Балканите се нуждаели от перспектива, не само да си говорим кой цар чий е

Всички искали веднага да сме като Швейцария, но не ставало така
Обновена: 1 юли 2017 07:46 | 1 юли 2017 07:30, Камелия Цветанова
132
Балканите се нуждаели от перспектива, не само да си говорим кой цар чий е
Снимка: Булфото, архив

Това, че България е председател на Съвета на ЕС за шест месеца, не означава, че можем да направим всичко, което желаем. Можем да се придвижим много напред, ако политическият елит на всяка една от държавите, желаещи членство в евроатлантическите структури, надрасне историята. Тази позиция беше изразена от министър-председателя Бойко Борисов при участието му в Срещата на върха на държавните и правителствените ръководители на страните-участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. Това съобщиха от Правителствената информационна служба.

Още по темата

Нашите балкански народи – те са европейски народи, но хората имат нужда от перспектива, не само да си говорим кой цар на кого е. Това е важно за историците, но кое е по-важно от това да вървим напред и да добруват народите ни, коментира Борисов в Дубровник, където се провежда форумът.

Той посочи, че пред колегите си е обяснил, че членството в НАТО и ЕС започва от промяната в манталитета.

"На Балканите навикът е колко пари и кога ще дадат – ако може веднага, и изведнъж да станем като Швейцария. Този манталитет трябва да се промени. В Европейския съюз се работи по друг начин – хората на първо място искат да видят ценностите, да видят реформите, да видят свободата на словото, свободата на придвижването, борбата с престъпността, с корупцията и едва тогава можем да поставим темата за присъединяването с кохезионните фондове, с Берлинския процес и всичко останало", каза Борисов.

Според него пресните рани от конфликтите на Балканите спъват процеса на интеграция и на развитие на региона. Борисов даде пример със споровете за това кой да поеме председателството на ПСЮИЕ след Словения и Босна и Херцеговина.

"Би трябвало да е Косово. И отправих призив към колегата Вучич да се съгласят. Как ще говорим за НАТО и ЕС, като едно председателство не може да направим?", посочи министър-председателят.

Борисов изтъкна и важността на икономическото развитие на държавите от Балканите, припомняйки българската поговорка "Помогни си сам, за да ти помогне и Господ" и издадената от цар Иван Асен ІІ през 1230 г. Дубровнишка грамота, която е създала предпоставки за развитието на търговията между България и Хърватия още през Средновековието.

"Да направим така, че на Балканите БВП да стане като в Бенелюкс и тогава всички ще ни искат", е мнението на българския премиер. Той отбеляза важността на инфраструктурните проекти и посочи, че докато България развива своите инфраструктурни връзки с Турция, Сърбия и Гърция, в западната част на полуострова това все още не е приоритет.

Премиерът Борисов каза пред журналисти в Дубровник, че в провежданите от него в рамките на форума двустранни срещи с президентите на Косово Хашим Тачи и на Сърбия Александър Вучич обсъжда развитието както на двустранните икономически отношения, така и постигането на отношения на добросъседство между държавите от Балканите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сърбия/Сръбска република спъват развитието на Западните Балкани,защото са руски марионетки.Доскоро с тях бе и БЮРМ.Сръбският ултрас Вучич и сегашен президент,се изживява,като "лидер в региона",макар че го отрича ,но само на думи и непрекъснато лобира за Русия,зове за някакъв "отворен пазар със страните от екс Югославия,където Белград,да има централната роля,както при квази държавата на Тито и Милошевич.
37
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А така Баце, какави пари какви 5 лева, ценностите са важни, много ми е интересно твоите ценности какви са след като години наред си изнудвал и пребивал хора, сега си най-велкият стожер на ценностите, за товоите собствени пари не говорим, нали?
36
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дай на някой ВЛАСТ та да му видиш колко му е в КРАТУНАТА -пардон-ТИКВАТА !!
35
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПРОВАЛЕН ПОЖАРНИКАР........................
34
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига сте писали глупости . Много отдавна трябваше да признаем македонската нация и език . Все пак Самуил е роден в Охрид и колкото наш толкова и техен .
33
1
 
10
 
! Отговори
Върхът на РЯПАТА преди 6 години
Напомням на МАТ'РИАЛЪТ, как вашият любим вожд съветваше всички европейски страни да си направят заплатите като в България и така да се изравни стандартът на живот в Европа.
32
0
 
12
 
! Отговори
СЯВАЙТЕ КАРТОФИ преди 6 години
ХОРА БЕЗ ГРАМ ДОСТОИНСТВО ГОВОРЯТ В ТОЗИ СТИЛ , ОБЩИ ПРИКАЗКИ КОИТО С НИЩО НЕ ДОПРИНАСЯТ ЗА РАЗВИТИЕТО НА НАЦИЯТА И НАРОДЪТ .
31
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако на балканите знаят каква перспектива си ни приготвил,с камъни ще те гонят.
30
1
 
18
 
! Отговори
sante_dog преди 6 години
Малко е нагло този да говори за свобода на словото (118-то място?), борба с корупцията и т.н. А иначе никой не иска да сме като Швейцария. Достатъчно е да настигнем Румъния, но уви те си нямат ББ и Цацаров, а нормална прокуратура!
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Македонски 66Имаше много мизерии, но имаше Дух и Култура.Няма да се унижавам да обяснявам на ку.ха кра.туна...което е вярно - вярно е!но духа и културата ги имаше, защото индивида имаше 4 от 5 нива на Маслоу - безплатно и защото натоварването беше равномерноразпределено, а от механиката знаем, че такъв товар дава най-малко напрежение в елементите на конструкцията!Е няма как да стане - духа да е соц, а джоба да е кап! Няма такъм материал, няма такава конструкция - няма такава къща!
28
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боже,моля те,пази България от прости банкянски ТИКВИ!
27
1
 
20
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 6 години
Доживях ежедневно да виждам в пресата отразени размислите на една мутра върху живота, битието и добруването на България. И не само, той размишлява и по европейска и световна политика и това чинно се отразява във всички новинарски сайтове и телевизии.Журналисти, толкова ли не намерихте някой по- умен, хайде да не е мъдър чак, но да е на нивото на средностатистически студент от СУ Климент Охридски и да е чел над 200 книги, а не само Винету?
26
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много африкански държави са напреднали в сравнение с България!
25
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
е преспективата е икономически геноцид над българите и прогонването от БГ, осигурено от БОКО
24
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това, че България е председател на Съвета на ЕС за шест месеца, не означава, че можем да направим всичко, което желаем..............................НИЩО НЕ МОЖЕТЕ ДА НАПРАВИТЕ, ДОРИ И ДА ЖЕЛАЕТЕ. НИЩО!ще правиш само това, което ти нареди меркел, юнкер и жозеф дол
23
2
 
13
 
! Отговори
ГОСПОДИН преди 6 години
за ЕДИН ДЕН. Това е БЪЛГАРИЯ в НАТО и ЕС.
22
2
 
17
 
! Отговори
ТИКВЕНА ПЕРСПЕКТИВА преди 6 години
се нарича БОСТАН на разбираем език. Като махнем евро лъжите за някакви там атлантически ценности си остава ЗЛАТОТО, изнесено от БЪЛГАРИЯ, ЗАРОБВАЩИ ДОГОВОРИ за ВОДА, ТОК, и всякакви благини, дадени на КОНЦЕСИЯ както в покоряването на Америка и изтребването на индианците
21
9
 
7
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
Как може едновременно да се гордееш с режим, който те третира като крепостник и с дисидентите, които го осмиват? Подобна гражданска шизофрения има само в Московския циганат. Товарищ, тебе само чемодан, вокзал, Москва те оправя.
20
11
 
11
 
! Отговори
Лев Главинчев преди 6 години
"България преди 89та беше ГОРДА държава!"Абсолютно!Гордеехме се с атомна централа, а имахме режим на тока, със селско стопанство и промишленост и гордо се редяхме на опашки за домати, кисело мляко и тоалетна хартия. Тия, които не се гордееха и искаха да видят как е по света, ги убиваха на границата.А когато някой народ проявеше неблагодарност и престанеше да се гордее, като унгарците или чехите например, пристигаха руските танкове и уреждаха нещата. Общо взето, голямо гордеене падаше!
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
за шест часа, не месеца, ше оглозкаме всичко .Добре ше ни запонят европейците, обещаваме това.