Така и така ще се дават пари: Борисов иска изтребителите да са нови!

Премиерът обяви това в изказване пред Атлантическия клуб
106

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов каза, че има едно изискване към бойните самолети, които ще купи държавата за ВВС - те да са нови.
Още по темата

"Нека се произнесат експертите, но самолетите трябва да са нови - така и така ще се вадят купища пари за тях", каза премиерът, който участва в дискусия на тема "Трансатлантическата връзка през българското председателство на Съвета на ЕС", организирана в София от Атлантическия клуб с подкрепата на фондацията "Конрад Аденауер" и Дипломатическия институт.

До процедурата за закупуване на боен самолет бяха допуснати три компании, като само предложението за "Грипен" на шведската компания СААБ е за новопроизведен боен самолет.

Другите две оферти за Юрофайтър на Италия и Ф16 на Португалия са за употребявани бойни самолети.

Премиерът заяви още, че трите вида въоръжени сили трябва да се превъоръжават паралелно.

Борисов засегна редица теми в изказването си. Той посочи, че продължава да смята, че споразумението с Турция работи много добре и съседите ни задържат мигрантската вълна на своя територия.

За Македония Борисов каза, че договорът за добросъседство, който очакваме да подпишем на 2 август, е изключително важен, предаде БТА. Интересът на България е да подкрепим Македония да влезе в атлантическия пакт, смята премиерът.

За отношенията ни с Русия Борисов каза, че те са строго прагматични, имаме стратегически интерес България да бъде диверсифицирана.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
1
 
! Отговори
питащ преди 6 години
борисов защо са ни изтребители и с кой се готвите да воювате,тя нашта работа стана като поговорката *** нема а гайда сака
86
1
 
1
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
До АнонименОт Козяк вече изпищяха.Рубен каза,че самолетите трябвало да са оперативно съвместими с тези в Турция и Румъния.-----------------Какво по-естествено от това, след като ще сме в единен фронт срещу москалите?
85
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При евентуален конфликт на НАТО с Русия, Швеция ще престане да подържа Грипените, защото става съучастник и мишена за руските ракети. Ето защо, за да избиваме успешно русняци, нам ни требе американска машина.
84
0
 
1
 
! Отговори
4i4ko преди 6 години
Цялата държава кара коли втора употреба,доходите ни са втора употреба,защо самолетите ни да са нови
83
1
 
4
 
! Отговори
cazzo duro преди 6 години
До ДАЛНОВИДНА ПОЛИТИКАХихихи! Браво на Сърбия! Купи за луди пари няколко скелета на МиГ-29 и сега ще ги "модернизира"!!! Ххахахахаха! 1000000000000% корупционна схема на сръбските руски протежета. Все едно да модернизираш 'жигули' с антикрило:)) Ххахах! Недоносчето МиГ ...................Хахах............винаги сваляно като на учение :)) Честито!:))
82
3
 
2
 
! Отговори
cazzo duro преди 6 години
довиждане др. Борисов. Ако купиш Грипен ......довиждане "форевър"! Ти нас на шматки ли ще ни правиш с руските опорни точки за "нови самолети"?!??! Ами Ф-16 НОВИ!! СА ПО-ЕВТИНИ ОТ Грипен!! Или хем сме в НАТО ама не съвсем?!?! До кои ще ни наредиш? до Унгария и Чехия?? Страни в "сърцето" на НАТО до които няма как да долети вражески самолет без да бъде свален от съюзниците???? Значи кво искаме? "Съпровождащо" самолетче за "еърполисинг" или килър на МиГ-ове и Су? Е те това е дилемата..
81
1
 
4
 
! Отговори
ДАЛНОВИДНА ПОЛИТИКА преди 6 години
И е тъжно и е жалко.До 1989 България притежава над 300 модерни изтребителя и над обучени 1000 пилота готови по всяко време да се вдигнат в небето на България. След 89та България, под доктовката на новите ни приятели, ликвидира 400 бойни самолета и закри 9 авиобази. А няма и преди година Сърбия получи подарък от Москва 6 МИГ-29, за които трябва да плати около 230 милиона евро за модернизация (което е нищо за тези МИГове). НЕ САМОЛЕТИ, ДАЛНОВИДНА ПОЛИТИКА НИ ТРЯБВА!
80
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Амаче кратък виц. Борисов каза... Дума дупка не прави - газ ще вадим от Черно море, Кувейт на Балканите ще сме, Белене ту ни трябва, ту е чайник , ту е гйол, тунел под Шипка ще строим, абе на прикязка да се намираме. След десет години такива приказки, аз да ви кажа честно все още му вярвам. На всичко , което каже. Гледам, че и други му вярват.
79
0
 
2
 
! Отговори
ЗА ЕДИН САМОЛЕТ преди 6 години
И е тъжно и е жалко.До 1989 България притежава над 300 модерни изтребителя и над 1000 обучени пилота готови по всяко време да се вдигнат в небето на България. След 89-та България, под диктовката на новите ни приятели, ликвидира 400 бойни самолета и закри 9 авиобази. А няма и преди година Сърбия получи подарък от Москва 6 броя МИГ-29, за които трябва да плати около 230 милиона евро за модернизация (което е нищо за тези МИГове). А НИЕ СЕГА ОТ ЕДИН САМОЛЕТ ТАКОВА ЧУДО НАПРАВИХМЕ! ЗА ЧИИ НИ Е???
78
2
 
4
 
! Отговори
Ala_Bala преди 6 години
Никакви самолети не са ни нужни. Ние вече не можем да водим война. За тази работа трябват поне 200 - 300 самолета. Ние купуваме самолети за мирно време. Ще речете да си пазим небето. От кого да го пазим? Нека си минават, който на където се е запътил. Излишни харчелъци. Словения направи тази работа преди 15 години.
77
3
 
2
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
До джо 74 Нови и скъпи самолети та като паднат като хеликоптера, да има за какво да се тюхкаме, нали така?
76
3
 
4
 
! Отговори
Запознат до Джо преди 6 години
Швейцарската армия избра Грипен,но швейцарския народ ги отхвърли с референдум.Първо чети,после пиши!
75
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САМО САМИЛЕТИ ОТ ВЪОРАЖЕНИЕТО НА САЩ И НАТО/за сме съвместими със съюзниците си.../САМОЛЕТИТЕ ГРИПЕН --СА НА НЕУТРАЛНА ШВЕЦИЯ И ТОВА ЩЕ НИ НАПРАВИ НЕСЪВМЕСТИМИ ПРИ УДНИ УЧЕНИЯ С НАШИТЕ СЪЮЗНИЦИ!ТОВА Е ПРОДИКТУВАНО ОТ МОСКВА ---ЗА ДА СЕ САБОТИРА НАШЕТО ПРЕВЪОРАЖАВАНЕ в НАТО!!!ВСИЧКОТОВА ---- Е РУСКА , КОМУНИСТИЧЕСКИ КОНСПИРАЦИЯ!
74
11
 
4
 
! Отговори
Gost преди 6 години
Нито самолети нито ПВО имат руснаците ! Какво направиха прехвалените С 400 в Сирия с израелските самолети , които си бомбят както и където си искат !
73
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако сметнем стойността на откраднатото за 30 години, то ще има за самолети, за подводници за армията като цяло, за образовани, за здравеопазване за държавни субсидии и много други, но не би, много е просто-много се краде и трябва да се спре иначе няма да има оправия никога!
72
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шведски изтребители и руска ПВО е най-доброто.
71
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-добре ще е да вземем нови МиГ-35 от Русия!
70
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ами въпроса е защо е отправена покана и запитване за втора употреба ф-16 и еврофайтер, а не за нови, или може би предварително сте нагласили нещата така че да се вземат Грипените, както се вика нагласен конкурс
69
2
 
12
 
! Отговори
комисионните преди 6 години
Няма значение какви ще бъдат самолетите, ухили се пожарникаря. Важното е да са Ф-16. Заради комисионните.
68
2
 
9
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
Няма значение чие производство е самолетът,а кой ти го продава...България се превръща в държава-сметище. Купуваме 30 годишни трошки автомобили на Западна Европа,а сега се готвим да купим и *** на Португалия.