класация, която всъщност ние само валидирахме. Не направихме нищо повече, каза Герджиков.

Бившият премиер каза още, че не се притеснява в никаква степен, "защото съм постъпил абсолютно законосъобразно, абсолютно праволинейно така, както се изисква от един кабинет".

По думите му въпреки решението няма никаква пречка да започнат преговори с всеки от участниците, подали оферти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе биткаджии,с колко самолета можете да се противопоставите на голяма държава?Гърците като си купиха 70 самолета какво?Задлъжняване за дъглго,и всеки ден нарушаване въздушното пространство от турски самолети!Има ли значение ,кой ще те пази?
8
3
 
2
 
! Отговори
ремонт на МИГ 29 преди 6 години
Става въпрос за самолети за тн AIR police стават МИГ 29 и МИг 23 перфектно..Да ремонтират МИГ 29 за около 0.2 милиарда живи лева и готово .това са поне 28 яки истребителя безвредни за Балканите като летящи обекти..Иначе за ненужни Грипен с е искат над 3 000 000 000 близо живи лева ограбени от народа
7
4
 
4
 
! Отговори
naco преди 6 години
ДругарЮ Герджиков,какво стана с РОВЕНЕТО????
6
1
 
2
 
! Отговори
не ни требе грипен преди 6 години
НАй жестоки загуби имаме от тн отбранителна промишленост.НАгли диверсанти ни нахендриха разорителни договори за доставка на оръжия на няколко държави на кредити..Кога ще ни върнат над 5 000 000 000$ кредити..
5
2
 
6
 
! Отговори
пънчо преди 6 години
До СандоканКРАДЕЦ Е ЦВЕТАНОВЛАЗАРОВ Е С ОБВИНИТЕЛЕН АКТ ЗА 42 000 000 ЛВ.А КАКВО СТАВА С ПАВЛОВА
4
6
 
3
 
! Отговори
Ники преди 6 години
Никой не коментира F-16, защо Eurofighter е декласиран се пита в задачата. В полза на Грипен. Интересно ми е на какво основание и какво е това дето грипен го има или може в повече. По-скоро е обратното, а цената същата.
3
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тоя е същия като Орешарски - кукла на конци
2
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Герджиков: Не е имало намек от президента за самолетите!Ах какви загрижени русофили за благото на България имало у нас. Ах, ах.
1
12
 
3
 
! Отговори
Сандокан преди 6 години
Крадец !!!