Шефът на Касата - професионалист, но парламентът му каза "Сбогом"

Депутатите се съобразиха с искането на Глинка Комитов да се оттегли
5 юли 2017 15:30,
4
Шефът на Касата - професионалист, но парламентът му каза "Сбогом"
Снимка: архив, Булфото

"Професионалист", "достоен човек", "добър специалист"... С тези думи депутати от БСП и ДПС описаха подалия оставка директор на НЗОК Глинка Комитов. В крайна сметка с 84 гласа "за" и 67 "въздържал се" депутатите освободиха Комитов от поста му.

Миналата седмица директорът на НЗОК подаде оставка. Причините за това били лични.

През последните месеци управителят на НЗОК на няколко пъти се срещна с депутати от здравната комисия за проблемите с орязаните средства за лечебните заведения, както и нарастващите разходи за лекарства. От БСП пък поискаха той да бъде изслушан за решението си в парламента.

По време на дебата от опозицията се обединиха около тезата, че въпреки оставката на директора на Касата проблемите в здравеопазването остават.

"За мен лично е тягостно да се разделим по този начин с д-р Комитов. Той е един от най-добрите специалисти в областта на здравния мениджмънт. Това обаче не променя проблема за причините за неговата оставка, които са много сериозни", настоя Георги Михайлов от БСП.

По думите му Комитов едва ли е могъл да влияе на някои от неоправданите решения в последно време на надзорния съвет на Касата - отказа за изплащане на надлимитната дейност на болниците и отложените плащания за лечението на онкоболните.

"Здравеопазването е един от най-големите държачи на съвременния свят и няма как Народното събрание да не се обърне към тези проблеми. Оставката на Комитов няма да доведе до решаване на проблемите, те са свързани с модела на финансиране. Затова призовавам сега да се помисли как да бъде управлявана здравната каса", заключи соцдепутатът.

"Комитов не е просто директор на Касата, а управлява 3 млрд. лева публичен ресурс. Няма как една оставка да не буди притеснение", заяви и червеният Иван Ибришимов и поиска обяснение от ГЕРБ за причините за оставката, тъй като Глинка Комитов е тяхна кандидатура.

"Глинка Комитов си отива, проблемите в системата обаче си остават и ще се задълбочават. Но оставката задава много въпроси - кой управлява касата, за начина на взимане на решения. Наблюдаваме синдром на скоростен процес на политически "бърн аут", който се развива сред управителите на здравната каса", заяви и Нигяр Джафер от ДПС.

"Когато в системата на здравеопазването има напрежение - най-често виновен е управителят. Само че той участва в събранията на надзорния съвет, но няма право на глас. Управителят няма никакви правомощия да влияе на процесите в здравеопазването, изпълнителен орган е", посочи Хасан Адемов от ДПС.

По думите му, ако не се променят правомощията и начина на финансиране на здравеопазването, всеки следващ управител ще бъде "заложник" и ще си подаде оставката.

До избирането от парламента на нов управител на НЗОК постът ще се заема от подуправителя д-р Димитър Петров. В рамките на 30 дни трябва да бъде избран нов директор на Касата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
6
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 6 години
Така е и така ще бъде. Причината не е в нечия некадърност, а съвсем проста. Виновни си и.диотите, които управляват България от 28 г. Сякаш държавата е учебна кола и всеки курсист може да се пробва, пък ако стане. Ако ли пък не, става от седалката и да сяда следващият. Докато здравните осигуровки не отиват на личната сметка на всеки осигуряващ се положението няма да се промени. Имаш пари на сметката, лекуваш се, нямаш - плащаш си кеш. А сега всеки граби от общото. Чист социализъм.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕ САМО В Здравното осигуряване е така навсякъде е така бумащина осигуровки и накрая се кръстиш и в НАП е така внасяш за пенсия и после им се срива системата и аде трябва да доказваш че си работил да им носиш документи ,в банките ти дават някакъв лихвен процент който е 0,001%т.е по-малко отколкото даваш бакшиш на сервитьора а сега пък казаха че ние трябва да им плащаме дето ни пазят парите ,новите магистрали са дупки и т.н защото като народ сме си такива непротестиращи
2
1
 
12
 
! Отговори
Проблемът преди 6 години
е че и сега си плащаш здравно-осигурителни вноски, плащаш си и на лекари и стоматолози и пак не си излекуван!!!!! В бг каквото и да се направи за здравно -осиг. система - РЕЗУЛТАТЪТ ЩЕ И НУЛЕВ.Причината е НЕКАДЪРНОСТ!!!!!!!!!!!!!!!!
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
нзок е един тумор който унищожава здравето , трябва да се създадат ЧАСТНИ здравно-зстрахователни каси и всеки да е с ЛИЧНА ЗДРАВНА ОСИГУРОВКА . плащаш си - лекуват те , не си плащаш - нема !