Край на вечния длъжник! Въвежда се 10-годишна давност за дълговете

Депутатите от всички групи се обединиха в защита на задлъжнелите
46
Край на вечния длъжник! Въвежда се 10-годишна давност за дълговете

Депутатите ограничиха правата на частните съдебни изпълнители, банките и монополите.

Първа битката срещу тях пое омбудсманът Мая Манолова, защото се оказа, че всеки длъжник може да се окаже осъден, без дори да е разбрал. Банките пък продавали на безценица взети жилища, а след това бившите им собственици, макар и без дом, пак трябвало да си плащат години наред за тях.

За да се сложи край на тази практика, промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК) внесоха ГЕРБ, БСП, Обединените патриоти и "Воля". Всички те бяха приети на първо четене.

Според Хамид Хамид от ДПС, макар че неговата парламентарна група единствена не предложи поправки в ГПК, трябва да се сложи ред и край на някои своеволия на частните съдебни изпълнители.

С измененията, предложени от ГЕРБ, пък се слага край на т.нар. "вечен длъжник".

С тях се въвежда 10-годишна абсолютна давност за дълговете и така вече няма да има длъжници, които са в неплатежоспособност и продължават да дължат вземания.

Доста често срещу тях се водят дела, трупат се лихви, на практика и техните наследници стават длъжници.

Поправките на Обединените патриоти са по-радикални по отношение на давността. С тях се предлага след 10 години да се погасяват всички вземания срещу физическите лица, независимо дали са обезпечени, или не, като се прави изключение само за тези за заплати и обезщетения за труд или непозволено увреждане.

"За да се даде адекватна възможност за защита на длъжника, каквато в момента не съществува, се допълват и основанията за спиране на изпълнително производство със случаите на подадено възражение срещу заповед за незабавно изпълнение, издадена на основание запис на заповед, менителница или приравнена на тях друга ценна книга на заповед, както и облигация или купони от нея”, гласят част от мотивите на вносителите от ОП.

С измененията на социалистите, които внесоха на практика предложенията на Мая Манолова, вече не може да се налага запор на банкови сметки, по които постъпват заплати, минимална пенсия, социални помощи.

Въвежда се и изискването длъжникът да бъде потърсен три пъти на посочения адрес в рамките на месец, като едното да е в неработен ден. Освен това съдът да посочи служебния му адрес, за да бъде уведомен и от работодателя си.

"Целта е длъжникът да разбере, че срещу него се води гражданско дело, за да може да организира своята защита, обясни червеният Филип Попов.

След приетите промени в ГПК вече размерът на наложените обезпечителни мерки няма да може да надхвърля задълженията.

Манолова остана доволна от решението на парламента за промени ГПК, защото така депутатите са дали знак, че са на страната на хората, а не на монополистите.

"Дяволът е скрит в детайлите, така че аз внимателно ще следя работата по законопроекта преди окончателното му приемане“, предупреди все пак тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А дали ана на дали
2
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От крадци-закони за крадци.Апропо, в Япония всяка фамилия си има книга от пра-пра-пра-дядо си на кого колко крини ориз дължи.Конекрадци са , не знам как да нарека собствения си етнос.
1
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вместо вечна давност след 10 г. се подновява пак от адвокатите и се трупат солени лихви.