Окончателно: Увеличават само минималната пенсия

БСП настоя, че това води до усещане за несправедливост
114
Окончателно: Увеличават само минималната пенсия
Снимка: Dnes.bg, архив

Мнозинството в парламента в крайна сметка окончателно одобри предложението на кабинета за скок само на минималната пенсия. От БСП искаха да се индексират всички пенсии, но по сметките на управляващите пари за това няма.

Така че от 1 юли минималната пенсия за стаж и възраст ще се увеличи с близо 20 лева и ще стане 180 лева, а от 1 октомври ще скочи до 200 лева. Депутатите записаха промяната в закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.

Скокът на пенсиите касае над 800 хил. души, а това ще струва на държавата близо 100 млн. лв. допълнително за тази година и още 280 млн. лв. за 2018 г.

Според социалистите обаче увеличението само на най-ниската пенсия води до усещане за несправедливост и заради това настояваха минималната да стане 300 лева и да се индексират всички останали.

Червеният Драгомир Стойнев отсече, че предложението на управляващите се отнася само да хората с най-малък или дори никакъв принос към осигурителната система.

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ обаче обвини опозицията, че разглежда промените само за популистки политически изказвания.

По нейните разчети искането за 300 лева минимална пенсия ще струва на държавната хазна по над един милион лева на месец.

"От юли до декември тази година това ще глътне 760 милиона лева, за догодина ще е 1,6 млрд. лв., за 2020 - 1,7 млрд., никой обаче не казва откъде ще дойдат тези средства", скочи тя.

Стоянова допълни, че и в момента близо 50% от парите за пенсии са трансфер от държавния бюджет към този на ДОО, т.е. от данъци, а не от осигуровки.

"Ако бъдат увеличени пенсиите на 300 лева, процентът ще скочи и би трябвало да се увеличат или данъците, с което едва ли ще сте съгласни, или осигуровките, или да е за сметка на други разходи от бюджета, кои да са те – от парите за въоръжаване на армията, от тези за полицаите и пожарникарите, за социално подпомагане", настоя тя и обвини левите депутати, че се интересуват само от разходите, но не и от приходите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И най-гадното е, че много от тях пак ще са излъгани, защото получаващите минимална пенсия + наследствена такава или други добавки, няма да вземат нито лев. Това е Биби и номерата му не са ясни само на заблудените гласували за него.
35
14
 
3
 
! Отговори
Баце преди 6 години
Абе трябваше да вдигне и другите пенсии с по 20 ст. та БСП да получи справедливост.
34
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пада им се на страхливите пенсионери. Боко намали им със 100 лева пенсията им бе и ги дай тия милиарди за магистрали, те *** пак ще гласуват за теб .
33
3
 
12
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
ГАВРА И ГЕНОЦИД!!!да живей евроатлантизма и нато!!!да живей Банкя,Сирищник и паси!
32
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
***, увеличавате пенсиите с 9 евра и ни проглушихте ушите. Некадърни сте, крадливи сте подигравате ни се.
31
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тъпите пенсионери пак бяха излъгани да гласуват от гербаджии и "патриоти". Сега да си сърбат попарата. Теглиха им шута - ненужни са до следващите избори, когато пак ще ги преметнат с обещания.
30
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в България всичко се води пенсия трябва да се отделят социалните плащания от реалните пенсии давани за направени вноски.
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Четете по-внимателно.На 200 лева се увеличават САМО нормалните пенсии (за възраст и стаж). Социалните пенсии за възраст без стаж, НЕ СЕ увеличават.Проблемът е, че такива "социални пенсии" ще почнат да получават разни програмисти, лекари, високообразовани специалисти, учили до 27-8-30 години и нямащи простотията, наречена стаж, въпреки, че после (дакажем над 30 години) са внесли ХИЛЯДИ левове повече от някой продавач в подлеза.
28
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи така ... който не е работил и съответно не е внасял осигуровки ще получава пенсия равна на онзи, който е работил и е внасял осигуровки макар и върху малък осигурителен доход.ИЗВОД: Няма нужда да се внасят осигуровки и да се работи след като в крайна сметка ще се получава същата пенсия.
27
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво значи "трудов стаж"???С какво допринася "трудовия стаж" в реално измерени, към фондовете на НОИ, ако се осигуряваш 40 години на 300 лева?Ако някой е работил "само" 30 години, но се е осигурявал на 1000 лева, той е допринесъл много повече от теб с "трудовия стаж". Категорията "стаж" е вредна и трябва да отпадне. Да се гледа САМО реалният принос в системата.
26
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Увеличава се минималната пенсия, т.е. социалната помощ за хората, които никога не са работили. А пенсиите на тези, които имат дългогодишен трудов стаж остават същите, т.е. средства, с които едва, едва да се оцелява. Падение за България. Нямало пари за увеличение на пенсии, а има стотици фамилии с имущество за милиони.
25
1
 
21
 
! Отговори
%%%%.... преди 6 години
Когато Костов беше премиер, индексирането на заплатите ставаше с ЕДНАКЪВ ПРОЦЕНТ ЗА ВСИЧКИ! Пенсиите се индексираха по същия начин! Правеха го и след него. А сега се стопява една разлика от около 25%...Не е справедливо! Не е ! А ако се "осъвременява", ползвайте формула, за да получат и по-новите и виско пенсии някакъв справедлив процент ръст!
24
0
 
14
 
! Отговори
ТКЗТ преди 6 години
Едва при третия мандат на БХ башбаканът вдяна да увеличи най-ниските пенсии. Докато има мат'рял да гласува за БХ индексиране на пенсиите ще стане чак при 33-ия му мандат. накратко ТКЗТ(Трай коньо за зелена трева!).
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БУНТ! НА ОРЪЖИЕ! ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ! ТУК ЖИВЕЯТ САМО ТУРИСТИТЕ!
22
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На никой от тези в сегашният парламент не му трябват "учили и работили" не си ли го разбрал? Те си имат непоклатим матрЯл, който за 20 лева, кИбабчИ и бира ще гласува както искат.До 2022 има милиарди евра за усвояване, пък и от бюджета ще се краде колкото може, после........те си имат къщи, вили, коли и яхти по Франция, Англия, Германия или Швейцария, а децата им отдавана вече учат там.ВИЕ *** *** матрял такъв!!!
21
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВъзмутенТова правителство ще ни довърши окончателно особено тези дето сме учили и работили!
20
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПЪЛНА ЛЪЖА ТОВА Е УПРАВЛЕНИЕТО НА ГРАБ И ПАТРИОТИТЕ!!!!КАТО ВДИГНАТ МИНИМАЛНАТА ПЕНСИЯ ВСИЧКИ ТЕЗИ СУБЕКТИ ЩЕ ИЗГУБЯТ ЕДИН КУП ПРИВИЛЕГИЙ!!!НАЙ-МАЛКИТЕ ПЕНСИЙ С ПРАГ ДО 200 ЛЕВА ИМАХА ЕДИН КУП ПРИВИЛЕГИЙ ЗА ОТОПЛЕНИЕ И КАКВО ЛИ ОЩЕ НЕ И СЕГА ЩЕ ИМ ГИ ОТНЕМАТ!!!РЕАЛНО ДЪРЖАВАТА НИЩО НЕ ГУБИ А МОЖЕ И ДА ПЕЧЕЛИ ОТ ТАЗИ ОПЕРАЦИЯ!!!----------ИЗБОДА ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА ГРАБ САМО ЗА НЯКОЛКО МЕСЕЦА Е УВЕЛИЧЕНИЕ НА ГАЗА И ТОКА И ВОДАТА
19
1
 
22
 
! Отговори
някой преди 6 години
Ами...какво да коментираме нещо, което е до болка познато.Когато ББ раздава порциите, пенсиите се замразяват.Колко години вече?Само преди месеци се разкайваше за ниските пенсии и доходи и обещаваше повишаването им. Но много бързо забрави или пък най-нагло е лъжел и лицемерничал.Най-ниските пенсии са СОЦИАЛНА ПОМОЩ и би следвало да се изплащат от СОЦИАЛНОТО МИНИСТЕРСТВО.Ало, БСП и останалите партии защо мълчите?Или пък едва-едва повдигате въпроса, колкото да не е без хич. Само хленчите.
18
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пенсиите трябва да бъдат премахнати. Всички.Да се заменят с доброволни застраховки "старост", "инвалидност", "безработица" и т.н., а на ВСЕКИ български гражданин, над 67 години, да бъде осигурявана по кофичка кисело мляко и половин хляб на ден в натура, срещу купони. Всичко друго "пенсионерът" да си осигурява, застрахова, спестява, инвестира САМ, колкото, когато и както иска.
17
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От новия месец минавам на минимална , на четири часа. Така, като се пенсионирам на мен ще увеличават.