Край на вечния длъжник! Въвежда се 10-годишна давност за дълговете

Депутатите от всички групи се обединиха в защита на задлъжнелите
46
Край на вечния длъжник! Въвежда се 10-годишна давност за дълговете

Депутатите ограничиха правата на частните съдебни изпълнители, банките и монополите.

Първа битката срещу тях пое омбудсманът Мая Манолова, защото се оказа, че всеки длъжник може да се окаже осъден, без дори да е разбрал. Банките пък продавали на безценица взети жилища, а след това бившите им собственици, макар и без дом, пак трябвало да си плащат години наред за тях.

За да се сложи край на тази практика, промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК) внесоха ГЕРБ, БСП, Обединените патриоти и "Воля". Всички те бяха приети на първо четене.

Според Хамид Хамид от ДПС, макар че неговата парламентарна група единствена не предложи поправки в ГПК, трябва да се сложи ред и край на някои своеволия на частните съдебни изпълнители.

С измененията, предложени от ГЕРБ, пък се слага край на т.нар. "вечен длъжник".

С тях се въвежда 10-годишна абсолютна давност за дълговете и така вече няма да има длъжници, които са в неплатежоспособност и продължават да дължат вземания.

Доста често срещу тях се водят дела, трупат се лихви, на практика и техните наследници стават длъжници.

Поправките на Обединените патриоти са по-радикални по отношение на давността. С тях се предлага след 10 години да се погасяват всички вземания срещу физическите лица, независимо дали са обезпечени, или не, като се прави изключение само за тези за заплати и обезщетения за труд или непозволено увреждане.

"За да се даде адекватна възможност за защита на длъжника, каквато в момента не съществува, се допълват и основанията за спиране на изпълнително производство със случаите на подадено възражение срещу заповед за незабавно изпълнение, издадена на основание запис на заповед, менителница или приравнена на тях друга ценна книга на заповед, както и облигация или купони от нея”, гласят част от мотивите на вносителите от ОП.

С измененията на социалистите, които внесоха на практика предложенията на Мая Манолова, вече не може да се налага запор на банкови сметки, по които постъпват заплати, минимална пенсия, социални помощи.

Въвежда се и изискването длъжникът да бъде потърсен три пъти на посочения адрес в рамките на месец, като едното да е в неработен ден. Освен това съдът да посочи служебния му адрес, за да бъде уведомен и от работодателя си.

"Целта е длъжникът да разбере, че срещу него се води гражданско дело, за да може да организира своята защита, обясни червеният Филип Попов.

След приетите промени в ГПК вече размерът на наложените обезпечителни мерки няма да може да надхвърля задълженията.

Манолова остана доволна от решението на парламента за промени ГПК, защото така депутатите са дали знак, че са на страната на хората, а не на монополистите.

"Дяволът е скрит в детайлите, така че аз внимателно ще следя работата по законопроекта преди окончателното му приемане“, предупреди все пак тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
1
 
! Отговори
Ivan преди 5 години
Хора приет ли е този закон моля за инфо fs ivan donchev
42
0
 
15
 
! Отговори
Преско преди 6 години
В нашата държава всичко е абсурдно! Първо не би трябвало да те осъждат без да знаеш, за да те съдят първо трябва задължително да те намерят и уведомят, иначе делото трябва да се обяви за нищожно и да не важи, защото е нереално, защото е абсурдно! Как ще те съдят без ти да знаеш??? Освен това, ако банката ти вземе жилище повече не би трябвало да и дължиш нищо, нали ти е взела жилището, което е ипотекирано, е тогава какво повече иска от теб???
41
1
 
12
 
! Отговори
vlady преди 6 години
До АнонименОбикновено банките започват съдебни процедури при поне три неплатени вноски понякога и повече, но след около година неплащане вземат изпълнителен лист и евентуално изчакват още няколко месеца преди да образуват изпълнително дело за да се натрупат лихви. Нормално задълженията се събират в далеч по-кратки срокове и давност 10 години е добро решение.
40
2
 
4
 
! Отговори
vlady преди 6 години
До Джедай МастърДавността започва от датата на издаване на изпълнителен лист, докато се водят дела давност не тече. 10 години е предостатъчно време за събиране на задължение по издаден изпълнителен лист, това обикновено отнема много по-малко време.
39
17
 
5
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 6 години
При условие, че едно дело отнема между 4 и 7 години средно да мине през всички инстанции, да не говорим, че има такива дето се бавят по 10 г. на една инстанция, това предложение е просто скандално! Освен банките и монополите, срещу които българинът е априори настроен, има и много обикновени граждани, които няма да получат справедливост именно поради това безумно законодателно решение. Помислете и за тях.
38
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 39Вземаш 250000 лева срещу ипотека на ново жилище като сключваш договор за изплащане за 35 години, живееш си живота...първо - нищо не взимаш, а ти отпускат, или направо да си го кажем - раздават.второ - как така си "живееш живота 35 години", без да плащаш? нали банката би трявбало на 6-ия месец максимум да те е изхвърлила от апартамента и да си го продаде? въпроса е защо не го прави, след като те вижда, че не плащаш ? м???стрнно поведение на лихваря ?!
37
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вземаш 250000 лева срещу ипотека на ново жилище като сключваш договор за изплащане за 35 години, живееш си живота, отглеждаш си децата, завещаваш им дългове, умираш, те се отказват от наследство и всичко е о.к..Е, банката ще ти вземе жилището, но децата спокойно могат да направят ипотека на ново жилище и т.н..Младите късат менискуси на 24 г.С тези консерванти и сие, с които се хранят, няма да живеят повече от 65г, то това е и целта.
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
35-от близо 2 години се начислява такса за всички несрочни влогове.
35
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВъпросЗначи взимам заем 250000лв, после се покривам 10г и след това недължа нищо...нищо не взимаш ти, ати отпускат след кандидатстване и евентуално последващо одобрение. тоя дето одобрява, що ти е дал 250 хилки, като знае, че няма да може да ги върнеш ?!има и още един момент - ти си се подписал под строго определени числа, и в момента в който едно численце се промени по субективни или обективни причини и без твое съгласие - договора може да считаш, че е невалиден!
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От години витае негласното споразумение между бившите кадри на БКП и всякакви други богаташи, че "преходът" трябва да се реабилитира.Няма да издам лекарска тайна като кажа, че няколко богати пациенти без да имат нещо общо помежду си изказаха една и съща мисъл-ясно е, че всички сме крали, време е да го забравим.Като гледам какъв мир и разбирателство настъпи сред партийните опоненти-явно са намерило правилния текст.
33
0
 
18
 
! Отговори
А знаете ли, че преди 6 години
От няколко месеца някои банки вземат по 2 лева на месец за обслужване без да са уведомили клиентите и си ги начисляват дори сметката да е на минус /до 50 лева/? Е това нормално ли е какво правят в БНБ и КФН?
32
11
 
2
 
! Отговори
Въпрос преди 6 години
Това не го разбрах, я някой да ме светне.Значи взимам заем 250000лв, после се покривам 10г и след това недължа нищо.
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Продължение от 31 Съгласен съм, че банката след като ти вземе жилището, купено с ипотека, която не можеш да изплащаш, не би трябвало да и дължиш пари по жилището след това, но и така приетия закон дава и доста вратички за разни измамници, като този от дадения пример.
30
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До сиера,Въпроса е как ще бъде определено кой може да си плаща дълговете и кой не! *** пример- взема някой тарикат голям заем за собствен бизнес, като същевременно живее в 3-4стаен апартамент който се води на майка му например! След това обявява несъстоятелност, че не може да си плаща заема и понеже на него не му се води нищо, продължава да си живее в големия апартамент и да си работи в сивия сектор и/или да си харчи огромния заем, а на хартия се води последен бедняк и след 10г. нищо не дължи
29
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това което ще приемат, дефакто е спуснато от арменския поп, и за замазване на очите на европата, че "и ний имаме "защита" на измамените"! а дефакто, нищо съществено не се промена, защото 10 години, реално е "цяла вечност".10 години да дебнеш сиромаха, дали няма да получи 1 троха в повече, че да му я вземеш - е безскруполно престъпление!ами да не сте раздавали заеми, за които знаехте, че не могат да се върнат. какво сте очаквали, че ще се случи по-различно от очекваното ?!
28
0
 
34
 
! Отговори
Нямаш такъв дълг преди 6 години
До seiraНямаш дългове, но ти ги създават. Просрочиш изплащането на дребна сума 100-200, осъждат те, без да те уведомят с 300-400 лв съдебни разходи, даже съдебното решение не ти връчват - веднага на частен съдебен изпълнител, той слага още 200-300 свои разходи отгоре, такси за туй-онуй и отиват към 1 000. От 200 лева за нула време се превръщат на 1000 и ти ги вземат със запор от банковите сметки и заплатите. Или ти продават имота, без да ти кажат. Схема за ограбване е отвсякъде. Произвол!
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бей, айдушка ***!
26
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
10 г е ужасно голям срок и практически е равносилно на сегашното положение. 5г би бил разумният срок. Той ако няма възможност да плаща и е доведен до състояние несъстоятелнст - какво ще го дебнеш 10 години, да му взимаш и трохите. Като си раздавал съзнателно невъзвращаеми заеми, сега какаво искаш - да убиеш човека, заради това, че не е оправдал очакванията ти за "дойна крава".5 години - и всичко приключва!А за ипотеки - "ипотеката покрива дълга" и всичко приключва! Това е справедливо!
25
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
който има фа взима да му мисли, ме боли мефаараа ме боли :)
24
0
 
7
 
! Отговори
Само на първо четене преди 6 години
Те и в края на предното Бойково правителство, малко преди да разпуснат парламента, го гласуваха на ПЪРВО четене и мило го ОТХВЪРЛИХА на второ. Така че засега нищо не е сигурно. Да напомним, че подобен закон не мина и още по-рано: през 2015. Много обичат театро, ама ще видим докога ще ги търпи публиката.