Окончателно: Увеличават само минималната пенсия

БСП настоя, че това води до усещане за несправедливост
114
Окончателно: Увеличават само минималната пенсия
Снимка: Dnes.bg, архив

Мнозинството в парламента в крайна сметка окончателно одобри предложението на кабинета за скок само на минималната пенсия. От БСП искаха да се индексират всички пенсии, но по сметките на управляващите пари за това няма.

Така че от 1 юли минималната пенсия за стаж и възраст ще се увеличи с близо 20 лева и ще стане 180 лева, а от 1 октомври ще скочи до 200 лева. Депутатите записаха промяната в закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.

Скокът на пенсиите касае над 800 хил. души, а това ще струва на държавата близо 100 млн. лв. допълнително за тази година и още 280 млн. лв. за 2018 г.

Според социалистите обаче увеличението само на най-ниската пенсия води до усещане за несправедливост и заради това настояваха минималната да стане 300 лева и да се индексират всички останали.

Червеният Драгомир Стойнев отсече, че предложението на управляващите се отнася само да хората с най-малък или дори никакъв принос към осигурителната система.

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ обаче обвини опозицията, че разглежда промените само за популистки политически изказвания.

По нейните разчети искането за 300 лева минимална пенсия ще струва на държавната хазна по над един милион лева на месец.

"От юли до декември тази година това ще глътне 760 милиона лева, за догодина ще е 1,6 млрд. лв., за 2020 - 1,7 млрд., никой обаче не казва откъде ще дойдат тези средства", скочи тя.

Стоянова допълни, че и в момента близо 50% от парите за пенсии са трансфер от държавния бюджет към този на ДОО, т.е. от данъци, а не от осигуровки.

"Ако бъдат увеличени пенсиите на 300 лева, процентът ще скочи и би трябвало да се увеличат или данъците, с което едва ли ще сте съгласни, или осигуровките, или да е за сметка на други разходи от бюджета, кои да са те – от парите за въоръжаване на армията, от тези за полицаите и пожарникарите, за социално подпомагане", настоя тя и обвини левите депутати, че се интересуват само от разходите, но не и от приходите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
2
 
28
 
! Отговори
Андрешко. преди 6 години
Не трябва да се увеличават пенсии само,за да се угоди на коалиционния партньор,а по формула за всички пенсионери. Сега се противопоставят пенсионери,които са имали по-висока пенсия,заради по-голям трудов стаж срещу пенсионери със стаж до 15 години. Мислят ли "патриотите",че с увеличение само на минималната пенсия са изпълнили предизборните си обещания? Защо правителството не върне единия милиард от санирането на блокове в бюджета и с тях да индексират и останалите пенсии?
75
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Мега икономист, ако аз имам 20 години стаж, обаче за тях съм внесъл в НОИ 50 000 лева, а ти НЕмързеливецо имаш 40 години стаж, обаче за тях си внесъл общо 10 000 лева, щото си крил осигуровки или пък просто си толкова некадърен, че си работил общак за 400 лева заплата, то КОЙ е по-заслужил да получава пенсия и в какъв размер?
74
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Мега икономистДанък върху неработещите не се плаща от никой а трябва да е данък 203--30% върху който има пари и купува имоти и коли.
73
6
 
6
 
! Отговори
Мега икономист преди 6 години
До решениетоНе е толкова просто. При плосък данък от 20% всичко ще поскъпне с 15%, ще има голяма инфлация, доходите естествено няма да се индексират /или минимално/. За многочужди компании ще стане изгодно да се изнесат в други държави като Сърбия, Македония, Индия. С нашето грандиозно производство и индустрия - направо ще се закопаем сами. Относно данък върху пенсията - това е абсурд. Работещия е платил тези пари като отчисления от заплатата си. Да има данък само за мързелите без стаж.
72
1
 
9
 
! Отговори
срам преди 6 години
До лъжци/крадци/убийциДа не би да си помислите, че останалите ще гласуват за вас?
71
1
 
10
 
! Отговори
разстрел преди 6 години
До реалистИ вашата кончина наближава!
70
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заглавието подвежда!Всички пенсии се увеличават от 1-ви Юли!Друг е въпросът,защо много хора не са се осигугурявали или на малки суми?
69
1
 
13
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 години
Социално осигурителната система е измислена да ни залъгва че ще получим нещо за да внасяме докато сме млади , после като остареем и се налага да се пенсионираме почват да ни режат от пенсията по различни параграфи , смятат пишат - намаляват. И всичко това с цел да се гарнатират пенсии на чиновниците и съдиите и на полицаите
68
2
 
10
 
! Отговори
гнусни комуняги преди 6 години
До АнонименНикой не ги е избирал а те сами се самоизбраха.............
67
0
 
23
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Герб купиха най - официално неграмотния и неработещ електорат.
66
3
 
3
 
! Отговори
лъжци/крадци/убийци преди 6 години
До другитеСКОРО ЩЕ ВИ СЕ ВИДИ КРАЯТ!!!! ЕРДОГАН ЩЕ ВИ ИЗКОЛИ ДО ЕДИН ЧЕРВЕН ГАД!
65
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ако искате да се оправят мноого неща-просто спрете да гласувате ! Всички-тотално !! Да видите какво тичане ще падне и колко работи ще се оправят !!
64
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
най-справедливо-кой каквото внесъл това ще получава ! който НЕ е-да духа супата !
63
5
 
14
 
! Отговори
гадористан преди 6 години
що бе другарко нинова ,че полковниците пенсионери и сега се п одписват на 1000 лв -лично един пред мен в пощата на красно село -още ли да им увеличат а? да не са били на война ? цял живот на държавно всичко -имоти,вили,коли банкети санаториуми и военна болница ?!! и са живи и здрави -столетници !Пък моите родители БАЧКАТОРИТЕ починаха на по 60г !
62
0
 
17
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Това се пише на сметата на "Патриотите". Излъгаха всички пенсионери. Все едно ги няма в правителството. Горанов прави каквото си иска.
61
0
 
21
 
! Отговори
МУНЧО преди 6 години
Благодаря ти бащице от Банкя! Много мъдро решение! Само така! Можеш ли да ми кажеш колко лева обещетения изплащаш на цига:ните дето ни обират, бият и и знасилват? А колко пари изплащаш всеки месец на ония които си назначил да ни пазят от циг/анската напаст? И колко пари излизат от бюджета за тия си5некурни длъжности в МВР които ти и така не разбра толкова години за какво са създадени? А колко пари получавате вие всички некадърници за да си правите експерименти как се управлява държава? Ха ....
60
0
 
11
 
! Отговори
решено преди 6 години
От социалното подпомагане. Стига сме хранили лентяи, спрете него.
59
0
 
15
 
! Отговори
чарли преди 6 години
Защо работихме по 40 години ?
58
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавата да си поеме социалните плащания парите за пенсии да с си само за пенсии. Който колкото, внасяш- получаваш. Не да ми излизат с номера че собсидирт, а в същото време да се плащат едни пари на индийците.
57
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре,че вече не пишете скок на пенсията.Смешно е.