Борисов отговори на БСП: Стабилна Македония е в наш интерес

Премиерът подчерта: Договорът е многократно обсъждан!
Обновена: 8 юли 2017 18:26 | 8 юли 2017 17:48, Боряна Павлова
26
Борисов отговори на БСП: Стабилна Македония е в наш интерес
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

"В интерес на България е Република Македония да бъде стабилна, единна и независима държава с ясна евроатлантическа перспектива, което минава през сближаването на двете страни и отказ от антибългарската реторика, продължаваща през последните десетилетия". Това изтъква министър-председателят Бойко Борисов в отговор на писмо на председателя на НС на БСП Корнелия Нинова относно Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство с Република Македония, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Още по темата

"По наша инициатива, със състоянието на хода на преговорите по проекта договор, както и самият проект на договор бе представен и подробно обсъден на заседание на Комисията по външна политика на Народното събрание на 5 юли 2017 г. преди финализирането на окончателния текст на договора", напомня премиерът Борисов.

По думите му, подобен ход е безпрецедентен, тъй като съгласно конституционните изисквания на страната, Народно събрание се запознава с текста на договора едва след неговото подписване, когато последният се внася за ратифициране от парламента.

"В допълнение бих искал да отбележа, че една седмица преди това, по нейна инициатива, министърът на външните работи, г-жа Захариева, запозна с проекта на договор председателя на Парламентарната комисия по европейски въпроси и координация по европейските фондове и бивш външен министър г-н Кристиан Вигенин, както и г-жа Деница Златева, заместник-председател на БСП по международна политика", допълва премиерът.

Министър-председателят отбелязва, че преговорите с Република Македония за сключване на Договор за приятелство, сътрудничество и добросъседство се водят интензивно от 2008 г. До настоящия момент са проведени 11 кръга преговори на експертно ниво. Многократно договорът е обсъждан на ниво министри на външните работи (вкл. от министър Ивайло Калфин и министър Кристиан Вигенин), както и на ниво министър-председатели.

"През всичките тези години, независимо от политическата принадлежност на правителствата водели преговорите, българската страна последователно е отстоявала едни и същи позиции в български интерес", допълва Борисов.

Той посочва още, че целта на договора е освен препотвърждаване на Съвместната декларация, подписана през 1999 г. от правителството на Иван Костов, двете страни да наградят своите отношения и да препотвърдят своите политически ангажименти в международноправен документ.
 


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
4
 
! Отговори
ТИКВООО преди 1 година
ТАЯ ПРОСТА ТИКВА ВСЕ ЕДНО НИ КАЗВА, ЧЕ ВОДАТА Е МОКРА. АМИ СТАБИЛНОСТТА НА СЪСЕДИТЕ Е ВАЖНА ЗА ВСЯКА ДЪРЖАВА. САМО ЧЕ ПРОСТАТА МУТРА ГО ПРОУМЯ
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С или без договор с Македония- с всеки изминат ден положението на някои клоуни се смарангочва....Близкото бъдеще на управляващите ни след 1989г политици: през гугъла:
" Коррупция в Украине: депутаты-беглецы в аэропорту — Дизель Шоу — выпуск 19, 04.11.16 "
22
1
 
1
 
! Отговори
предателство преди 1 година
една министърка призна македонския язик, тя не знае ли че това е българско наречие.
Свръх предателство.Македония е най-голямата ни болка, а защо не уволни тази министърка,трябва и кабинета да падне заради това предателство.
21
0
 
1
 
! Отговори
Тинев преди 1 година
Тааааа, защото става дума за Македония, та се сетих за едно ТВЪРДЕНИЕ на " изявения " поборник за Ред-Законност-Справедливост Яне Янев:
Бойко Борисов Убиец Български Премиер

Да, да ТОВА СА ДУМИ НА ЯНЕ ЯНЕВ.
Който не вярва да провери в youtube.
Само напишете : Бойко Борисов Убиец Български Премиер!

Този Яне, признавам го за поборник за правда и честност. Даже не го е страх, че Бойко ще го уцели с гранатомета!
20
1
 
4
 
! Отговори
централно решение преди 1 година
Комунисти питат комунисти!!!
19
3
 
3
 
! Отговори
Футуролог-заключение преди 1 година
Че аз точно това имах предвид като предишните коментиращи

Бойко Борисов е определен от САЩ за водач на Македония....и Сърбия към НАТО и ЕС

Демек сега 3% от мак"етата там се смятат за българи а като свърши тази афера нищо чудно и те да ни намразят

При положение че там като гръмне албанска пушка,макетата на 100% стават пробългари е ясно защо не бива да бъде пренебрегван електората на ВМРО-ДПМНЕ която си е с чист български корен

Гербообединените иди-оти довършват работата на югокомунистите
18
2
 
5
 
! Отговори
ПОКАЖИ ДОГОВОРА, Б.Б преди 1 година
И ОЩЕ - КАКВИ ПРЕГОВОРИ И НА КАКВО НИВО СА ВОДЕНИ ОТ ПРЕДИШНИ МИНИСТРИ И ПРЕМИЕРИ Е ЕДНО, А КАКВО СЕ ПОДПИСВА СЕГА Е ДРУГО. ТОЗИ ДОГОВОР СЕ ИЗГОТВЯ ОТ ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО НА БЕЗХАБЕРНИ КАЛИНКИ И ЕДНА ОБИКНОВЕНА МУТРА, КОЯТО СЕ ИНТЕРЕСУВА ЕДИНСТВЕНО ОТ ПИАР И ПАРИ. НЯМА КАКВО ДА СЕ ОБЯСНЯВА БОКО И ДА МАНИПУЛИРА.ТОЙ Е ВЕРЕН НА ГОСПОДАРИТЕ СИ ОТ САЩ,ЗА КОЕТО МУ СЕ ПЛАЩА ЩЕДРО И КОЙТО НЕ ГО Е РАЗБРАЛ Е В ДЪЛБОКО ЗАБЛУЖДЕНИЕ. ВМЕСТО ДА СЕ ОБЯСНЯВА, ДА ПОКАЖЕ ДОГОВОРА.ТОВА Е
17
3
 
6
 
! Отговори
БОКО, КАЖИ СИ преди 1 година
ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ БОРИСОВ МАНИПУЛИРА. НЯМА ЗНАЧЕНИЕ МАКЕДОНСКАТА РЕТОРИКА НА ЗАЕВ ИЛИ ГРУЕВСКИ - ТОВА СА ГЛУПОСТИ. ДАЛИ И КОГА МАКЕДОНИЯ ЩЕ СТАНЕ ЧЛЕН НА НАТО И ЕС, ТОВА СЕ РЕШАВА ОТ САЩ, А НЕ ОТ НАПЪНИТЕ НА БОКО ТИКВЕТО.ВСЯКАКВИ ПРИКАЗКИ ЗА БЪЛГАРСКИ ПРИНОС С РЕШАВАЩАТА РОЛА НА БАНКЯНСКАТА ТИКВА СА ЧИСТА ПРОБА ПИ АР НА БОРИСОВ.И ТРЯБВА ДА СЕ ВИДИ ДОГОВОРА С МАКЕДОНИЯ, ЗА ДА СЕ ЗНАЕ С КАКВО НИ ТОВАРЯТ САЩ И КАКВО ЩЕ НИ СТРУВА МАКЕДОНСКАТА АФЕРА НА БОКО.
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хит на сезона!В клип много приличащ на наш Бойко депутат учи английски: през гугъла: " Тупой депутат учит английский РЖАКА | Дизель Шоу "
15
3
 
2
 
! Отговори
Футуролог 2 част преди 1 година
Добър или лош
Груевски е представителна извадка на истинския съвременен македонец

Една добра дума за България от Груевски се равнява на хиляди добри думи за бг от Заев

Лесбийскозаевския сърбомакедонски и то комунистически мозъчен тръст явно иска да запокити тиквоБългария в онея 3% при тях които и сега си се смятат за българи

ВМРО-ДПМНЕ е наследник на българска организация и не използвахме този капитал

Всички макета са пробългари ама сега-засега само ако им изнася

югокомпартията ще ни води?
14
3
 
3
 
! Отговори
Футуролог 1 част преди 1 година
На мен ми се струва че българският интерес изисква м"акетата барабар със САЩ дето ни определиха за техен водач към НАТО да получат по една много сочна п"сувня!

Лесбийката и нейният сбъ-рканяк Заев май смятат че българите са прости като Бойко и сие та лесно ще ни подхлъзнат

Видно е че Сърбия и Македония вървят на запад барабар с комунистите си

3% от макетата се смятат за българи и след епопеята със заека дори и те ще ни намразят а Бойко ще е предател на родината работил за сърбомакедонците
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако мислете, че с подливане на вода ще промените антибългарската риторика...
Борисов е прав.
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
AZ NE SAM GO PROCEL I NE GO ODOBRYAVAM
11
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая риторика не е от времето на социализма,а от времето на Кралска Сърбославия,разликата е че т.н. социализъм прецака пълната сърбизация и се случи 'частичната'такава под формата на югомакедонизма а.к.а сърбомакедонизма и сега вместо 'прави истински южни сърби"си имаме ПРАВИ ИСТИНСКИ ЮЖНИ АНТИЧНИ СЪРБИ,фалшификатори на българска история!!!!!Много ЖАЛКО ЧЕ СТАЛИН И ТИТО ПРЕЦАКАХА СЪРБИТЕ,ако ме разбирате!!
10
2
 
7
 
! Отговори
Тато из Правец преди 1 година
Утман !!!
9
8
 
12
 
! Отговори
Nakx преди 1 година
Borisov e predatel na celia balgarski narod
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Борисов казва, че договорът щял да доведе до "отказ от антибългарска риторика".
Само ако може да уточни как ще стане това?
Ако се е интересувал трябва да знае, че тази риторика не е отскоро. Тя е още от времето на социализма. Тогава сръбското влияние там беше много силно. Тогава историята на Македония се пишеше в Белград.
Един подпис в договора няма да промени чувствата на хората. Помията, която се лееше по македонските медии, заедно с конкретни антибългарски действия не се забравят лесно.
7
7
 
12
 
! Отговори
Валентин преди 1 година
Мутрата - в затвора !!
6
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Либералист
И кое ни е добре в България водена вече трети мандат от този "държавник"? На първите места сме по бедност, по корупция ,по всичко лошо и на последно място по жизнен стандарт. Очаквам да оглавим вече и всички класации по ежедневни протести от недоволни българи ,само големият "ДЪРЖАВНИК "и лапачите около него доволни !
5
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Либералист
ДА БЕ...ГОЛЯМ ДЪРЖАВНИК....НЕ ЧУВА, НЕ ВИЖДА КОЛКО НАРОД -80-% ОТ БЪЛГАРИТЕ ЖИВЕЯТ В КРАЙНА БЕДНОСТ А ТОЙ СЕ ИНТЕРЕСУВА САМО ОТ СОБСТВЕНИЯТ СИ ДЖОБ. ПЪРВО ДЪРЖАВНИКЪТ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПОХВАЛЕН ОТ СОБСТВЕНИЯТ СИ НАРОД- ПОСЛЕ ТОЙ И НЕГОВИТЕ СЛУГИ ДА ГО ХВАЛЯТ! БОРИСОВ НЕ Е ОБИЧАН ОТ НАРОДА СИ , И ПО-ВЕЧЕТО БЪЛГАРИ НЕ ХОДЯТ ДА ГЛАСУВАТ,ИЛИ ТАКИВА КАТО МЕН ГЛАСУВАТ ЗА ПО-МАЛКОТО ЗЛО, САМО И САМО ДА НЕ СА БСП И ДПС НА ВЛАСТ ГЛАСУВАМЕ ЗА ГЕРБ. ЛАКОМИЯТА НА БОРИСОВ И ВСИЧКИ ОКОЛО НЕГО ДОВЕЖ