Окончателно: Увеличават само минималната пенсия

БСП настоя, че това води до усещане за несправедливост
114
Окончателно: Увеличават само минималната пенсия
Снимка: Dnes.bg, архив

Мнозинството в парламента в крайна сметка окончателно одобри предложението на кабинета за скок само на минималната пенсия. От БСП искаха да се индексират всички пенсии, но по сметките на управляващите пари за това няма.

Така че от 1 юли минималната пенсия за стаж и възраст ще се увеличи с близо 20 лева и ще стане 180 лева, а от 1 октомври ще скочи до 200 лева. Депутатите записаха промяната в закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.

Скокът на пенсиите касае над 800 хил. души, а това ще струва на държавата близо 100 млн. лв. допълнително за тази година и още 280 млн. лв. за 2018 г.

Според социалистите обаче увеличението само на най-ниската пенсия води до усещане за несправедливост и заради това настояваха минималната да стане 300 лева и да се индексират всички останали.

Червеният Драгомир Стойнев отсече, че предложението на управляващите се отнася само да хората с най-малък или дори никакъв принос към осигурителната система.

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ обаче обвини опозицията, че разглежда промените само за популистки политически изказвания.

По нейните разчети искането за 300 лева минимална пенсия ще струва на държавната хазна по над един милион лева на месец.

"От юли до декември тази година това ще глътне 760 милиона лева, за догодина ще е 1,6 млрд. лв., за 2020 - 1,7 млрд., никой обаче не казва откъде ще дойдат тези средства", скочи тя.

Стоянова допълни, че и в момента близо 50% от парите за пенсии са трансфер от държавния бюджет към този на ДОО, т.е. от данъци, а не от осигуровки.

"Ако бъдат увеличени пенсиите на 300 лева, процентът ще скочи и би трябвало да се увеличат или данъците, с което едва ли ще сте съгласни, или осигуровките, или да е за сметка на други разходи от бюджета, кои да са те – от парите за въоръжаване на армията, от тези за полицаите и пожарникарите, за социално подпомагане", настоя тя и обвини левите депутати, че се интересуват само от разходите, но не и от приходите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
16
 
! Отговори
Гюнтер до 50 преди 6 години
Парите от пенсионния фонд и задграничните дружества ги откраднаха ***(вкл.сегашни герб,уточнявам за питекантропи) и си ги раздадоха.С Хиперинфлацията окрадоха спестяванията на хората от банките и заметоха следите.
55
0
 
19
 
! Отговори
за депутатите преди 6 години
ей да ви исъхне всичко само не и прането,само виното на обяд или вечеря ви е 100 евро питате ли горките баби и дядовци как я карат с 100 еврака да има за храна ,вода ,дрехи,данъци,за внуците някой лев ,за лекарства,за дърва, нештасници проклети въпрос на време е кога ще се надигне народа да ви исколяттт като прасета.
54
1
 
16
 
! Отговори
до 49 преди 6 години
Много си елементарен бе чове.герб какви са бе,че те са по *** от ***.Те са тъмночервени..Но толкова ти.е сивото,ти не си виновен.
53
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искам закон, според който депутати и министри да получават мин. Пенсия за срока на съответния пост. Така, хем ще духат дъщата супа, хем няма за се натескат да управляват. А за краденето - клептоманията се лекува с бой през пръстите!
52
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябваше да индексират всички пенсии с 2,4 %, което щеше да глътне повече пари от увеличаването само на минималните пенсии. Така вместо да отделят повече пари за пенсионерите, герберите с активното участие на патриотите ще икономисат пари и ще пропищят до небесата, че са дали пари на най-бедните. Лъжливи к-опелета са това политиците.
51
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Същото недоразумение източи и здравната каса.
50
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
е то от герп какво друго може да очакваш...само кражби и просъотия
49
1
 
30
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 6 години
ПЕНСИОННИЯ ФОНД ГО "ИЗТОЧИ" ОНОВА НЕДОРАЗУМЕНИЕ СИМЕОН ДЯНКОВ...
48
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГюнтерМалко бъркаш за парите. Тези от *** ги изяде хипер инфлацията, а пътрия кабинет на ББ разрешиха да се ползват натрупаните средства от осигуровки за "други плащания". Иначе за смешните 200 лева си прав, но това е целта да си зависим и подтиснат. Това е изгодно на всички политици, които са по-скоро икономисти.
47
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 47.Гербер, не лъжи! Парите от пенсионния фонд са били национализирани. За да се възстанови фонда беше решено да се направи сребърен фонд, където да влизат пари от приватизацията и при денационализацията пенсионния фонд да се възстанови. Само че питай Костов и компания какво се случи с приватизацията, а после се изпари и сребърния фонд. Както междувпрочем един слънчев ден ще се изпарят и парите от вноските за втора пенсия - те са около 8 млрд. и ще изчезнат в някой джоб.
46
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вие май не разбирате, няма пари, защото .......... сега се краде безогледно!
45
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вие май не разбирате,няма пари защото *** откраднаха пенсионния фонд и всичко се почна от нула!!тва е!Парите от фонда се виждат всеки ден къде са,те не са се изпарили...Но,българина никога не иска нищо да знае.С прости думи затова сме и най трагичната държава в света.Щото навсякъде крадоха,но поне с малко мярка..тук няма милост,до кокъл..и продължава семето им сега да опоскват ко нещо още може..И хич не ми пука за минусите ви щото аз в тоя цирк играя от 48години и видях смърта на България
44
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пенсии, не гръцкайте, вие си ги избрахте.
43
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А сега, ако си се осигурявал на макса, може да получаваш 160 лева "социална пенсия", щото видиш ли не си чоплил семки в подлеза, докато продаваш *** 40 години.
42
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БацеСправедливостта на е за БСП, а за българските граждани, бе гербер ***.
41
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да това е справедливо, НО без да има 40 години минимум за единия "компонент".Аз може да съм работил "само" 20 години, НО да съм се осигурявал на 50 000 лева заплата (ако няма горен праг) и да искам на 45 години да се пенсионирам.НОИ трябва да може да ми направи актюерски разчет и да каже: Да ти ще живееш средно още 35 години, до сега си внесъл X лв., значи по нашите актюерски разчети може да получаваш Y лв. месечна пенсия, със или без унаследяване за следващите 35 г.
40
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще доживея ли веднъж да кажат "няма пари за партийни субсидии"? Или "няма пари за командировъчни на депутатите в Мадагаскар"? Или няма пари да си сменят луксозните коли? Или няма пари да за увеличението на депутатските заплати?
39
1
 
9
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Я?!?!!!!, твърд препарат за миене също забранена дума!!!хахахааа..днес,оляхте се бе!
38
0
 
20
 
! Отговори
Прост народ слаба дъ преди 6 години
Във всички нормални държави пенсията се изчислява от два компонента , а именно сума върху която сте осигуряван и период за които сте осигуряван ! Всичко друго е алабализъм и дрънкане на глупости !
37
13
 
6
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Понеже сега отново ще ае завихри борба за и против,само да упомена че *** откраднаха пенсионния фонд и го раздадоха на своите си хора.Така че престанете с това колкото си внасял толкова ще получаваш щото само по себе си 180 лв е гавра с човека.Преди да ругаете помислете защото палачинката в един момент се обръща и сега ругаеш утре си с 200лв пенсия за въже и сап'ун!!!