"Грипен"-ите кацнаха в парламента – Ще купуваме ли? Кога? Как?

Временна комисия в НС ще нищи решението за купуването на изтребители
Обновена: 28 юни 2017 15:06 | 28 юни 2017 15:00, Камелия Цветанова
251
"Грипен"-ите кацнаха в парламента – Ще купуваме ли? Кога? Как?
Снимка: Reuters, архив

С гласовете на ГЕРБ и Обединените патриоти беше прието искането на депутатите на Бойко Борисов да бъде формирана временна комисия в НС, която да разгледа всичко свързано с купуването на нов изтребител за армията ни.

Още по темата

Емил Христов от ГЕРБ оглави комисията, а негов заместник стана съпартиецът му Христо Гаджев. Изненадващо второто зам.-председателско място остана свободно поради липсата на кандидати.

До решението за създаването на тази комисия, която ще работи два месеца, се стигна, след като в неделя шефът на депутатите на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че има достатъчно съмнения, че президентът Румен Радев е защитил решението за закупуване на шведски изтребители "Грипен" и това е станало в периода, в който не е имало окончателно решение на служебното правителство.

Червената шефка Корнелия Нинова пък обвини премиера Бойко Борисов, че е предрешил сделката.

"На 23 юни Бойко Борисов прави изявление в Брюксел заедно с премиера на Швеция и казва - започваме разговори за "Грипен". Защо не отиде в САЩ да каже започваме разговори за F-16, защо не отиде в Италия и да каже - започваме разговори за "Юрофайтър". Кой предопредели "Грипен" - министър-председателят Бойко Борисов с това изказване на най-високото място в Брюксел, при положение, че има 3 оферти", скочи тя.

Нинова отсече, че Цветанов е обявил, че иска комисия и е намекнал за корупция само десетина дни след изказването на Борисов.

"Етикетът на тази комисия, която искате да създадете, има две имена - страх и корупция. Страх, че президентът Радев започва битката с корупцията по високите етажи на властта, корупция, но не в президентството, а както виждаме на други места, магистрали, които се разследват от прокуратурата, НДК тепърва ще го разнищваме, санирането", заяви лидерът на БСП.

Според Цветанов обаче целта на комисията е да се разсеят всички съмнения около бъдещата сделка.

Целта не била да се вика на изслушване прзидента Радев, а експерти и да се изясни всичко свършено досега за купуването на изтребителите.

Червеният Крум Зарков обвини ГЕРБ, че нападат държавния глава: "Това, което ви вбесява е рейтингът на Румен Радев и знаете, че макар да сте шампион по изборни победи, никога няма да достигнете това, което той направи, а именно хората го обичат, уважават и му се доверяват".

Според Йордан Цонев от ДПС създаването на временна комисия за изтребителите не само ще блокира процедурата по сключването на сделката, защото вече е вход, ами дори ще я компрометира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние и руснаците имаме един единствен проблем ! - изобщо не ни е ясно къде се намираме в сравнение с цивилизованият свят. Мислим си че сме нещо а де факто сме НИЩО !
102
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименРАДЕВ НЯМА ДА СИ ИЗКАРА МАНДАТА
101
4
 
1
 
! Отговори
до 145 преди 6 години
Обаче, един руски генерал, беше казал, че само три крилати ракети пуснати по стената на най-големия язовир в света Трите Клисури са досататъчни да изтече в Китайско море, цялата им икономика, барабар с милиард китайци. А в района на язовира е съсредоточена 90% от китайската икономика.
100
3
 
5
 
! Отговори
до мнение преди 6 години
Естествено, че Турция ще има Ф-16. Нали ги произвеждаха там. Както и заводи за резервни части.А ако ние ги купим, няма да има една резервна част, и всичко трябва да се плаща яко! Никой за 8 самолета, няма да се хване да ти изгражда завод за ремонт, както навремето имаше за миговете.
99
6
 
3
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
До Анонимен 121 Това дето си го написал беше една голяма партенка пусната в казармата за повишаване на самочувствието.Инак Русия да внимава много с китайците , че като тръгнат един милиард с тоягите , никакви бомби няма да ги спасят.Те са като мравките убийци.
98
2
 
4
 
! Отговори
до 141 преди 6 години
Ами я кажи, американците дали имат самолет с вертикално излитане?защото известните на света са два: английският Хариър, и руският Як-141
97
10
 
1
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
Нища не разбирам от самолети , но чувам че Ф-16 били страхотни и класика в жанра.Турците не разбират , затова всичките им самолети са Ф-16.Нали така? Затова съм за Ф-16 , ама чисто нови.Да побързаме докато не са демонтирали поточната линия.Хи, хиии!
96
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Самолета ще е Ф-16. пРезидента Радака да охлажда супата.
95
8
 
5
 
! Отговори
Учителя преди 6 години
До 121 Тоя конфликт през 1969 година е пълна измишльотина на руснаците...цялата дъндания е заради един ударен танк Т-62 от китайците. Конфликта е подробно описан и може да се прочете навсякъде...какви ти комбайни с вертикално излитане...те *** и досега нямат самолети с вертикално излитане...
94
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крим е бил турски, след това руски и съветски. Съветски Крим след разпада на СССР, става отново руски.
93
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 135 Острова е на две разделен, папагал!
92
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НИЕ БЪЛГАРИТЕ СМЕ СВИКНАЛИ ДА ИЗКУПУВАМЕ БРАКМИТЕ НА ЕВРОПА. СЛЕД КАТО 80 % ОТ АВТОМОБИЛИТЕ НИ СА РЪЖДИЛКИ, ЗАЩО ДА НЕ КУПИМ И САМОЛЕТ РЪЖДИЛКА?И без това ни имат за трета категория народ.
91
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук има двама дървари които са се напили още от обяд и се плюят един друг. Много сте жалки.
90
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крим е руски, островите са си руски, този сега се е събудил след мокри сънища.
89
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Купуване на НОВ изтребител". Единственият нов изтребител е "Грипен". Останалите оферти за закупуване на стар изтребител, по-стар от нашите най-нови Миг-29 от края на 80-те, се дисквалифицират. НОВ изтребител ли ще купуваме, или стар американски?
88
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
128 - МИ ПЛОНДИ, МЕРИКАНЦИТЕ ТАКА КАЗВАТ:РУСНАЦИТЕ ИМ РОВЯТ ИЗ СЪРВЪРИТЕ, ВАДЯТ ИНФОРМАЦИЯ КАКВАТО ПОИСКАТ.ТОВА С ТЕСЛИ НЕ СТАВА.
87
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 131 Ми да, китайски си в момента, колкото Крим е украински. Нали така?
86
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев е президент, ще бъде такъв 5, а може и 10 години, а вие сте си едни обикновени плювалници.Оглупели от завист и злоба.
85
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Парите да се използват за създаване на НАБОРНА АРМИЯ.Тя е нужна на България, не този безполезен самолет.
84
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
123 Острова искаха да е китайски, но си е руски, чоджум!