Вече 20 години валутен борд, но още пазел стабилността

България няма да излезе от него преди да бъде приета в еврозоната
39
Вече 20 години валутен борд, но още пазел стабилността
Снимка: Reuters, архив

20 години от въвеждането на валутния борд в България. Паричният съвет е приет по време на служебния кабинет на Стефан Софиянски в условия на тежка икономическа и финансова криза. Законът фиксира обменния курс на 1000 лева за 1 германска марка, а след въвеждането на еврото през 1999 година - на 1955,83 лева за 1 евро. Няколко дни по-късно е и деноминацията, а курсът става такъв, какъвто е и в момента -  1,9558 лева за 1 евро.

Още по темата

В навечерието на въвеждането на борда президентът Петър Стоянов прави обръщение към нацията,припомня БНР.

"Римляните са казали: "Убива не отровата, убива дозата“. Валутният борд е нашата обща национална отговорност пред предизвикателствата на идващия век. Днес трябва да платим сметката, която ни е оставена от миналото", призна тогава Стоянов.

Проф. Стив Ханке, наричан често "баща на валутния борд", неведнъж е споделял мнението си, че в никакъв случай не трябва да се отказваме от борда в името на еврозоната.

"България от 1997 година е с валута, чийто курс е фиксиран. Според мен присъединяването към еврозоната ще бъде тотално бедствие за страната. Вие ще станете точно като Гърция – без каквато и да е фискална дисциплина", смята той.

20 години след въвеждането на борда, водещи икономисти и финансисти признават, че той носи стабилност на страната ни, но и известни негативи.

През март бившият премиер Иван Костов заяви, че ако намаляват шансовете ни да влезем в еврозоната, България задължително трябва да излезе от валутния борд.

Финансовият министър Владислав Горанов е категоричен, че бордът ще бъде запазен до приемането ни в еврозоната, а сега България прави усилия за влизането в механизма, предхождащ валутния съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Валутния борд ме спаси от глад и мизерия . За тези години направих 2 милиона и се платих данъците. към 200000 лв. И затова никога на гласувам за т.н. патриоти и други ***
11
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре че е Валутния борд, иначе щяхме да сме бедняци като Русия!Затова руснаци бягат от страната си и се заселват да живеят у нас !
10
24
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-запалените по комунизма сега са най-бедни ... Русия, България, Куба, Венецуела, Ангола....Затова - стойте далеч от комунизъм и Русия!
9
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо очаквате да сме богати след като комунизма разруши всичко, хората са крадливи и мързеливи.Как очаквате да имате пари, от къде да дойдат?!Заведенията са пълни и през деня, никой не работи качествено!От къде да дойдат пари?Готовановци сте вие !
8
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вижда се, чецбългарина е безумно глуупав, но коментира всичко.Люксембург е много преди с Валутен борд и това не му пречи да е мястотонс най-много богаташи...Борда е полезна рамка срещу комунистически крадци.Валутния борд дава стабилност!
7
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
DOLU VALUTNIAT BORD.
6
3
 
30
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Стабилността е заслуга на овчедушния и безкрайно търпелив народ.Това ,което му се случва е немислимо да се размине без тежки последици в така наречения цивилизован свят.
5
6
 
31
 
! Отговори
маке преди 6 години
а броя на умиращите от глад подобен на този в сомалия наближава 1 милион въпреки стабилността и магистралите
4
7
 
38
 
! Отговори
ТАБСО преди 6 години
Костов ли?Този дето продаде авиокомпания Балкан-гордостта на българското въздухоплаване за 1 долар на онези еврейски гадове от ГАД ЗЕЕВИ..изобщо не ми го споменавайте този...
3
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Костов ли? Този дето даде Марица-Изток на американците? Само тази сделка генерира милиарди загуба всяка година! Този дето се подигра с последните надежди на българите? Не знам защо изобщо се споменава това име.
2
2
 
16
 
! Отговори
Re преди 6 години
Каде отидоха новините за Че.рНи.те нещо сряйа да пишат..................
1
7
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
20 години с 20 % ддс и 30 % подоходно облагане донесе най тежката демографска криза в историята на нацията.Държавата е крадена от десетилетия от властимащите, а наказани няма.Държавните дългове достигат рекордно ниво, индустрията на територията е унищожена.Имаме фалшиви върхове на държавните доходи спрямо 1989, като обезценката за база на сравнение е над 10 пъти.