Годишнината от Освобождението - общ празник с Русия

България очаква руските си гости, заяви вицепремиерът пред ТАСС
Обновена: 5 юли 2017 17:25 | 5 юли 2017 17:23, Елка Василева
77
Годишнината от Освобождението - общ празник с Русия
Валери Симеонов. Снимка: архив, БТА

Отбелязването на 140-ата годишнина от Освобождението на България в Руско-турската война от 1877-1878 г. трябва да спомогне за сближаване с Русия, заявява в интервю за ТАСС вицепремиерът Валери Симеонов.

Годишнината от Освобождението трябва да стане за България и Русия важна крачка една към друга, казва Симеонов и отбелязва, че през последните години отношенията между двете страни не са били много перспективни, но годишнината може да бъде използвана, за да се организираме "общ празник".

Говорейки за сегашното състояние на българо-руските отношения, вицепремиерът отбелязва, че "проблемът е в неравноправното положение на двете страни".

Това, в частност, се отнася за отделни двустранни споразумения, които според него не носят особена полза на българската страна. Като пример той дава проекта за петролопровода "Бургас-Александруполис". Газопроводът "Южен поток" също не беше достатъчно балансиран проект, казва Симеонов.

Във връзка с изграждането на атомната електроцентрала "Белене" политикът подчертава, че българската страна е изпълнила задължението да купи реакторите и в близките месеци ще вземе решение за бъдещето на проекта.

Според вицепремиера равнището на двустранните търговски отношения не отговаря на интересите нито на България, нито на Русия и посочва, че съответните министерства в двете страни работят за отваряне на руския пазар за български стоки.

България очаква руските си гости, заявява Симеонов и изразява надежда, че повече да няма затруднения със самолетните полети от Русия до България.

Вицепрезидентът казва също, че българското правителство работи за опростяване на визовия режим за руски граждани, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още по темата: РусияВалери Симеонов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
6
 
16
 
! Отговори
Майка Ви Корнелия преди 6 години
България е платила на Русия каруци злато рекет... След "Освобождението" Русия разполага окупационни войски и управа в България. Какви Освободители?
14
12
 
14
 
! Отговори
Историк преди 6 години
Де юре България се освобождава от Турция, но де факто е покримчена от Русия.
13
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВасилевСъгласен, но с едно уточнение. За турска държава можем да говорим след младотурците на Кемал Мустафа - Ататюрк. До тогава държавата е била Османска империя.
12
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин трябва да бъде изгонен от България през "македонските земи" !
11
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само дръжте сволочите по-далеко.Много сближаване не ни трябва...
10
6
 
11
 
! Отговори
факт преди 6 години
До Клуб АтлантикЕдинствената глупост е написаното от теб....
9
4
 
14
 
! Отговори
клуб съветчик преди 6 години
До Клуб АтлантикВлезте в сайта на смешниците от клуб Атлантик да ги видите. Всички завършили в съветски школи, и пропускат години от биографията си, когато са служили в бг армията от Варшавския договор.
8
8
 
21
 
! Отговори
анегдот преди 6 години
По случай 140 годишнитата от "освобождението", братската, руска компания "Лукойл" ще плати 140 лв. данък на българската държава.
7
16
 
18
 
! Отговори
Клуб Атлантик преди 6 години
НАТО ни освободи от Русия! Всичко останало са глупости!
6
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Годишнината от Освобождението - общ празник с Украйна, Финландия, Беларус, Черна гора, Русия...!
5
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Засрамете се - "скъпите гости" са убийци на славяни.
4
2
 
16
 
! Отговори
панализатор преди 6 години
Г-н Симеонов защо захващаш темата за Русия и 140 г. от освобождението на България.Няма да те спаси за немърливатата Ви виновна безотговорност.Пак се доказах те ,че българските политици защитават ромите и Ви с ваши те действия го доказахте лично. Следвашият парламент ще го гледаш през крив макарон.Слънчев бряг не е Ваша собственост и не ми се прави като Цветанов на специалист по всичко. Вие двамата сте лика прилика разликата е че имате повече власт от него и той най много това го боли и мрази
3
16
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Престанете с болшевишката пропаганда !Руско-Турска "освободителна" война не е имало !Имало е война между Руската и Османската империи от която българите са се възползвали за да извоюват независимостМотивите за нахлуването на войските на руския император нямат нищо общо с освобождението на България !
2
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вън Путин от България !
1
12
 
26
 
! Отговори
скоро преди 6 години
И ни я чакаме с нетърпение В В Путин,президент на братска Русия!и лидер на свободния свят...