БСП се ядоса: Парламентът взима правомощияа на президента!

Нинова се закани да даде закона за армията на съд
35
БСП се ядоса: Парламентът взима правомощияа на президента!
Снимка: архив, Булфото

Предложения на ГЕРБ за поправки в Закона за отбраната и въоръжените сили, които в крайна сметка бяха приети, ядосаха не на шега червената шефка Корнелия Нинова и тя заплаши мнозинството, че ще даде промените им на конституционните съдии.

Причината - депутатите от Комисията по отбрана ще изслушват и ще си създават мнение за офицерите кандидати за генерали и адмирали, преди това да са сторили правителството и президентът.

Според Нинова обаче тези поправки са вмешателство в правомощията на президента и заобикалят Конституцията.

Тя цитира разпоредбата на основния закон, според която държавният глава като върховен главнокомандващ назначава висшия команден състав на армията и удостоява със звания.

"Със закона, който предлагате, допълвате Конституцията, защото казвате, че президентът може да издаде този акт едва след задължително изслушване на кандидатите в Комисията по отбрана и то преди да започне процедурата в правителството и президента", скочи тя.

Според нея, след като армията има положителен рейтинг на одобрение и е харесвана от 30% от българите, а Народното събрание едва от 9 на сто, намесата на парламента само ще свали доверието на хората във въоръжените сили.

"Спрете да разпалвате противопоставяне на институциите! Не се опитвайте да опетнявате президента Радев, ще се провалите, но проваляйки се в тази лична битка, ще съсипете държавата и държавността", обърна се соцлидерката към мнозинството.
 
Парламентът прие и друга поправка в закона, предложена от правителството.

Според нея мъжете под пагон вече получат равни права с жените в армията по отношение на отпуска за отглеждане на деца.

Изискването за това е в евродиректива и под заплаха от санкции то беше записано от депутатите в промените.

Така че вече както жените, така и мъжете от армейския строй ще ползват всички права за отглеждане на дете в размерите и при условията на Кодекса на труда, както и за гледане на болно дете, при смърт или тежко заболяване на майката, или когато сами се грижат за детето.

Мъжете в армията ще имат право и на неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст при условията, по реда и в размерите, определени от Кодекса на труда.

Досега военнослужещите мъже имаха право само на някои от тези видове отпуск и то при смърт, тежко заболяване на майката или когато сами се грижат за отглеждане на детето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
17
 
14
 
! Отговори
Старият бухал преди 6 години
Ами като Президента е неадекватен в действията си нормално е да се намеси и Парламента г-жо Сл***нинова!!
6
12
 
20
 
! Отговори
Гражданин преди 6 години
Нинова е напълно права. Оставим ли на големия капацитет Цецо и некадърните калинки от ГЕРБ армията ще я съсипят като всичко до което се докоснат.
5
21
 
15
 
! Отговори
АЗЗЗЗ преди 6 години
Авиатора е почти в ПРОЦЕДУРА НА ИМПИЙЧМЪНТ и Нинова много добре знае за това. Това е причината за раздразненията и!
4
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И как точно неграмотни дпутати, които нищо не разбират, ще дават оценки кой да бъде повишаван? Явно ще се оценявакой е по-верен, а не по способности. Сега си е добре както е разделено между МО и Президент.
3
0
 
12
 
! Отговори
Пенев преди 6 години
Имате правописна грешка в заглавието.
2
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Права е.
1
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я млък...........