ДПС и ОП на нож: Кой е виновен за конфликта в Асеновград?

Размениха си обвинения за насаждане на разделение между етносите
88
ДПС и ОП на нож: Кой е виновен за конфликта в Асеновград?
Снимка: БТА

Конфликтът в Асеновград между роми и българи се пренесе и в парламента. Противопоставянето на жълтите павета стана между ДПС и Обединените патриоти, които взаимно се обвиниха, че са в основата на разделението между етносите.

Още по темата
За ДПС агресията на националистите се отразява и на обществото, а пък според патриотите депутатите на Доган са причина ромите да мислят, че имат само права, но не и задължения.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ смята, че последвалото напрежение след инцидента, при който роми биха с камъни и лопати деца спортисти в Асеновград, е знак за състоянието на обществото и заради това било крайно време политиците да погледнат истината в очите и да осигурят "форма на мирно съществуване на нашите деца".

За него най-важното било да се анализират предпоставките, които водят до такъв тип агресия в обществото и модел на поведение, а те били, че се толерират хора на високи нива, които публично демонстрират своята омраза.

Според Карадайъ националистите насаждат омраза, която е на път да създаде проблем на демокрацията в страната ни.

"Пожар не се гаси с бензин, искаме дебат в парламента и в европейския също, не трябва да пропиляваме шанса си и да пренебрегваме една уникална форма, получила признание, а именно българският етнически модел", коментира той.

Лидерът на ДПС упрекна лично вицепремиера Валери Симеонов, че си е позволил да определя инцидента в Асеновград като етническо противопоставяне и така отново да разделя обществото.

"Да не забравяме, че наказателната отговорност е лична и да се внушава виновност на цели етнически групи заради един провинил се е крайно опасно", предупреди той.

Милен Михов от Обединени патриоти обаче пък отвърна на удара на Карадайъ със същите упреци.

"Ромите в махалата показаха, че нямат страх от закона и за тях важат единствено племенните правила на техния род, а това е заради водената от години политика, че те имат правата на всички останали, но и не задълженията, виновникът за това е псевдолибералната политическа формация ДПС, същите, в чиито джобове потекоха милиони левове от грандови схеми и усвоиха милиони левове по ромски програми", скочи той.

Според него политиците от ДПС са псевдозащитници на човешките права, които "плюят" България в Европа и използват на изборите хората в гетата. Така че те били в основата на това законът на гетото да се постава над закона на държавата.

"Ще положим всички усилия, за да има ред в цялата страна, държавата трябва да предприеме мерки за събарянето на незаконните ромски постройки, да демонстрира твърда решителност, че всички български граждани имат еднакви права, но и задължения", отсече патриотът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.