Балканите се нуждаели от перспектива, не само да си говорим кой цар чий е

Всички искали веднага да сме като Швейцария, но не ставало така
Обновена: 1 юли 2017 07:46 | 1 юли 2017 07:30, Камелия Цветанова
132
Балканите се нуждаели от перспектива, не само да си говорим кой цар чий е
Снимка: Булфото, архив

Това, че България е председател на Съвета на ЕС за шест месеца, не означава, че можем да направим всичко, което желаем. Можем да се придвижим много напред, ако политическият елит на всяка една от държавите, желаещи членство в евроатлантическите структури, надрасне историята. Тази позиция беше изразена от министър-председателя Бойко Борисов при участието му в Срещата на върха на държавните и правителствените ръководители на страните-участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. Това съобщиха от Правителствената информационна служба.

Още по темата

Нашите балкански народи – те са европейски народи, но хората имат нужда от перспектива, не само да си говорим кой цар на кого е. Това е важно за историците, но кое е по-важно от това да вървим напред и да добруват народите ни, коментира Борисов в Дубровник, където се провежда форумът.

Той посочи, че пред колегите си е обяснил, че членството в НАТО и ЕС започва от промяната в манталитета.

"На Балканите навикът е колко пари и кога ще дадат – ако може веднага, и изведнъж да станем като Швейцария. Този манталитет трябва да се промени. В Европейския съюз се работи по друг начин – хората на първо място искат да видят ценностите, да видят реформите, да видят свободата на словото, свободата на придвижването, борбата с престъпността, с корупцията и едва тогава можем да поставим темата за присъединяването с кохезионните фондове, с Берлинския процес и всичко останало", каза Борисов.

Според него пресните рани от конфликтите на Балканите спъват процеса на интеграция и на развитие на региона. Борисов даде пример със споровете за това кой да поеме председателството на ПСЮИЕ след Словения и Босна и Херцеговина.

"Би трябвало да е Косово. И отправих призив към колегата Вучич да се съгласят. Как ще говорим за НАТО и ЕС, като едно председателство не може да направим?", посочи министър-председателят.

Борисов изтъкна и важността на икономическото развитие на държавите от Балканите, припомняйки българската поговорка "Помогни си сам, за да ти помогне и Господ" и издадената от цар Иван Асен ІІ през 1230 г. Дубровнишка грамота, която е създала предпоставки за развитието на търговията между България и Хърватия още през Средновековието.

"Да направим така, че на Балканите БВП да стане като в Бенелюкс и тогава всички ще ни искат", е мнението на българския премиер. Той отбеляза важността на инфраструктурните проекти и посочи, че докато България развива своите инфраструктурни връзки с Турция, Сърбия и Гърция, в западната част на полуострова това все още не е приоритет.

Премиерът Борисов каза пред журналисти в Дубровник, че в провежданите от него в рамките на форума двустранни срещи с президентите на Косово Хашим Тачи и на Сърбия Александър Вучич обсъжда развитието както на двустранните икономически отношения, така и постигането на отношения на добросъседство между държавите от Балканите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Boko bo61 България никога не е искала Балканска федерация.Сърбия е настоявала за нея,за да командва Балканите,заедно с Русия.Българите никога няма да допуснат Балканска федерация,управлявана от Белград,а и не ни е нужна никаква федерация,защото сме част от свободните народи в ЕС,и свободния свят,чрез НАТО.
77
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Морска Сол77 С разликата,че когато ни отнеха Македония и я дадоха на Югославия,сърбите изклаха,прогониха и обраха над 1 млн българии,а когато Косово стана независимо,там почти нямаше сърби,както и сега.Сърбите трябва да престанат да сънуват Велика Сърбия,маскирана,като Югославия и да се научат да живеят,като нормална страна,с демокрацията ,но на демо,не само на думи.
76
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Морска Сол77 БКП/БСП/АБВ,признаха македонската нация и македонския език,по заповед на Коминтерна,с което предадоха България.Вучич е националшовинист,който до вчера лепеше плакати на кръволока Радко Младич,по улиците на Сърбия.Днес откровено лъже Брюксел в очите,но го търпят,за да не направи по-големи глупости.Търпението обаче си има граници.Толкова големите сръбски патриоти",запалиха най-кървавия конфликт в Европа,след Втората световна война и направиха от Сърбия,малка,бедна страна.
75
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Стършел78 Нямаме нищо общо с Джилас ,кръволоците Тито и Милошевич,нито с ултрасите-Шешел и Вучич.България изпълнява задълженията си за председателство на ЕС,на ротационен принцип.Изказването е протоколно.Лицемерните сърби,да не разчитат на нещо,ако сами не си помогнат,няма да получат облекчения по преговорите и пари.
74
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 79 "Ивайло свинарят",е въртял не толкова зле меча си,щом е побеждавал византийската армия.:)
73
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КАКВА ШВЕЙЦАРИЯ, БЕ 82 Точно това казва и Борисов,че не можем Балканите,да станем набързо Швейцария,но с пилешкия си мозък едва ли,можеш разбра.Няма по-голям мъчител за България от Русия,която ни окраде и историята,камо ли златото и всичко,което струва нещо,от 1944 до днес.Промитите мозъци",избраха ГЕРБ и Борисов на избори,но вие,предателите на България от БСП/АБВ,не за първи път обиждате българския народ,така,както го прави и Путин.Главните букви не помагат.
72
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 64-ти ,анонимник 81 На ротационин принцип-факт.България е членка на НАТО и ЕС-факт.Колумбия ще бъдем,докато комунистите,които оглозгаха България,не престанат да я крадат и сега,чрез своите фирми и подставени лица.Толкова работим,толкова имаме.Побъркани са според теб всички,които гласуват за ГЕРБ-българите.Само комунистите ,*** наричат така собствения си народ,който помакедончиха навремето,насила,по заповед на Москва.
71
2
 
13
 
! Отговори
КАКВА ШВЕЙЦАРИЯ, БЕ преди 6 години
А КАК СТАВА ***, МУТРО. КАТО КРАДЕШ КАТО ЗА СВЕТОВНО, ВЕЧЕ СМЕ КОЛУМБИЯ ИЛИ ДРУГА БАНАНОВА РЕПУБЛИКА, БРУЛЕНА ОТ КОКАИНОВИ КРАЛЕ ,КОИТО НИ "УПРАВЛЯВАТ". ТАКА ТЪПИЯ БЪЛГАРИН РАЗБИРА ДА ГО УПРАВЛЯВАТ. НАРОДЪТ ДО ТАКАВА СТЕПЕН Е ОБЕЗВЕРЕН И С ПРОМИТ МОЗЪК ОТ ОТВРАТИТЕЛНИТЕ МЕДИИ, ЧЕ ВЕЧЕ СТРАДА ОТ СТОГХОЛМСКИЯ СИНДРОМ - ВЛЮБЕН В МЪЧИТЕЛЯ СИ. И КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ГО ГРАБЯТ И МАЧКАТ, ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ МУ СТАВА. КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ЧЕТА МАЛО УМИЯТА БОКОВИ, ТОЛКОВА ПО-ЯСНО СТАВА, ЧЕ ТОЯ Е ЧИСТО ПОБЪРКАН.
70
2
 
9
 
! Отговори
До 64-ти ,анонимник преди 6 години
Каква предсефателстваща страна ще сме ние,като цяла Европа ни видя целия резил,като започнеш с НДК. Кога ще започнете да виждате по - далеч от носа си? Тези неща за съжаление,не са за нас. Всичката Мара втасала.....Да вземеш пример е едно а да го приложиш е съвсем друго. До сега сме приложили всичко отрицателно. А,ти де си живял до сега?
69
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каза Ивайло-Свинаря.
68
5
 
18
 
! Отговори
Морска Сол преди 6 години
"Би трябвало да е Косово. И отправих призив към колегата Вучич да се съгласят."Tи хубаво "отправи призив" Кратункьо, ама Вучич е сръбски патриот и му пука за Сърбия и народа й, за разлика от тебе, който ни предаде за пореден път, признавайки Македонска нация и Македонски език, само и само да се харесаш на оная вeщица в Берлин. Какъв позорен акт, какво долно предателство! Време е да си ходиш.
67
3
 
11
 
! Отговори
БРЕЙ преди 6 години
ТО ОПРАВИ БЪЛКАНИТЕ,А НЕ БЪЛГАРИЯ,ПРОДАВАХМЕ ИМЧ ГАЗ,ТОК,НЕФТ,А СЕГА НЯМАМЕ ЗА НАС СИ,И ИМ КУПУВАМЕ ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ И СТОКИТЕ,ЩОТО НЯМАМЕ ИКОНОМИКА,СЕЛСКО СТОПАНСТВО,ИНДУСТРИЯ,Т.С НЯМАМЕ НИЩО ОСВЕН ЕДИН ПОЖАРОГАСИТЕЛ И ФИЗКУЛТУРОИГРАЧ ДЕТО ДАВА АКЪЛ ПО ВСИЧКИ ТЕЛЕВИЗИЯ ОТ ИМЕТО НА ШЕСТЯХ СИ АПАРТАМЕНТА.10 ГОДИНИ КРЕДИТИ И СЛАБ АКЪЛ,ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ ЩЕ СТИГНАТ НЕБЕТО,НИЕ СЪЩО ЩЕ ОТИДЕМ ДО НЕБЕТО,САМО ЧЕ ЧРЕЗ БОГО ДУХ.
66
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боко Тиквата е слуга на запада и е ***, успешно съсипа БГ сега иска да съсипе и Балканите, за да станат всички слуги и келнери като него и да рупат филии с мас.
65
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До баба НИНА 73 Руските проекти са корупционни за нас и чрез тях Русия упражнява политически и икономически рекет.За да не си "бием"главите,после,не ги пускаме сега.Когато Русия спази европейските правила,тогава ще пуснем нейните проекти.Така,заради дървените глави на БСП/АБВ,които пуснаха "Белене",платихме над 2 милиарда неустойки.Главните букви не ти помагат изобщо.
64
6
 
7
 
! Отговори
баба НИНА преди 6 години
ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ СЕ БИЯТ КОЛКО СВЕТОВНИ ПРОЕКТИ ДА МИНАТ ПРЕЗ ТЕРИТОРИЯТА ИМ И ДА ВЗЕМАТ ДЕВИДЕНТИ,А ПЪК НИЕ КАТО КЪДЪНИ,НЕ ДАВАМЕ ИНИЩО ДА МИНЕ ПРЕЗ НАС,ЗА ДА СИ ОСТАНЕМ БОГАТИ ,ЩЕ ЧАКАМЕ ОТ УМРЯЛ ПИСМО.ТЕЗИ ДЕТО ПИШАТ СРЕЩУ ПРОЕКТИТЕ СА РЕСТИТУТКИ ИЛИ НОВОБОГАТАШИ И ГИ ИНТЕРЕСУВА САМО ЛИЧНОТО ИМ БОГАТСТВО.5 ЛВ ДА СТАНЕ ГАЗТА,ТЕ ПАК ЩЕ СА ДОБРЕ,ТОВА СА БЪЛГАРОМРАЗЦИ.
63
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рече Тиквата и отиде да дърпа нов заем, Швейцария се управлява от народа, а не от еднокнижници.
62
3
 
11
 
! Отговори
БАБА БУНА преди 6 години
ТОЗИ ТАКА НАПРАВИ,ЧЕ ДА СЕ МОЛИМ НА ТУРЦИЯ ЗА ВСИЧКО,ТОВА Е ПЛАНА НА САЩ ЗА БАЛКАНИТЕ,ДА СЕ САМОСТОЯТЕЛНИ А ТУРКОФИЛИ,БРАВО НА ББ,ИСТИНСКИ КОМУНИСТ В ДЕЙСТВИЕ.
61
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До бг 69 Май,така ще излезе,защото няма как да минат руските и турските тръби,ако не ги пуснем ние.Видяхме,какво стана с Южен поток.
60
4
 
6
 
! Отговори
бг преди 6 години
ПРЕДАТЕЛЯ НА ЮЖНИТЕ СЛАВЯНИ ПО ОТШЕНИЕ ЕНЕРГИЙНИТЕ ПРОЕКТИ.
59
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисов е избран на избори.България ще председатества ЕС,на ротационен принцип,това е протоколно изказване.Истината е,че комунистите у нас,не могат да си намерят място от злоба,че не могат да крадат от ес-фондовете и че Западните Балкани имат огромни проблеми,поради намесата на Русия на Балканите.