Мишел Барние обеща: Преговорите за Brexit ще са прозрачни!

Главният преговарящ за излизане на Острова от ЕС посети парламента ни
29 юни 2017 21:00, Виктория Тошкова
2
Мишел Барние обеща: Преговорите за Brexit ще са прозрачни!
Снимка: Reuters, архив

Преговорите, които току що започнаха с Обединеното кралство за неговото напускане от Европейския съюз (ЕС), е тема, която вълнува изключително много граждани. Не искам тези преговори да остават тайна, да остават непрозрачни. Това заяви Мишел Барние, главният преговарящ на Европейския съюз за излизане на Великобритания от структурите на Съюза, след среща с народни представители от комисиите по външна политика и по европейските въпроси и контрол на европейските фондове в Народното събрание.

Затова искам първо да уведомя националните парламенти за развитията, а тази сутрин се срещнах и с Бойко Борисов, допълни той. "Всички по някакъв начин трябва да участват в тази дискусия".

На въпрос дали може да даде някакви съвети на България за председателството на Европейския съвет следващата година Барние заяви, че не може да предостави такива.

"Оказва се, че България ще заеме изключително важна роля, а именно да председателства европейското шестмесечие в началото на следващата година", заяви Барние. Според него това председателство е много важно и изрази надежда, че България ще помогне да се постигне успех в преговорите.

Преговорите интересуват всички страни членки на ЕС, допълни той. "Днес съм в София, ще продължа да посещавам всички столици, за да се срещна с организациите на работодателите, със синдикатите, с представители на парламентите и с правителствата“.

„Това, което казах днес пред националния парламент и пред г-н Борисов, е, че Европейският съюз има много повече въпроси, които трябва да разрешава, така че Brexit е важен, но всъщност ние трябва да говорим и по общата сигурност, и по правата на гражданите, и по имиграцията, и т.н.“, допълни Барние.

Главният преговарящ заяви, че сред 27-те страни членки със сигурност има единодушие в позициите по Brexit.

"Най-важното, разбира се, е единството на 27-те правителствени ръководители и държавни глави и на ЕП, но са важни и националните парламенти", допълни той.

"На втория етап на преговорите, когато се постигне ново споразумение, ще трябва да участват и националните парламенти, защото ще трябва да го ратифицират" каза още Барние.

Още за икономика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Западняците винаги са ни мразили...и си наемат разни свинеформатори в държавите от източния блок за да ни съсипват...като ц.ц. и б.б.
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щата Великобритания е време да изгони Кобургите и да вземе американския президент за държавен глава.