Радев: Повече пари за отбрана, но за реални бойни възможности

Президентът участва в инициативата "Три морета" във Варшава
32
Радев: Повече пари за отбрана, но за реални бойни възможности
Снимка: Президентство

Повече инвестиции и общи проекти в сферата на инфраструктурата, енергетиката и дигитализацията в региона на трите морета – Черно, Адриатическо и Балтийско, ще донесат добавена стойност за гражданите в Централна и Източна Европа и ще направят целия Европейски съюз по-конкурентоспособен и целеустремен. Устойчивото развитие на нашия динамичен регион зависи от умението ни да координираме своите политики, да дефинираме ясно и да защитаваме общите си цели.

Това заяви държавният глава Румен Радев, който взе участие в инициативата "Три морета" във Варшава.

В инициативата участват дванадесет държави от региона - Австрия, България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия и Чехия, като в тазгодишния формат се включиха и Съединените американски щати.

В рамките на форума държавните глави на страните обсъждат възможностите за разширяване на сътрудничеството си в ключови сфери като енергетика, дигитална икономика и сигурност, транспорт, инфраструктура, околна среда, селско стопанство и туризъм.

Живеем в динамични времена, които поставят пред нас непредсказуеми и  многообразни предизвикателства от гледна точка на сигурността. Именно затова България убедено вярва в необходимостта от обща и последователна политика, заяви президентът пред гостите на форума, съобщиха от прессекретариата му.

От трибуната на форума Румен Радев благодари на президента на САЩ Доналд Тръмп за неговото присъствие на Инициативата "Три морета" и ясно заявената подкрепа за развитието на региона. "Разгръщането на американски части в България и съвместните тренировки на въоръжените сили на двете страни допринасят за покачването на бойните способности на Българската армия", каза президентът.

Президентът коментира поставената цел за повишаване до 2% от брутния вътрешен продукт на разходите за отбрана на партньорите в НАТО, като заяви, че освен инвестирането на повече средства, е необходимо те да се превърнат в реални бойни възможности.

В рамките на форума участващите държави взеха решение да бъде създаден бизнес форум към инициативата "Три морета", в който ще участват предприемачи от дванадесетте държави. България приветства решението, a президентът Радев посочи, че отварянето на инициативата към частния сектор ще създаде допълнителен стимул за двустранно и многостранно сътрудничество в икономиката, науката и енергетиката. "Жизненоважно е политическите усилия на форума да бъдат подкрепени от реални бизнес инициативи, които ще имат принос за реалното свързване на страните от региона", заяви Румен Радев.

Държавните глави на дванадесетте държави потвърдиха политическата воля за задълбочаване на интеграцията в региона на Централна и Източна Европа в рамките на ЕС, чрез по-голяма свързаност между държавите-участнички по оста "Север-Юг".

Посещението на президента Румен Радев ще продължи с участие в Световния форум във Варшава, организиран от Атлантическия съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Фатмашка му работа преди 6 години
На военният все армии са му в главата.
17
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това е президент,уважаван и канен навсякъде
16
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За какво ни е сериозна армия? Кой ще ни напада?
15
5
 
8
 
! Отговори
Баница преди 6 години
Няма баница без пари. Промиват мозъци и скоро ще се окаже че трябва да си купим ПВО система от САЩ и да вкараме втечнен газ пак от там че нашия родния не става.Дърпа се на Ф16-те ама няма не искам, сега ще го нададят да вземи тези бракми.
14
6
 
12
 
! Отговори
PD преди 6 години
Нещо взе да му става навик, на новия да се държи като стария. От чужбина, през медийте, акъл да дава. Да са прибира, и да почва да бачка, щото се е запътил към званието прецеденче.
13
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нашият червен генерал се преструва че е натовец. Пред шефа си Путинчо друга песен ще пее.
12
7
 
10
 
! Отговори
Огнян Минчев-цитат преди 6 години
Ако президентът Радев не се заеме сериозно с процеса на своето политическо самообразование в позицията на държавен глава, ако продължава да бърка познанията за политиката с ирационалните митологии, характеризиращи колективната некомпетентност на издигналата го на този пост партия БСП, ще му бъде трудно да се ориентира в своите задължения, за които той и без друго е твърде неподготвен.
11
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руското *** Радев едни ги говори на Запад, други ги върши у нас. Тактиката му вече е да е евроатлантик пред Европа и да се опитва да бъде руски генерал-губернатор в България. Очертава се да бъде по-голям предател и мерзавец и от Гоце!
10
4
 
5
 
! Отговори
:) :) преди 6 години
какви способности, те хора нямат, войска йок.С тез 600 кинта на войницитв кой ще ги прави тез способности модерни.
9
4
 
3
 
! Отговори
Oh преди 6 години
Christianski teroristi na semeina snimka.
8
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Генералпрезидента събира скъпо платени селфита за "семейния" албум.
7
8
 
12
 
! Отговори
вън преди 6 години
А САЩ какво търсят тук?където се появят само беди и кръв,не мерси....
6
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция е на 10 място по армия в СВЕТА ние сме на 67. От кого ще се браним? Защото ако Турците тръгнат утре сутринта, до обяд ще се вее турското знаме над президентсвото.
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От кого ще се браним не разбрах само? Защото ако ще е от Турция, нямате толкова пари...
4
3
 
2
 
! Отговори
Боби преди 6 години
Чудесно!
3
5
 
8
 
! Отговори
Боби преди 6 години
Добре ще е Президента Радев като един истински смел и отговорен мъж да поиска от Доналд Тръмп разполагането на ПРО и на наша територия.Това ще ни даде по голяма сигурност.
2
9
 
14
 
! Отговори
Boko bo преди 6 години
Този човек с всяко свое изсказване или действие ме убеждава, че правилно гласувах за него. Ако имаше още 10-15 човека като него през този преход нещата биха били различни. Но уви една птичка пролет не прави. С цецо Апартаменто и винету нещата са други.
1
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
като гледам на снимката,най невзрачен наш