Ложи, купол, нов салон! Мега ремонт в бившия Партиен дом

От догодина в знаковата сграда на комунизма ще заседават депутатите
33

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg


Работници ударно преустройват бившия Партиен дом, така че новата пленарна зала, в която ще заседават депутатите,  ще бъде готова през август 2018 г.

"Работата е в срок, по договор трябва да се приключи за 21,9 месеца.", обясни инж. Николай Васиев, който е експерт от Дирекция "Управление на собствеността" към Народното събрание.

Още по темата

Това обаче означава, че новата пленарна зала няма да е готова за българското председателство на ЕС, както се очакваше. Причината е, че нашето председателство беше изтеглено напред с шест месеца заради Брекзит.

Все пак ремонтът е напреднал сериозно. 159 строители преправят партийния дом, а скелетата са достигнали до тавана на зала "Св. София", който ще бъде премахнат и на негово място ще има стъклен купол.

Стъкленият покрив ще осигурява естествена светлина през целия ден.

Вътрешният двор на сградата, е превърнат в строителна площадка, защото там ще има фоайе с 4 асансьора, които ще се използват от депутатите, за да се изкачват до пленарната зала.

В новата пленарна ще има общо 270 места, ложи за президента, патриарха и други официални гости.

Бившият Партиен дом в центъра на София е изграден по проект на колектив с ръководител арх. Пецо Златев.

Строежът продължава шест години и е окончателно завършен през 1954 г. Сградата се простира на около 40 000 кв.м застроена площ. Коридорите ѝ са дълги около 3 километра.

На първия етаж са разположени две големи зали - "Света София" с 900 места и Гербовата зала с размери 18 на 11 метра. Сградата е ремонтирана през 1999 г. за 410 млн. лв.

В момента в бившия Партиен дом се намират кабинетите на народните представители и се провеждат заседанията на парламентарните комисии, но от следващата година това ще се промени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До во истина Сакън, да не би да отидеш да гласуваш !То си има кой да гласува И затова имат социялни ,помощи ,ток, вода не плащат,данъци . И имат правилегии , правилиегии . А ти като умен човек ,протестирай като не гласуваш . То си има кой да гласува. И правилегии ще имат .
30
0
 
0
 
! Отговори
во истина преди 6 години
парламента на австрия има четири служебни коли, а нашият над 180, кога ще се намалятдепутатите на 100 човека.Е, няма да ходя да гласувам, да си пасуваш му е майката.
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
NIE SE GORDEEM S BOIKO .ZA NARODA PARI NYAMA,NA KOITO NE MU HARESVA DA NAPUSKA DARGAVATA.PARI ZA PARTIINIAT DOM,ZA BUZLUDGA,ZA NDK IMA ZA PENSII NYAMA.ALOOOO PATRIOTI KADE STE BE-NALI RIVAHTE,AMA SEGA IMA KIFTETA I ZA VAS-NE RIVETE.
28
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имат си пари,правят си скъпи ремонти.Защо аз не правя скъп ремонт?
27
0
 
11
 
! Отговори
Стар комунист преди 6 години
До Герчо с тамбурата-16 Аз съм също един като Герчо и,който притежавам такива квитанции за дадени 500 лева са строителството на Партийния дом.Приканвам всички такива да се обединим и чрез съда да си потърсим правата за собственост от бившия Партиен дом!
26
4
 
11
 
! Отговори
т.минал 2 преди 6 години
Нали в ндк правят нов евро парламент , колко парламента има село София засега само в три сгради .....
25
0
 
9
 
! Отговори
st.anger преди 6 години
скоро очаквайте да върнат и звездата отгоре.
24
0
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
По една мотика и да бачкат,какви зали ви гонят?
23
2
 
24
 
! Отговори
АНАТЕМА! преди 6 години
Нагла, ***, алчна и продажна ***. Един ден народът ще ви "построи" залата която заслужавате ... еднократно и завинаги.
22
1
 
31
 
! Отговори
Илко преди 6 години
За пенсии и социални няма пари, но за нов парламент и лимузини има.
21
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е най-предпочитаният начин да се харчат парите на държавата, защото така най-лесно се краде....как да откраднат от увеличаване на заплати и пенсии...не става а както знаем българските политици са ненаситни акули... после защо народа ги мразел политиците-не че им пука де, политиците са такива гъонсурати, кучетата си лаят ,кервана си върви....но що клетви народа им изпраща от сърце ..., нали знаете ,че и богатите плачат и после се чудат защо на тях им се случва ,защото клетвите ви стигат д
20
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО КЪДЕ ЩЕ ОСТАВИМ НАГЛОСТТА НА ПОЛИТИЧЕСКАТА НИ КЛАСА ДА ВИЛНЕЕ ,ДА ХАРЧИ НАРОДНАТА ПАРА ЗА ДА СЕ ОТРЕЖЕ ОЩЕ НЯКОЯ ЛЕНТИЧКА И ДА СЕ БИЕМ В ГЪРДИТЕ КАКВО СМЕ НАПРАВИЛИ ДОКАТО НАШИТЕ РОДИТЕЛИ ДЕТО ИМАТ ПО 50 ГОДИНИ СТАЖ ПОЛУЧАВАТ ПО 200 ЛЕВА ПЕНСИЯ И УМИРАТ ОТ БОЛЕСТИ ,И НА ФОНА НА ТОЛКОВА НИСКИТЕ ЗАПЛАТИ КОИТО НАКАРАХА МЛАДИТЕ ХОРА ДА БЯГАТ ОТ ТАЗИ ТОТАЛИТАРНА ДЪРЖАВА...И ПОСЛЕ ЗАЩО ОСТАНАХМЕ САМО ПЕНСИОНЕРИ И *** В БЪЛГАРИЯ....В ТАЗИ ДЪРЖАВА ВСИЧКИ ПАРИ ОТИВАТ ЗА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ-ПОЛИТИЦИ И
19
1
 
24
 
! Отговори
AZ22 преди 6 години
Стъкленият покрив ще прокапе след максимум 3 месеца!
18
11
 
7
 
! Отговори
До 15 преди 6 години
Защо повтаряш като папагал дивотии, които явно не разбираш. Пенсионен фонд - такива фондове преди и след 1944 имаше за много малка част от работещите - примерно 1-2%, а пенсии започнаха да плащат на всички, като бюджета стана най-сигурния пенсионен фонд. Откраднали го били тогава, как пък не. Сега го откраднаха, ама ти си се вторачил в миналото, както ти го представят и не виждаш какво правят под носа ти сега.
17
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
сега е момента да се сложи шапка в комина
16
2
 
23
 
! Отговори
20425 преди 6 години
Като минават по Цариградското шосе, строителите да скоат набърза ръка един навес на спирките при х-л Плиска - само навес, който да обхваща територията на двете големи спирки. на тях всекидневно чакат стотици хиляди осъдени от Фандъкова без вина градския транспорт с екцотично големи интерваби в разписанието. А жегите не си поплюват - синоптиците на дават никаква надежда - ако не пек и мор, пороища и гръмотевици. дано се смилят ш сковат деин навес... НУЖЕН Е ДНЕС - НЕ СЛЕД 28 МЕСЕЦА!
15
1
 
18
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 6 години
Имам бонове за внесени пари за строителството на партийния дом всофия-200 лева. Имам ли право да си търся дела от сградата,гъй като е завладяха хора без да са дали и един лев? Това щего направя чрез съда,а каня и другите,които имат вноски да си потърсим собствеността.Сега моите пари с лихвите са 70,000 хиляди лева.Как те за караджейка взеха заводи?
14
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 1414, пенсионния фонд е източен и ликвидиран още по времето на Вълко Червенков през 1951 година. От тогава до днес пенсиите се допълват от бюджета.
13
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да искат пари от социнтерна. Нали са на конференция. Да им покажат чинията и партийния дом и да видим с чии пари ще ги оправят.
12
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще отидат един вагон пари. Но за пенсии няма.