Радев: Ще подпомагаме интеграцията на Черна гора

Най-важна е европейската перспектива на Западните Балкани, убеден е той
Обновена: 11 юли 2017 22:07 | 11 юли 2017 21:44, Анисия Иванова
23
Радев: Ще подпомагаме интеграцията на Черна гора
Снимка: Президентството

Най-важната предпоставка за гарантирането на стабилността и сигурността и постигането на висок икономически ръст в Западните Балкани е реализацията на европейската перспектива на държавите от региона. Този въпрос ще бъде сред приоритетите на предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Това заяви президентът Румен Радев в Цетине на съвместна пресконференция с държавния глава на Черна гора Филип Вуянович.

България е готова да продължи да подпомага процеса на европейска интеграция на Черна гора, включително и с експертиза на наши специалисти, подчерта Радев, цитиран от пресслужбата на Президентството.

Румен Радев е на двудневно посещение в страната в навечерието на Деня на държавността на Черна гора – 13 юли, по покана на президента Филип Вуянович.

Радев оцени високо отговорната позиция и последователните усилия на Черна гора в утвърждаването ѝ като положителен пример за държавите от региона. Президентът припомни, че постигането на пълноправно членство в ЕС зависи „изцяло от индивидуалните постижения при изпълнението на установените критерии“ и открои Черна гора като най-напредналата държава в този процес.

Двамата президенти обсъдиха перспективите за задълбочаване на сътрудничеството между България и Черна гора в сферите на икономиката, инфраструктурата и сигурността, както и по отношение на приоритетните политики за региона. Румен Радев и Филип Вуянович бяха единодушни, че развитието на регионалната инфраструктура е от ключово значение  и за двете държави.

"По-добрата транспортна, енергийна и дигитална свързаност в Югоизточна Европа ще създаде много по-добри условия за бизнеса, за увеличаване на инвестициите, както и за свободната комуникация на гражданите", заяви Румен Радев.

Българският президент поздрави Филип Вуянович по случай присъединяването на Черна гора към НАТО. „Република България винаги е била сред най-активните поддръжници на евроатлантическата интеграция на Черна гора“, каза държавният глава и изрази готовността на страната ни да подпомогне процеса на обучение и реформа на Черногорските въоръжени сили.

Филип Вуянович изрази благодарност към България за дългогодишната подкрепа за европейската и евроатлантическата интеграция на Черна гора. "Удовлетворен съм, че България изрази желание неин ключов приоритет по време н Българското председателство на Съвета на ЕС да бъде европейската интеграция на региона на Западните Балкани. Между нашите две държави съществуват отношения на дълбоко доверие, а вековните исторически и културни връзки са предпоставка за отличните ни отношения", заяви черногорският президент.

По-рано днес в Подгорица Румен Радев проведе срещи с министър-председателя на Черна гора Душко Маркович и с председателя на Скупщината в Подгорица Иван Брайович. Душко Маркович и Иван Брайович подчертаха пред българския държавен глава готовността на Черна гора да отвори всички преговорни глави в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

По време на срещите си в Подгорица Румен Радев призова за задълбочаване на връзките в областта на науката и образованието и за активизиране на академичния обмен между България и Черна гора. Обсъдено беше и свикването на нова среща на смесената икономическа комисия, както и засилване на сътрудничеството между стопанските камари в двете държави за насърчаване на икономическия обмен и взаимните инвестиции.


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев ли е по-правилно да се каже,или Решетников?
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истински евроатлантик! И никакви русофилски издънки. Збае какво и къде да говори. Радев русофилства единствено пред мapгиналите, които са го избрали.
13
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я как хубаво му напука задвратите на цвинокио с автопилота, та го принуди да изпълзи обратно в дупката си ! Такива действия искаме от теб, всички които гласувахме за теб - мачкане на шайката докато се разпадне! Изобщо не ме интересува черна гора, а шайката и патладжаните!!!
12
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев, аз съм гласувал за теб за да си в противовес на шайката! Боли ма шмайзера за черна гора! Достатъчно проблеми си имаме тук с шайката и с избирателите и - патладжани!
11
7
 
4
 
! Отговори
Браво преди 1 година
Нашия президент се грижи за всичко друго, само не и за интересите на България! Поздрави Радеф!
10
4
 
1
 
! Отговори
Африканеца преди 1 година
само така.....нема само ний да берем ядове от членството ни в ЕС и НАТО.
9
4
 
9
 
! Отговори
Новинар преди 1 година
Следващата среща на президента Радев е с цар Киро. Това е нивото на общуване на нашия президент. Там и ще си остане - с фуражката и миризливите ботуши.
8
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе тоя Лавров защо така се сбръчка на последната европейска среща?
7
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само да попитам кой беше този Путин и помага ли на дядо Мраз наравно с другите джуджета?
6
2
 
7
 
! Отговори
BG IZMET преди 1 година
PO VECHE OT POLOVINATA BG GRAGDANI GIVEIAT NA RABA>>>>TOI SHTE OPRAVA BALKANITE I NE VIGDA CHE KILIMCHETO POD KRAKATA MY GORI.
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"но и целия Балкански полуостров към евроатлантизъм, демокрация, споделена сигурност чрез структурите на НАТО и достигане на европейските ценности."
Какво ще кажете за този И.Д.И.О.Т
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ми е интересно,дали някой от тези така наречени политици ,ще се опита да интегрира българите в България
3
7
 
7
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 1 година
Бас държа, че НАТОвския генерал П. Маринкин няма да посмее да покани Путин за 140 годишнината от освобождението на България на 3-ти Март догодина.
Той толкова се е вживял в ролята на генерал от НАТО, че чак взе да вкарва Черна гора в този престъпен алианс.
Абе, аланкоолу, какво добро видяхме ние от членството си в НАТО, че набутваш и черногорците там ?!
2
11
 
4
 
! Отговори
Браво! преди 1 година
Браво на достойният ни патриотичен евроатлантически настроен президент ген. Радев, който неуморно и мъдро води не само България, но и целия Балкански полуостров към евроатлантизъм, демокрация, споделена сигурност чрез структурите на НАТО и достигане на европейските ценности.
Браво!
1
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
нашио па е като патка из кълчища