Радев се видя с българи в Полша: Жив мост сте между два народа!

Връзките между двете страни били в подем във всички сфери
16
Радев се видя с българи в Полша: Жив мост сте между два народа!
Снимка: Президентство

Президентът Румен Радев се срещна с представители на българската общност в Полша по време на неговото първо посещение в страната.

"Благодаря, че продължавате на полска земя да отстоявате своята българска идентичност, дух и култура и да ги споделяте с братския полски народ. Вие сте живият мост между нашите два народа и лицето на България в Полша", каза Радев на срещата.

На нея присъстваха министри, представители на изпълнителната власт в лицето на министерствата на външните работи и отбраната на полската страна, на законодателната, местната и регионална власти и почетните консули на Република България в Република Полша, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"Връзките между България и Полша са в подем във всички сфери. И по отношение на двустранния стокообмен и инвестициите, и в сферата на икономическите проекти. Но най-важното, което свързва нашите два народа, са дълбоките исторически, духовни и културни връзки", заяви още Румен Радев в сградата на българското посолство във Варшава.
 
Президентът запозна българите в Полша с целите на своето посещение и открои свързаността между двете държави в областите на инфраструктурата и икономиката като сфери, в които може да бъде постигнато още повече. "Съвместното изграждане на инфраструктура и подобряването на дигиталната свързаност ще направят връзката между двата наши народа още по-лесна, по-бърза и по-удобна. Те ще генерират много по-голяма сигурност и просперитет за региона и за нашите две държави", заяви президентът.

Предстои през следващата година България и Полша да честват 100-годишнината от установяването на дипломатическите си отношения. "Повод за гордост е, че България и Полша днес като съюзници в НАТО и партньори в Европейския съюз могат да служат за пример за отлични отношения между две модерни европейски държави", заяви посланикът на България в Полша Емил Ялнъзов.

След като разговаря със сънародниците ни, държавният глава Румен Радев посети изложба, посветена на Апостола Васил Левски, в Българския културен институт във Варшава.

Българският президент е на работно посещение в Полша за участие в срещата на най-високо равнище на инициативата "Три морета", която обединява дванадесет държави от региона на Централна и Източна Европа, и в Глобалния форум, организиран от Атлантическия съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: ПолшаРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
4
 
! Отговори
Европейският съюз преди 6 години
Европейският съюз да не е Съветския съюз ,че да се разпада. Европейският съюз е най-голямото политическо постижение на човечеството от както свят светува до наши дни. Европейският съюз е сложен жив организъм, който се развива и се променя. Това се случва в момента. Този тип съюзи е бъдещето на човечеството.
12
0
 
3
 
! Отговори
Дедо Мъди преди 6 години
Поляците са велик народ дал много жертви във война с исляма!
11
1
 
2
 
! Отговори
до...до№1 преди 6 години
Версията НЕ БЕШЕ ОТХВЪРЛЕНА, а С. Антонов бе освободен поради липса на ДОСТАТЪЧНО ДОКАЗАТЕЛСТВА!
10
0
 
1
 
! Отговори
Го4о преди 6 години
Дайте снимка на "българите в Полша" да видим бели ли са или черни! Защо сте снимали КОСТЮМАРИТЕ, които съпровождат Радев?
9
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЯМАТЕ ПРАВО ДА ГОВОРИТЕ ЗА РОД И РОДИНА, ЗАЩОТО КАТО СЕ ЗАГОВОРИ ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА НАБОРНА АРМИЯ, КОЯТО ДА ЗАЩИТАВА РОД И РОДИНА, ВИЕ НАДАВАТЕ ВОЙ ДО НЕБЕСАТА, ПОНЕЖЕ СТЕ СТРАХЛИВЦИ.
8
1
 
1
 
! Отговори
Боил преди 6 години
Какви три морета,какви 5 лева,Орбан вчера подписа с Газпром договор за тръба през България и Сърбия с конектор до Словакия,а ние това направихме преди две седмици,така че тази идея още в зародиш не е актуална
7
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 4 до 2А еврог.ей.ците. имат ли род и родина? Те май ще излязат по-зле и от комунистите.
6
0
 
2
 
! Отговори
Минаващ преди 6 години
Защо трябва да влизаме в инициативата на поляците "три морета". Това е в техен интерес, но не и в наш. Ставаме проводници на чужди цели, вместо да се грижим за нашия интерес.
5
2
 
8
 
! Отговори
до 1 преди 6 години
Версията за "българската следа" беше категорично отхвърлена от следствието, така че България не дължи никакво извинение.
4
5
 
4
 
! Отговори
до 2 преди 6 години
комунисти са, а те нямат род и родина!
3
2
 
11
 
! Отговори
до 1 преди 6 години
***, Турция трябва да се извини за атентата на "Сивите вълци" срещу Папата, а не България.
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До фСигурен ли си, че българи са стреляли срещу папата?!
1
15
 
9
 
! Отговори
ф преди 6 години
Радев,кога ще инициирате БСП като наследник на онези с чинията на Бузлуджа да се извини на Полша за стрелбата срещу полския папа .Кога? Папата прости на България,но не и на БКП-БСП. Докажете ,че сте достоен летец и президент ,а не кукла на конци на една костовистка комунистка.