Мажоритарна или смесена система? А може би това е пълна глупост!

Читателите на Dnes.bg спориха за избирателната система в България
27 юни 2017 16:00,
29
Мажоритарна или смесена система? А може би това е пълна глупост!
Снимка: Reuters

Каква да е избирателната система в България? Това спорят политиците в парламента, това спорят и читателите на Dnes.bg.

Почти 2000 от тях участваха в анкетата ни "Трябва ли да се приеме мажоритарния вот?".

И както и в Народното събрание, така и тук, нито един от отговорите не получи повече от половината от гласовете.

Все пак победител е мажоритарният вот. Повечето от участвалите в анкетата, 34 на сто, отговориха с "Да, предложението от референдума трябва да са стане факт".

Още по темата

В същото време обаче депутатите решиха, че в България няма да се въведе абсолютно мажоритарната система.

Но нищо не е загубено. ГЕРБ обявиха, че ще внесат нови предложения и дори че може да свикат нов референдум. От БСП пък атакуваха парламента с нова идея – за смесена избирателна система. При нея 120 от депутатите ще се избират мажоритарно, 120 – пропорционално, обясниха преди дни социалистите.

Смесената избирателна система се нарежда на второ място в анкетата. Тя е подкрепена от 24% от участвалите в допитването.

Третото място обаче не е за сегашната пропорционална система, а за отговора: "Поредната глупост, с която се занимава парламента". Той е избран от 19 на сто от участниците в допитването.

За 13 на сто от гласувалите пък не е важна избирателната система, а кандидатите за депутати. 

И все пак, въпреки противоречивите отговори, читателите на Dnes.bg очевидно искат нова избирателна система.

Това е така, защото една 10 процента от тях смятат, че сегашната, пропорционалната, трябва да се запази.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
3
 
! Отговори
ТАКА ДЕ преди 6 години
Най-голямата глупост беше Али Реза от Банкя отново да е Началник на държавата.
24
0
 
4
 
! Отговори
Naco преди 6 години
А,има ли ЗНАЧЕНИЕ???? След като "изборните резултати" се "ОФОРМЯТ" от хора като "ПРОФЕСОР" Константинов? НАРОДЕ????
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То и сега е мажоритарна-влизат тарторите на партиите, казват на другите какво да гласуват и те гласуват.Сега просто ще премахнем изпълнителите и ще останат тарторите.
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До # 18: Практиката е доказала,ОСОБЕНО след 1990г(но и преди това),че партиите са сборища на интерсчии,а не на съмишленици!!!Това,че на Стадото поднасят различни видове примамки,за да ги изберат и Стадото ,мислейки си,че това са някакви "идеи" ги избира,си е за сметка на малоумието на Стадото!Крайно време е Стадото да разбере,че няма никакви идеи,а само примамки и че единствената "идея",към която трябва да се стреми е "равновесие на обществото и контрол над назначените за управляващи"!
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато икономическата система е капитализъм и на върха и стои масоно-еврейски елит и въобще алчни, егоистични, материалисти потънали изцяло в илюзиите на физическата реалност, все тая каква ще е избирателната система, винаги всичко ще се прави за елита, не за хората. А в частност за БГ на ромите им е все тая каква ще е избирателната система!
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога ще се въведе ограничения за броя на мандатите на така наречените депутати? ??..или така им е добре, цял живот на хранилката?
19
1
 
8
 
! Отговори
Истината преди 6 години
По начина на формулиране на въпроса и отговорите в анкетата, трудно би се получил друг резултат. Въпросът беше малко по-различен от написаният в новината:"Трябва ли НС да приеме мажоритарния вот?"А не какво ни се харесва на нас, както е представено в материалчето.Разбира се, че най-голям процент от хората ще искат да се спазят правилата на демокрацията и резултата от референдума да е решаващ, както и се е получило на практика. Това изобщо не означава,че харесват мажоритарния избор,както пише
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То и сега има мажоритарен вот.Всеки който иска може да го направи, и даже не е нужно да спечели в областния избирателен окръг.Трябва да вземе толкова гласове,от излезлите да гласуват, колкото се полагат за един депутат в съответния окръг. Защо ли ,никой до сега не посмя да излезе самостоятелно? Май защото знае,че е обречен!
17
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Германия е колония на САЩ след 1944 г. и който и да изберат се контролира от САЩ.
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо винаги мислим,че гласуването пропорционално е нещо лошо!Ние българите сме вълци единаци!Оцеляването ,през робството е било преди всичко ,индивидуално!Партията е събрани съмишленици,имащи обща визия за живота!За да станеш кандидат-депутат,трябва да имаш и малко качество!Но преборването с черногледството, при нас е трудна работа!
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До МомоТо и сега се знае кой носи отговорността, но нищо не последва от това.
14
0
 
8
 
! Отговори
Алекс2 преди 6 години
Искаме искаме искаме...в днешно време никой не дава ! Просто трябва да си го вземеш ! Ама май е по лесно да си разцъкваме по клавиатурата .На никой не му се ходи на площада при лудия Йоло Денев!
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Велико събрание с 800 депутата но партиите имат право само на 200 депутата, а останалите 600 депутата са от другите групин на народа - 200 пенсионери, 200 бедни, 200 безработни.
12
1
 
9
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Но нищо не е загубено. Бойко още се надява да мине под някаква форма мажоритарния вот, за да се бетонира присъствието на ГЕРБ в парламента. Иначе работите отиват на зле. Засега от другите парламентарни партии само Марешки е "за", тъй като има опит в купуването на гласове и знае, ще може да си купи пак.
11
0
 
12
 
! Отговори
Рандом Име преди 6 години
И на базата на тези 2000 човека гласували, определихте какво иска българският народ.....Толкова сте жалки в промотирането на тази *** избирателна система, че вече наистина се питам дали нямате вземане-даване с хората, които искат да я прокарат.
10
4
 
2
 
! Отговори
патриот 1-ви преди 6 години
240 избирателни района, това е подигравка с избирателите!Трябва да са 37, (28 областни и 9 в София).Моята система е най-добрата, но за сега само гледам сеир и не гласувам за никой. Мажоритарна е и политическите партии са прибавени. По специална формула се определят избраните. А управлението на държавате е чрез министри предложени от президента и одобрени от парламента. Действието на парламента е като едно голямо жури или като съдебни заседатели.
9
0
 
8
 
! Отговори
стоянка преди 6 години
когато станете 120 депутати ще отида да гласувам, депутатите за мен са гнилостта набългарската действителност, срам ме е от тая действителност, няма да отида никогана избори.А правната система е ***, пълно със съдии и прокурори завършили пуцовепо право/ купили си дипломи/, получават заплати колкото пет-седем учители месечно.
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смесена мажоритарна система изкривява изборите както пълна мажоритарна и води до еднопартийна фашистка диктатура и елиминира комунистическата партия и други алтернативи.
7
1
 
10
 
! Отговори
Общество преди 6 години
Когато няма гражданско общество, всяка избирателна система е пълна глупост (Янчулев нали го избирахме мажоритарно).Сърбите стояха по мостовете си, за да не ги срутят пиндосите! Ха познайте колко *** ще направят това!>
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смесена избирателна система, която функционира в Германия и работи добре.На последните избори във Франция, където избирателната система е само мажоритарна, самите французи повдигнаха глас, че системата не е демократична, защото по-малките партии не могат да намерят представителство в националното събрание.