Гласуване с чужди пръсти в парламента! Бъг или практика?

"Воля" нададе вой – изпробвали вече пропуска
30 юни 2017 13:30,
5
Гласуване с чужди пръсти в парламента! Бъг или практика?
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

В парламента може да се гласува масово с чужди карти, независимо от електронната система за гласуване с пръстови отпечатъци. 

Това обявиха изненадващо депутати от "Воля", изпробвали собственоръчно пропуска. Вчера при гласуването за анкетната комисия за парите на НДК Андон Дончев успял да гласува с картата на колегата си Симеон Найденов. 

Депутатите на Веселин Марешки сигнализирали шефа на парламента Димитър Главчев. Те изразиха надежда проблемът да е технически и да се отстрани скоро. 

"Чухме разговори за това, че може да се гласува с чужди карти и днес веднага сигнализирахме за определения проблем. Бяхме длъжни да проверим и установихме, че системата за проверка на отпечатъците на работи и се дава възможност за гласуване с чужди карти", каза Андонов. 

"Този проблем поставя много въпроси, най-важният от които е как са приемани законопроектите и кой с каква карта е гласувал", коментира шефката на групата на "Воля" Гергана Стефанова. 

Системата за гласуване с пръстови огпечатъци в парламента бе въведена в първия мандат на ГЕРБ. При нея депутатът поставя картата си, след това се идентифицира чрез пръстовия си отпечатък, след което системата му дава възможност да упражни вота си. 

След разкритието на "Воля" става ясно, че вотът на депутатите може да бъде отчетен и пръстовите отпечатъци на друг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Подиграват се преди 6 години
Парламент а ЦАчева бе ползван з а прокарване на НАГЛО ПРЕСТЪПНИ НЕЗАКОННИ Проекто наредбички от платени брокерчета.Стоци нагло престъпни наредби ,НЕЗАКОННИ Още тровят живота на народа.Ограбват десетки милиарди годишно без да им пука..сега се скатават да не пречат на наглите грабежи по отработени схеми през оперативни програми.От таблото тогава с е виждаха нагли манипулации по електронен път.Има записи прегледайте ги..В залата 170 гласували над 200
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
търтеите не искат и не могат да работят, ще направят всичко, за да могат да не ходят на работа, но пък да могат да се облагодетелстват
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако бяха с зареден индивидуален отпечатък на всяка банка нямаше да става така !зНАЧИ НИЕ МОЖЕМ СА РЕДИМ В БОЛНИЦАТА ЗА ОТПЕЧАТЪЦИ А ТЕ НЕ ИСКАТ
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой поръча системата? Кой я прие като работеща?Това са виновниците в случая.
1
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вероятно системата е направена така, както е искана. Проверява се само номер на карта за валидност, а "отпечатъкът" е само тъч скрийн бутон, който позволява гласуването, така че нищо чудно някой журналист с карта на депутат също да може да гласува