В защита на работника: Пишат закон срещу некоректните шефове

Инициативата е на депутати и омбудсмана Мая Манолова
Обновена: 6 юли 2017 12:32 | 6 юли 2017 12:27,
9
В защита на работника: Пишат закон срещу некоректните шефове
Снимка: Dnes.bg

Над 56 000 работници са ощетени от некоректни работодатели и заплатите им са забавени и неизплатени. Най-сериозен е проблемът в търговията, шивашкия бранш и ресторантьорството, стана ясно от доклада на временната комисия в парламента за проучване на случаите на неизплатени заплати, който беше приет единодушно.

Поради тази причина депутати от всички партии се обединиха около общи законодателни промени с цел да се защитят правата на работниците и се ангажираха да създадат облекчена процедура, чрез която работниците и служителите да получават бързо изпълнителен лист за дължимите им суми.

Те ще работят и за разширяване на правомощията на Главната инспекция по труда, която да следи за некоректните практики.

Още по темата

С промените, които предстои да внесат в законодателството, се предвижда и да не се допускат до участие в обществени поръчки фирми, които не са се издължили на своите работници. Предложенията ще осигурят и достъпа на по-голям брой лица до Фонда за гарантиране на вземанията на работниците чрез удължаване на сроковете.

Депутатите се зарекоха, че законопроектът ще влезе в деловодството на парламента в най-скоро време.

Омбудсманът Мая Манолова обаче не остана доволна и заяви в парламента, че в този общ законопроект не са включени най-важните предложения за справяне с некоректните работодатели.

Според нея най-важно е да се забрани на работодатели да прехвърлят фирмите си на клошари, без да са заплатили на работниците си. Както и да се промени начинът, по който ще работи Фондът за гарантиране на вземанията на работниците при несъстоятелност на техния работодател.

Омбудсманът обяви, че е получила обещанието на премиера Бойко Борисов нейните предложения да бъдат подкрепени от парламентарната група на ГЕРБ и да станат законодателен факт до края на септември.

Манолова е получила подкрепа и за законопроектите за ограничаване на правомощията на частните съдебни изпълнители.

"До този момент беше загубена една цяла парламентарна сесия в обсъждане на една известна на всички тема, че има некоректни работодатели. Докато работеше комисията, нито един от случаите не беше решен, не беше изплатен един лев на работник, който си чака парите за месеци и години", настоя Манолова.

„Ако правомощията на частните съдебни изпълнители бъдат ограничени и ако некоректните работодатели бъдат поставени на техните места, това ще е най-голямата победа за гражданите“, заключи тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отговорност трябва да носят и съдиите , които излизат с безумни решения,, заплатата е търсима, не носима"( с подаването на исковата молба в съда, официално си я потърсил заплатата, но съда твърди обратното- всичко живо е корумпирано в държавата, с чувство за безнаказаност и анархия).
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в б.лгаристан какавто и закон да приемат булгарския тарикат жалко пишман работодателче ше продължи да ги прави нещата
6
1
 
12
 
! Отговори
Супер преди 6 години
Още едно включване от чужбина- на мен за 14г никога не ми е закъсняла заплатата дори с 1 ден. Онзи ден си пуснах БГ ТВ да позяпам малко и щях да падна от стола че в БГ на някакви лекари не им било плащано 4 месеца. Излезе една от някакъв държавен орган и каза че нищо не можело да се направи... изключих ТВ-то и си писнах мизика, добре че съм 10000 км далеч от тази ***.
5
0
 
12
 
! Отговори
Отпътувал преди 6 години
...стигнах до извода ,че решението е едно-терминал 2 или Калотина. И да пребиеш и да смениш работодател,законът го закриля. Депутатите ги защитават,защото нищо не правят когато е ощетен работникът. Затова хванах чужбината и ми е много добре. Всичко се спазва както е по закон. Затова не чакайте а учете езици и хващайте пътя на запад. Нека им работят от"малцинството".
4
1
 
8
 
! Отговори
Отпътувал преди 6 години
...не мрънкайте ами действайте. Аз от малък напуснах Бг работодатели и се "родих". Знам си отпуската, знам си болничните,знам че детето ми като е болно си стоя с него в къщи докато се оправи. Майчински си ползвам както му е реда.
3
5
 
14
 
! Отговори
Ани преди 6 години
До Анонимен 1Напротив, има! Но незнайно защо не се възползва от правото си, а само се оплаква на познати и непознати, че работи за без пари, а го изгърбват от работа. Милион примери мога да дам за хора, които с години работят някъде наистина за жълти стотинки, обаче нищо не правят по въпроса, не се и махат... Стадо овчици!
2
19
 
5
 
! Отговори
Крис преди 6 години
а за некоректните работници кога ще напишат ? Че в момента ако един некадърник е на постоянен договор не можеш с топ да го мръднеш ако не му изплатиш поне 4 брутни заплати.
1
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо де!По важно е пъцулаите да вземат големи заплати..привилегии и пенсии в младежка възраст!Работника няма право да протестира и скимти