Борисов отговори на БСП: Стабилна Македония е в наш интерес

Премиерът подчерта: Договорът е многократно обсъждан!
Обновена: 8 юли 2017 18:26 | 8 юли 2017 17:48,
26
Борисов отговори на БСП: Стабилна Македония е в наш интерес
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

"В интерес на България е Република Македония да бъде стабилна, единна и независима държава с ясна евроатлантическа перспектива, което минава през сближаването на двете страни и отказ от антибългарската реторика, продължаваща през последните десетилетия". Това изтъква министър-председателят Бойко Борисов в отговор на писмо на председателя на НС на БСП Корнелия Нинова относно Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство с Република Македония, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Още по темата

"По наша инициатива, със състоянието на хода на преговорите по проекта договор, както и самият проект на договор бе представен и подробно обсъден на заседание на Комисията по външна политика на Народното събрание на 5 юли 2017 г. преди финализирането на окончателния текст на договора", напомня премиерът Борисов.

По думите му, подобен ход е безпрецедентен, тъй като съгласно конституционните изисквания на страната, Народно събрание се запознава с текста на договора едва след неговото подписване, когато последният се внася за ратифициране от парламента.

"В допълнение бих искал да отбележа, че една седмица преди това, по нейна инициатива, министърът на външните работи, г-жа Захариева, запозна с проекта на договор председателя на Парламентарната комисия по европейски въпроси и координация по европейските фондове и бивш външен министър г-н Кристиан Вигенин, както и г-жа Деница Златева, заместник-председател на БСП по международна политика", допълва премиерът.

Министър-председателят отбелязва, че преговорите с Република Македония за сключване на Договор за приятелство, сътрудничество и добросъседство се водят интензивно от 2008 г. До настоящия момент са проведени 11 кръга преговори на експертно ниво. Многократно договорът е обсъждан на ниво министри на външните работи (вкл. от министър Ивайло Калфин и министър Кристиан Вигенин), както и на ниво министър-председатели.

"През всичките тези години, независимо от политическата принадлежност на правителствата водели преговорите, българската страна последователно е отстоявала едни и същи позиции в български интерес", допълва Борисов.

Той посочва още, че целта на договора е освен препотвърждаване на Съвместната декларация, подписана през 1999 г. от правителството на Иван Костов, двете страни да наградят своите отношения и да препотвърдят своите политически ангажименти в международноправен документ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
6
 
! Отговори
ТИКВООО преди 6 години
ТАЯ ПРОСТА ТИКВА ВСЕ ЕДНО НИ КАЗВА, ЧЕ ВОДАТА Е МОКРА. АМИ СТАБИЛНОСТТА НА СЪСЕДИТЕ Е ВАЖНА ЗА ВСЯКА ДЪРЖАВА. САМО ЧЕ ПРОСТАТА МУТРА ГО ПРОУМЯ
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С или без договор с Македония- с всеки изминат ден положението на някои клоуни се смарангочва....Близкото бъдеще на управляващите ни след 1989г политици: през гугъла: " Коррупция в Украине: депутаты-беглецы в аэропорту Дизель Шоу выпуск 19, 04.11.16 "
17
1
 
3
 
! Отговори
предателство преди 6 години
една министърка призна македонския язик, тя не знае ли че това е българско наречие.Свръх предателство.Македония е най-голямата ни болка, а защо не уволни тази министърка,трябва и кабинета да падне заради това предателство.
16
0
 
3
 
! Отговори
Тинев преди 6 години
Тааааа, защото става дума за Македония, та се сетих за едно ТВЪРДЕНИЕ на " изявения " поборник за Ред-Законност-Справедливост Яне Янев:Бойко Борисов Убиец Български ПремиерДа, да ТОВА СА ДУМИ НА ЯНЕ ЯНЕВ.Който не вярва да провери в youtube.Само напишете : Бойко Борисов Убиец Български Премиер!Този Яне, признавам го за поборник за правда и честност. Даже не го е страх, че Бойко ще го уцели с гранатомета!
15
1
 
6
 
! Отговори
централно решение преди 6 години
Комунисти питат комунисти!!!
14
2
 
7
 
! Отговори
ПОКАЖИ ДОГОВОРА, Б.Б преди 6 години
И ОЩЕ - КАКВИ ПРЕГОВОРИ И НА КАКВО НИВО СА ВОДЕНИ ОТ ПРЕДИШНИ МИНИСТРИ И ПРЕМИЕРИ Е ЕДНО, А КАКВО СЕ ПОДПИСВА СЕГА Е ДРУГО. ТОЗИ ДОГОВОР СЕ ИЗГОТВЯ ОТ ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО НА БЕЗХАБЕРНИ КАЛИНКИ И ЕДНА ОБИКНОВЕНА МУТРА, КОЯТО СЕ ИНТЕРЕСУВА ЕДИНСТВЕНО ОТ ПИАР И ПАРИ. НЯМА КАКВО ДА СЕ ОБЯСНЯВА БОКО И ДА МАНИПУЛИРА.ТОЙ Е ВЕРЕН НА ГОСПОДАРИТЕ СИ ОТ САЩ,ЗА КОЕТО МУ СЕ ПЛАЩА ЩЕДРО И КОЙТО НЕ ГО Е РАЗБРАЛ Е В ДЪЛБОКО ЗАБЛУЖДЕНИЕ. ВМЕСТО ДА СЕ ОБЯСНЯВА, ДА ПОКАЖЕ ДОГОВОРА.ТОВА Е
13
3
 
8
 
! Отговори
БОКО, КАЖИ СИ преди 6 години
ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ БОРИСОВ МАНИПУЛИРА. НЯМА ЗНАЧЕНИЕ МАКЕДОНСКАТА РЕТОРИКА НА ЗАЕВ ИЛИ ГРУЕВСКИ - ТОВА СА ГЛУПОСТИ. ДАЛИ И КОГА МАКЕДОНИЯ ЩЕ СТАНЕ ЧЛЕН НА НАТО И ЕС, ТОВА СЕ РЕШАВА ОТ САЩ, А НЕ ОТ НАПЪНИТЕ НА БОКО ТИКВЕТО.ВСЯКАКВИ ПРИКАЗКИ ЗА БЪЛГАРСКИ ПРИНОС С РЕШАВАЩАТА РОЛА НА БАНКЯНСКАТА ТИКВА СА ЧИСТА ПРОБА ПИ АР НА БОРИСОВ.И ТРЯБВА ДА СЕ ВИДИ ДОГОВОРА С МАКЕДОНИЯ, ЗА ДА СЕ ЗНАЕ С КАКВО НИ ТОВАРЯТ САЩ И КАКВО ЩЕ НИ СТРУВА МАКЕДОНСКАТА АФЕРА НА БОКО.
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хит на сезона!В клип много приличащ на наш Бойко депутат учи английски: през гугъла: " Тупой депутат учит английский РЖАКА | Дизель Шоу "
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако мислете, че с подливане на вода ще промените антибългарската риторика...Борисов е прав.
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
AZ NE SAM GO PROCEL I NE GO ODOBRYAVAM
9
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая риторика не е от времето на социализма,а от времето на Кралска Сърбославия,разликата е че т.н. социализъм прецака пълната сърбизация и се случи 'частичната'такава под формата на югомакедонизма а.к.а сърбомакедонизма и сега вместо 'прави истински южни сърби"си имаме ПРАВИ ИСТИНСКИ ЮЖНИ АНТИЧНИ СЪРБИ,фалшификатори на българска история!!!!!Много ЖАЛКО ЧЕ СТАЛИН И ТИТО ПРЕЦАКАХА СЪРБИТЕ,ако ме разбирате!!
8
2
 
9
 
! Отговори
Тато из Правец преди 6 години
Утман !!!
7
8
 
14
 
! Отговори
Nakx преди 6 години
Borisov e predatel na celia balgarski narod
6
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЛибералистИ кое ни е добре в България водена вече трети мандат от този "държавник"? На първите места сме по бедност, по корупция ,по всичко лошо и на последно място по жизнен стандарт. Очаквам да оглавим вече и всички класации по ежедневни протести от недоволни българи ,само големият "ДЪРЖАВНИК "и лапачите около него доволни !
5
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЛибералистДА БЕ...ГОЛЯМ ДЪРЖАВНИК....НЕ ЧУВА, НЕ ВИЖДА КОЛКО НАРОД -80-% ОТ БЪЛГАРИТЕ ЖИВЕЯТ В КРАЙНА БЕДНОСТ А ТОЙ СЕ ИНТЕРЕСУВА САМО ОТ СОБСТВЕНИЯТ СИ ДЖОБ. ПЪРВО ДЪРЖАВНИКЪТ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПОХВАЛЕН ОТ СОБСТВЕНИЯТ СИ НАРОД- ПОСЛЕ ТОЙ И НЕГОВИТЕ СЛУГИ ДА ГО ХВАЛЯТ! БОРИСОВ НЕ Е ОБИЧАН ОТ НАРОДА СИ , И ПО-ВЕЧЕТО БЪЛГАРИ НЕ ХОДЯТ ДА ГЛАСУВАТ,ИЛИ ТАКИВА КАТО МЕН ГЛАСУВАТ ЗА ПО-МАЛКОТО ЗЛО, САМО И САМО ДА НЕ СА БСП И ДПС НА ВЛАСТ ГЛАСУВАМЕ ЗА ГЕРБ. ЛАКОМИЯТА НА БОРИСОВ И ВСИЧКИ ОКОЛО НЕГО ДОВЕЖ
4
3
 
17
 
! Отговори
Раф преди 6 години
Защо ? Нестабилна, разпадаща се Македония е по-добре за нас. Най-накрая ще решим поне малка част от Българският Национален Въпрос :)
3
23
 
14
 
! Отговори
Либералист преди 6 години
ДЪРЖАВНИК! Не случайно управлява 3-ти мандат!
2
12
 
3
 
! Отговори
Hilmi преди 6 години
Toz energien offhoren partizanski mafiot kak omaino rechi ...
1
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нинова не е толкова интелектуална, за да проникне в същността на това което обяснява Борисов, ако беше отдавна да е информирана без запитване към Борисов, за нея е по разбираемо "2000 трябваше да приемен, но дойдоха двама, единия избяга", което също е от риториката на Борисов, не е разбираемо защо Борисов си промени елементарната риторика в интелектуална може би да обърка Нинова.