Борисов: Интересите на европейците - първа грижа при Brexit

Готови сме, като европредседател, да помогнем за излизането на Лондон
25
Борисов: Интересите на европейците - първа грижа при Brexit
Снимка: БТА

България е готова, като председател на Съвета на ЕС, да подкрепи преговорния екип в процеса на оттеглянето на Обединеното кралство и Северна Ирландия от Европейския съюз.

Това обяви премиерът Бойко Борисов на среща с главния преговарящ от ЕК за Брекзит Мишел Барние, съобщиха от пресслужбата на кабинета. Пред ненго българският министър-председател е съобщил, че страната ни е готова да поеме своите отговорности по европредседателството от началото на 2018 г.

Заставането ни начело на Съвета на ЕС ще съвпадне с процедурата по излизането на Лондон от съюза.

Пред Барние Борисов България подкрепил тезата, че един от основните приоритети трябва да е поставянето на въпросите за правата на гражданите.

Затова според премиера ни в бъдещото споразумение за оттегляне трябва да бъде заложен недискриминационен и ефективно приложим механизъм, който да създаде правна сигурност за дългосрочно и постоянно пребиваващите в страната европейски граждани.

Борисов е подчертал особената си загриженост по отношение на големия брой студенти във Великобритания.

"За България принципът на единството на Общността в преговорите с Обединеното кралство е много важен, затова от ключово значение ще бъде постигането на споразумение за оттегляне, което по справедлив и балансиран начин да гарантира интересите на всички държави членки и на техните граждани", е заявил българският министър-председател.

Той е изразил надежда, че и след Брекзит Европейският съюз и Великобритания ще останат партньори в области като сигурността и борбата с тероризма.

Борисов и Барние са изразили общо мнение за изключителната важност на уреждането на финансовите задължения на Обединеното кралство към ЕС въз основа на принципа на изпълнение на всички поети ангажименти.
 


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
я ТОЯ НАШИЯ ИМАЛ ГЛАВА КАТО ОНОВА ПОД КРЪСТА ОТЗАД-Д-------ЗАДНИК !
9
0
 
7
 
! Отговори
Батюшката преди 1 година
Народът му умира от глад и болести ,той за Европа се загрижил !
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Приоритет на БГ трябва да стане документирането на реалността в документите на ЕС! Трябва да се запише,че по население ЕС вече не е Европейски Съюз,а ЕвроАрабски Съюз- -ЕАС ! А следваща цел на БГ-час по-скорошното ни излизане от ЕАС! Нито Аспхарух,нито Симеон Велики,нито Левски и Ботев са мечтали,борили и умрели,за да станем като Белгия, Англия,Франция, Холандия,Швеция и т.н. "западни" държава с основно арабски изселници и тук-там българско население! Иначе-жабите-в гьола, политиците - в Белене!
7
8
 
3
 
! Отговори
До анонимен 9 преди 1 година
Човече, ЕС не ти е дойна крава, само да искаш да вземаш. Не си наясно с основните принципи на съюза, с причините за основаването му, явно е , че ти не си дорасъл да си европеец и още по-малко да коментираш нещо , което не разбираш. На унгарците ако не им харесват условията за членство, прав им път- да излизат от ЕС. Никой на сила не ги държи . А ти , по-добре хващай пътя за Азия.
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
щели били да излизат

ами да излизат ,ама не, стоят на вратата
5
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жалка работа. Ще повърна
4
9
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 година
До Анонимен

"Мащабен е в прибирането на евросубсидиите и кредити на корем.Черната му алчна душичка няма да намери покой никога"...
----------------------------------------------------------------------
Не мисли, че европейците са толкова глупави... - те много добре знаят кой краде и веднага му спират субсидии и европроекти...
3
5
 
7
 
! Отговори
пешо кривото преди 1 година
европейците не става ли въпрос за онези липет шест индивида ?кои по именно?
техните интереси пазиш ?
ами на 6млн . българи?
ний ко пряйм?
2
14
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 година
Навсякъде канен, навсякъде приет... - съобразяват се с него... - по мащабност и значимост надмина, дори дякон Левски... - търси се талантлив писател от рода на Симеон Радев да опише новия строител на съвременна България... - от такива новини кака Кури направо побеснява...
1
4
 
20
 
! Отговори
Сервилний преди 1 година
Добре беее; кат си кукла на конци трябва ли де е толкова очевидно?!!!?