Само президентът, БСП и Слави – за Борисов източник на драми

Премиерът вече е със самочувствието на един от "старите" евролидери
5 юли 2017 18:13,
48
Само президентът, БСП и Слави – за Борисов източник на драми
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

БСП, президентът Румен Радев и Слави Трифонов са основните фактори, които са източник на основно притеснение за премиера Бойко Борисов.

Това се казва в политическия обзор на месец юни на Института за анализи "Иван Хаджийски".

Според наблюдателите министър-председателят не желае да се ангажира с пряк сблъсък с държавния глава, особено на фона на деликатните въпроси около европредседателството.

Затова острото острие на ГЕРБ в комуникацията с Радев оставал Цветан Цветанов.

Още по темата
Месеците, прекарани в политическа несигурност, избори, формиране на кабинет, международна активизация, притъпиха инерцията на Слави Трифонов и референдумът му сякаш загуби актуалност в масовото съзнание, пишат анализаторите.

Според тях информацията, че Слави учредява нова партия е принудила шоумена да отмени среща и на практика го е въвлякла в обяснителен режим дали гражданската претенция не е само прикритие на политически амбиции.

"От това не следва, че Слави е "приключен" като потенциален политически фактор – претъпканите зали в трите му последни концерта говорят обратното. Просто на този етап не личи той да разполага с лесен ход", смятат политическите наблюдатели.

Според анализаторите БСП се стабилизира и се очертава като енергична опозиция, която постоянно създава "новини" и поражда казуси.

"За пръв път от година насам вътрешните противоречия и междуличностни конфликти при социалистите не са основна тема в медийното им присъствие", отчитат от "Иван Хаджийски".

Анализаторите смятат, че и новият правителствен формат стабилизира позициите и посланията си.
Според тях Борисов се чувства политически все по-комфортно.

"Той е доказал, че безкрайните серии от мини-скандали във властта не се отразяват на неговия авторитет, а напротив, го превръщат в незаменим арбитър", пишат още от Института за анализи.

Оттам отчитат още, че ГЕРБ като партия стои единно, въпреки отделните разминавания повод на самолетите "Грипен" или на НДК.

ДПС показва "мека сила”: публично афиширана опозиционност и гласуване против мнозинството, но без координация с другата опозиционна сила БСП, смятат анализаторите.

Според тях при движението има скрита, но твърда готовност Борисов да бъде подкрепен при определени условия, които предполагат излизане на ОП от властта.

"Формира се ситуация с ярък премиер, с правителство, което остава в неговата сянка и с неактивен парламент. На фона на свръхактивността на Борисов (и на заместника му Цветан Цветанов) всички министри изглеждат второстепенно и не се открояват фаворити, както преди", се казва още в анализа.

Наблюдателите анализират и ролята на Борисов на европейската сцена. Според тях вече има и самочувствието на един от "старите" европейски лидери. С малки изключения държавните и правителствените ръководители, с които заседава в Брюксел, са заели постовете си след него, припомнят от института.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
АНТИ-герб преди 6 години
Затова острото острие на ГЕРБ в комуникацията с Радев оставал Цветан Цветанов.острото острие всъщност е толкова тъпо, та е чак вдлъбнато, и то много!!!
34
1
 
0
 
! Отговори
Гого преди 6 години
Незнаех че Трифонов е толкова голям фактор.....
33
5
 
8
 
! Отговори
Референдума-отсвирен преди 6 години
Депутатите пуснаха референдума на чалгаджиите на Слави по наклона на бобслея, т.е. го отсвириха. В крайна сметка ЦИК и съдът решиха, че референдума на учиндолския умник е само пожелателен , а не задължителен поради липса на достатъчен брой гласове. Това са законите на България. Какво му остава на дългия клоун Славчо да организира нов референдум като убеди повече хора да гласуват Да му пожелаем успех.
32
3
 
8
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 6 години
По Скоро е Нищонеправене и Инерция на Борисов и Цветанов .Като стари Държавни Служители преди Пенсия .
31
12
 
5
 
! Отговори
виц за Славчо преди 6 години
Влизат Слави Трифонов и Иво Сиромахов в една аптека и Слави казва на аптекаря - два каапута. Да виждам - отговаря аптекарят. А нещо ще желаете ли ?Аз някак не мога да приема, че каапути ще правят гражданско движение ? А Вие как мислите ?
30
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Треперят им мартинките от Слави. Така ще е. Моите съболезнования за всички тях... Амин
29
12
 
14
 
! Отговори
Курамиянко преди 6 години
Аз пожелавам на мутрата и бандата му един голям ПРОВАЛ на председателството и остатъка от мандата му да.изкара в централния софийски, вместо с Меркел фа се.гушка с бай Ставри
28
0
 
4
 
! Отговори
Аз преди 6 години
До До всички васСъщото важи и за Вас!
27
9
 
8
 
! Отговори
До всички вас преди 6 години
Ограничен интелект с неограничен интернет е много неприятна комбинация.
26
6
 
10
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 6 години
При такава палитра на правителство не ни трябва пра вителство да се хои на предсрочни избори .Настоящето правителство няма разлика от предходното те са същите кукловодци крадци .Нищо добро няма да ни донесе председателството само ще се заробим още повече с дългове от тези които ги имами
25
25
 
11
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Тези три фактора са маши на Путин и КГБ... - Борисов няма от какво да се притеснява... - народът прогледна...
24
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зелените чорчапи и Винету ще се разберат,и БГ ще цъфне.
23
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
борисов няма проблем с дългия ("скритото" оръжие на бсп), чийто балон отдавна се спука. бсп пък, вече изобщо няма лице пред хората. факта, че искаха увеличение на всички пенсии, въпреки, че тези с по 500-600 лв, нямат нужда от тях, при положетие, че 2/3 са с пенсии под 200, ясно показа - "буржуазният" образ на т.н. "левица".единствено президента би могъл да разбърка картите на борисов, но биха могли и да стана голям тандем.борисов и бетон ...докато не влоши положението на "малкият човек" !
22
10
 
22
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Председателстването / не председателството / трябва да бъде отменено и да се поеме от следващия по списъка. България с това правителство неможе да прави нищо! Трябва да се вкарат в управлението хора които знаят да управляват с визия! Самодеците от ГЕРБ завинаги трябва да изчезнат от политиката. В противен случай България изчезва от картата!
21
13
 
34
 
! Отговори
9689 преди 6 години
Господин Президент,мястото Ви не е между престъпници.
20
8
 
21
 
! Отговори
Ал Тиквоне преди 6 години
Ква му е драмата на Тиквоня.със Слави ???И двамата са еднакви палячовци и правят цирк за пред матряла. И единия и другия са чалгари с мания за величие. И двамата са били слуги на мутрите от 90-те - единия им беше портиер , другия им пееше на ухо по кръчмите, и двамата са с големи и плешиви, но за.сметка на това - празни кратуни.
19
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В средата едно подло руско ммекере ,неблагодарник завършил в САЩ.Това правителство няма бъдеще във коалиция със тези руски откачалки,продажници ,лобисти и доносници на Кремъл.Да цивее ЕС,да Живее НАТО да живее България
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
завряният зет къде го забрави!
17
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я, Цвъки гуменката!!!!
16
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На снимката тримата *** зад тях на портретите трима велики българи.