Вече 20 години валутен борд, но още пазел стабилността

България няма да излезе от него преди да бъде приета в еврозоната
39
Вече 20 години валутен борд, но още пазел стабилността
Снимка: Reuters, архив

20 години от въвеждането на валутния борд в България. Паричният съвет е приет по време на служебния кабинет на Стефан Софиянски в условия на тежка икономическа и финансова криза. Законът фиксира обменния курс на 1000 лева за 1 германска марка, а след въвеждането на еврото през 1999 година - на 1955,83 лева за 1 евро. Няколко дни по-късно е и деноминацията, а курсът става такъв, какъвто е и в момента -  1,9558 лева за 1 евро.

Още по темата

В навечерието на въвеждането на борда президентът Петър Стоянов прави обръщение към нацията,припомня БНР.

"Римляните са казали: "Убива не отровата, убива дозата“. Валутният борд е нашата обща национална отговорност пред предизвикателствата на идващия век. Днес трябва да платим сметката, която ни е оставена от миналото", призна тогава Стоянов.

Проф. Стив Ханке, наричан често "баща на валутния борд", неведнъж е споделял мнението си, че в никакъв случай не трябва да се отказваме от борда в името на еврозоната.

"България от 1997 година е с валута, чийто курс е фиксиран. Според мен присъединяването към еврозоната ще бъде тотално бедствие за страната. Вие ще станете точно като Гърция – без каквато и да е фискална дисциплина", смята той.

20 години след въвеждането на борда, водещи икономисти и финансисти признават, че той носи стабилност на страната ни, но и известни негативи.

През март бившият премиер Иван Костов заяви, че ако намаляват шансовете ни да влезем в еврозоната, България задължително трябва да излезе от валутния борд.

Финансовият министър Владислав Горанов е категоричен, че бордът ще бъде запазен до приемането ни в еврозоната, а сега България прави усилия за влизането в механизма, предхождащ валутния съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе как ги правите тези сделки за милиарди,вадите милиони и внасяте молдовци защото отваряте всеки ден завод?Това на компютърна игра ли е или хапчетата ви нещо са сгрешени?Аз само едно 20б% ДДС 30 % Дод и едни акцизи виждам,тук едни скокове на енергии ,един Боко с едни милиони
31
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато живях в България купувах само евтина храна за да има за отопление.Вадех заветните 40 лева средно на ден,които не стигаха.1200 лева сега ми изглеждат доста малко.Та какво казвате,поляците щяли да емигрират в България и се ставало милионер, данъци плащал някой със стотици хиляди?
30
2
 
0
 
! Отговори
Liret преди 6 години
Sultanskata omanska banka.
29
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
влизане в еврозоната - никога, ако падне валутният борд няма да има кой да спре боко, ще настъпи тотална разсипия невиждана до сега. Гърците поне има какво да продават, докато ние "приватизирахме" всичко.
28
1
 
5
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
На дъното ....в калта...без милост....
27
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 26 ТАЗИ БАНКА БЕ 1/3 БЪЛГАРСКА 1/ 3 РУСКА И 1/ 3 АРАБСКА.КАКТО ВИНАГИ ПРИ БЪЛГАРО РУСКИ ОТНОШЕНИЯ БЪЛГАРИТЕ ГУБЯТ.ТАЗИ БАНКА НЯМА НИЩО ОБЩО С ЕС И ЧАСТНИ КАПИТАЛИ НА ЧАСТНИ ЕТНОЛИЧНИ ТЪРГОВЦИ ДО МОМЕНТА НА ПЪРВОТО РАЗГРАБВАНЕ И КРЕДИТИРАНЕ.
26
1
 
7
 
! Отговори
Ha,ha преди 6 години
20 г пази,а КТБ не можа да опази.. Никой нищо не може да опази от българския политик...
25
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 10. Нали стоим далече от комунизма вече 30г. умнико. Къде ти е богатството? Защото аз лично съм с три пъти по-нисък доход, отколкото бях тогава. И като ми трябваше нещо си вземах както всички а сега плащам за лошо качество. И работа имаше допълнително който иска и може. Та от тази работа си докарвах двойно в сравнение с "официалната". Не ми хвали демокрацията, трябва да ми докаже че е добра.
24
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 21 струвами се че Путин ти е президента .И тука си времено.Хем мислиш за РУСИЯ и не ходиш. .Хем тие криво ТУК а стоиш.На това му се казва депресия.
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Връзката е много МАЩАБНИ ПРОЕКТИ ОТ РУСИЯ НА ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ.2.ГОЛЯМ ЗЕМЕДЕЛЕЦ ЕДИН И ТО ОТ БОЛШОЙ КОЛХОЗ.ТИ НЯМАШЕ ДА СЕ ДОРЕДИШ В ТИЯ МЕГА ПРОЕКТИ
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО 15 И СЕГА Е ПЪЛНО С ДЪРЖАВНО ИМУЩЕСТВО. НО СЕ ЗНАЕ И НА ЗАПАД НЕ САМО ОТ МОСКВА. А ТОВА ЧЕ НАСЕЛЕНИЕТО НЕЗНАЕ И ЖУРНАЛИСТИТЕ СИ Е ПРОБЛЕМ НА ТЯХ
21
6
 
5
 
! Отговори
@20 преди 6 години
Че то и в момента във Варна основният език на продавачите е руски и те гледат на кръв като им заговориш на български. Не знам каква е връзката на Путин с цялата работа. Или с борда.
20
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Без валутен борд . РУСИЯ СИ СТЪПВАШЕ ВЪВ ВАРНА. И СЕГА ЩЕХМЕ ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА ПУТИН.
19
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единствено благодарение на това, че сме толкова послушни и малки и безполезни ни се спести гръцкия сценарий. Ако не бяхме слушали, и ние щяхме да сме задлъжняли с няколко стотин процента дълг от нищото дето да го изплащаме докато свят светува. Като изключим 20те млрд резерв дето ще ни откраднат, влизането в еврозоната за нас ще е по-скоро положително. Защото в момента и без това нямаме независима валута, нито независима фиск. политика. Имаме пародия на държава. Еврозоната ще го направи официално
18
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Валутният борд реално ни е спасил от незнайно колко последващи фалити. Хората не си дават сметка, че войната на 21ви век е основно икономическа. Ако другарчето ти има нещо, което искаш, сриваш икономиката му ако можеш, фалираш го и после грабиш с пълни шепи. Валутният борд е нещо като самоналожено робство - ние приемаме, че няма да имаме независима фискална политика, те ни оставят намира. След като вземат всичко което могат на концесии или за по едно евро. Реална икономическа капитулация.
17
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То,затова ни спретнаха номера с валутният борд!!Под предлог,че ви е спасил от разорение!!!И.............с валутният борд започна бясно теглене на външни заеми за щяло и нещяло да държим/уж/икономическата стабилност!!Ами,то ако я имаше и борда го имаме,защо теглим заеми всяка година тогава,бре??Нали сме стабилни??Нали сме отличниците на Европа??
16
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде е имало държавно имущество? Всичко беше заграбено от хората след войната в полза на партията, БКП беше държавата, след падането от власт на БКП, всичко което партията беше откраднала, си остана в партиини ръце и се пробута на наши и ваши. Къде сте видели държава в уравнение от комунистически режим? Всичко беше в полза и за слава на БКП. Там отидоха партиините пари и имоти, заводи, земи, гори в партиини червени куфарчета.
15
3
 
20
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
И как бяха спасени спестяванията на хората или опазено държавното имущество ,защото всички знаят ,че не беше.
14
23
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Милон българи от глад умирали, нещастни и бедни били .... дрън дрън. Тия умници ако ги питаш що, отговор нямат, и валутния борд представа си нямат как работи. Индустрията била измряла в България, да бе да всеки месец нов завод, вкарваме работна ръка от Молдова и Украйна, изнасяме за 40 милярда.мързела идва в повече, за 20 години от 5 долара заплатат стана 500 на месец, след 10 години ще се удвои още веднъж, ще сме близо до Полша с 750, 900 долара. Но само рев и сълзи ще има пак.
13
3
 
2
 
! Отговори
Radelin преди 6 години
1955 ;)