"Грипен"-ите кацнаха в парламента – Ще купуваме ли? Кога? Как?

Временна комисия в НС ще нищи решението за купуването на изтребители
Обновена: 28 юни 2017 15:06 | 28 юни 2017 15:00, Камелия Цветанова
251
"Грипен"-ите кацнаха в парламента – Ще купуваме ли? Кога? Как?
Снимка: Reuters, архив

С гласовете на ГЕРБ и Обединените патриоти беше прието искането на депутатите на Бойко Борисов да бъде формирана временна комисия в НС, която да разгледа всичко свързано с купуването на нов изтребител за армията ни.

Още по темата

Емил Христов от ГЕРБ оглави комисията, а негов заместник стана съпартиецът му Христо Гаджев. Изненадващо второто зам.-председателско място остана свободно поради липсата на кандидати.

До решението за създаването на тази комисия, която ще работи два месеца, се стигна, след като в неделя шефът на депутатите на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че има достатъчно съмнения, че президентът Румен Радев е защитил решението за закупуване на шведски изтребители "Грипен" и това е станало в периода, в който не е имало окончателно решение на служебното правителство.

Червената шефка Корнелия Нинова пък обвини премиера Бойко Борисов, че е предрешил сделката.

"На 23 юни Бойко Борисов прави изявление в Брюксел заедно с премиера на Швеция и казва - започваме разговори за "Грипен". Защо не отиде в САЩ да каже започваме разговори за F-16, защо не отиде в Италия и да каже - започваме разговори за "Юрофайтър". Кой предопредели "Грипен" - министър-председателят Бойко Борисов с това изказване на най-високото място в Брюксел, при положение, че има 3 оферти", скочи тя.

Нинова отсече, че Цветанов е обявил, че иска комисия и е намекнал за корупция само десетина дни след изказването на Борисов.

"Етикетът на тази комисия, която искате да създадете, има две имена - страх и корупция. Страх, че президентът Радев започва битката с корупцията по високите етажи на властта, корупция, но не в президентството, а както виждаме на други места, магистрали, които се разследват от прокуратурата, НДК тепърва ще го разнищваме, санирането", заяви лидерът на БСП.

Според Цветанов обаче целта на комисията е да се разсеят всички съмнения около бъдещата сделка.

Целта не била да се вика на изслушване прзидента Радев, а експерти и да се изясни всичко свършено досега за купуването на изтребителите.

Червеният Крум Зарков обвини ГЕРБ, че нападат държавния глава: "Това, което ви вбесява е рейтингът на Румен Радев и знаете, че макар да сте шампион по изборни победи, никога няма да достигнете това, което той направи, а именно хората го обичат, уважават и му се доверяват".

Според Йордан Цонев от ДПС създаването на временна комисия за изтребителите не само ще блокира процедурата по сключването на сделката, защото вече е вход, ами дори ще я компрометира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
6
 
8
 
! Отговори
ОТ ГЕРБ МНОГО КРАДАТ преди 6 години
КОМИСИЯТА ДА РАЗСЛЕДВА И ЦВЕТАНОВ ЗА КОРУПЦИЯ, ЩОТО НЕЩО МНОГО Е ЗАИНТЕРЕСУВАН ДА КУПИМ АМЕРИКАНСКАТА БРАКМА.
82
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И В САЩ И В ГЕРМАНИЯ ПРИЗНАВАТ, ЧЕ РУСНАЦИТЕ ИМАТ ВИСОКОРАЗВИТИ КОМПЮТЪРНИ ТЕХНОЛОГИИ.ЩОТО СИ РОВЯТ В НАЙ-СЕКРЕТНИТЕ ИМ СЪРВЪРИ, ИЗБИРАТ ИМ ПРЕЗИДЕНТИТЕ И ПР.
81
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 120 Руснаците нямат нищо, брат! Те така си мислеха и китайците 1968-*** и тръгнаха да ги нападат с танкове и от танковете им останаха стопени петна за секунди.Нищо нямат, да знайш!
80
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 110А ханъмата в Турция нигериец ли свали бре???? Или сърбите не бяха обучавани в Русия?
79
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудно ми е защо на нас ни е нужен този самолет?АЕко избухне конфликт , докато се вдигне и докато разбере какво ще прави, като се вдигне, София вече няма да съществува.Щото ракетите летят много бързи.
78
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 107 Изритаха ли ги с бой от Украйна? Браво, бе, соррос- кефиш! То затова ли Путин си взе Крим- без една гръмнала пушка? Муааххаахахахах..голям бой , ЕЙ! Уахахахахахаахаха....
77
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОТ ЦЯЛМАТА РАБОТА Е ЯСНО, ЧЕ ЦВЕТАНОВ ЛОБИРА ЗА АМЕРИКАНСКИЯ 30 ГОДИШЕН БРАКУВАН САМОЛЕТ. ТОВА Е ОТ ЯСНО ПО-ЯСНО.НЕ Е ЯСНО, ОБАЧЕ, КОЛКО Е ПОЛУЧИЛ ЦВЕТАНОВ ЗА ТОВА ЛОБИРАНЕ, ЗАЩОТО ЗНАЕМ, ЧЕ ТОЙ НЕ ПРАВИ НИЩО БЕЗПЛАТНО.
76
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко руски таралясника са свалени от американски самолети....За нищо не стават руските ***. Колкото става безаналоговата C400 над която минаха 59 томахавки. Всичкото руско ***.
75
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 113 Точно тук е интересното- че знаейки че вътре има руснак а не някакъв друг и не са го свалили. Една грешка направиха само турците оная година. Все едно оня ден руския изтребител да беше свалил ф-16 дето пазеше руския министър и да кажем че Су-то е по-добро от Ф-16? *** ли си къв си?
74
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 91Ххахахахахахахахаахахахахххах!! Стига с тези "тренировъчни битки" от руската пропаганда бре!!! Няма кой да ти се върже, тролчев!! Твоята работа е "тамам да и го пъхна ама тя не дойде!" Ххахахахахах!! Реалността, Санчо , е друга! Бруталната реалност с жертви и почернени семейства:Ф-15 - МиГ/Су -103:0Ф-16 -Миг/Су 83:0 + още около 40 свалени руски железа от Израел но те не дават точна статистика
73
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Mr.STARBUCKSНАГЛИ И ПРОСТИ СА РУСОФИЛИТЕ ЗАТОВА В УКРАЙНА ГИ ИЗРИТАХА С БОЙ
72
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Питайте гусин прецедента колко комисионни ще гушне от сделката, че толкова реве за тия Грипени.
71
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Пешонайзермиг 29 няма да купим защото е щайга
70
1
 
4
 
! Отговори
До 89 преди 6 години
Няма нищо за чудене. НАТО казва, че не може с руски изтребители, защото системата не им е направена за риска техника. С други думи казано - изолация на руска военна техника. Независимо от технически характеристики, цена и полезност.
69
1
 
1
 
! Отговори
Кинджо преди 6 години
Абе тази шизофреничка ли е? Радев налага Грипените, Герберите правят комисия за разберат що толкова се напиняме за тези Грипени и май искат да изберат нещо друго, тя обвинява Борисов хем че предрешил избора, хем че го оспорва? Наскоро чух едно изкаване "Не ме интересува какво мисля" .... май ще да е нейно :)
68
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 84На Ф-ките все им е тази колко тежат руските железа. Пред AIM 120 всички са равни:)
67
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 98 Реалността от болния мозък на един наркоман като теб не ме интересува. Върви се лекувай, че си го закъсал като гледам с пороците.
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
88, Старбъкс, теб когато и да те пребие човек все ще е късно!
65
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПешонайзерГрипен е разработка 1988-1989 година в експлоатация от 1997 година, Еврофайтера е от 1994 в експкиатация от 2003, поне малко се информирай преди да пишеш глупости, МИГ-29 е на светлинни години и от двата самолета
64
2
 
1
 
! Отговори
Баце преди 6 години
Точно така грипавите са запорожките на самолетите. Честито.